Bezuhant a bitcoin árfolyama is az orosz támadás hírére

Bezuhant a bitcoin és vele a teljes kriptopiac is miután az orosz elnök bejelentette, hogy katonai támadást indítanak Ukrajna ellen.

Több ukrán területet is támadás ért tegnap este

Elindult a teljeskörű orosz támadás – jelentette az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij. Az este folyamán több ukrán területet is támadás ért miután az orosz elnök, Vlagyimir Putyin különleges katonai hadművelet végrehajtását jelentette be. Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat szerint csaknem tíz régióban indítottak támadásokat; Kijevet és a főváros mellett található Vaszilovszkij repteret is légicsapás érte. Különböző jelentések 7, illetve 8 halálos áldozatról tudnak eddig. Az ukrán határőrség szerint több irányból is behatoltak már az orosz egységek, mind Ukrajna északi, mind keleti részénél. A CNN jelentése szerint már a 2014-ben annektált Krím felől is érkeznek az orosz erők.

Az ukrán elnök hadiállapotot hirdetett. A nyugati államok, köztük az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság elítélték a támadást, az európai országok szolidaritásukról biztosították az ukránokat. Az eddig Oroszországra kivetett gazdasági szankciók szinte semmilyen hatással nem voltak a helyzetre.

Bezuhantak a tőzsdék, a bitcoin árfolyama csaknem 5 ezer dollárral csökkent az orosz támadás hírére

A támadások hírére a tőzsdék szinte azonnal bezuhantak, egyedül az arany és az olaj ára emelkedett. A brit FTSE 2,5%-ot, a francia CAC 4%-ot, a német Dax szintén 4%-ot esett azonnal a nyitást követően. Az ázsiai piacon szintén zuhanást láthattunk a hajnali órákban: a legtöbbet itt a hongkongi Hang Seng Index csökkent 3%-kal. A bitcoin árfolyama reggelre a 34 ezer dolláros szintre zuhant vissza a korábbi $39000-ről az orosz támadás hírére; a cikk írásának idején már kisebb javulással elérte a 35 ezer dollárt.

A bitcoin mellett az egész kriptoipar is pirosban van, a legtöbb altcoin kétszámjegyű csökkenést produkált. Az ETH, a Binance Coin, a Solana, a Cardano, a Shiba Inu és a Dogecoin is bezuhant.

A kriptoipar teljes piaci kapitalizációja csaknem $200 milliárddal csökkent tegnap óta, és jelenleg a $1,6 trilliós szinten áll.