Biden: az USA nem küld F-16-os vadászgépeket Ukrajnának

Biden elnök hétfő délután a Fehér Ház déli gyepén újságíróknak egy esetleges lengyelországi útról beszélve elmondta, hogy az Egyesült Államok nem fog F-16-os repülőgépeket küldeni Ukrajnába, miközben a nyomás egyre erősödik Európa egyes részéről, és állítólag a Pentagon bizonyos tisztviselőitől.

Biden nemet mondott arra, hogy az USA F-16-os vadászgépeket küldjön Ukrajnába – jelentette az AFP, miután újságírók kérdezték.

Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy tavaly márciusban az amerikai elnök azt mondta:

“A feltételezés, hogy támadó felszerelést, repülőgépeket, tankokat és vonatokat küldünk amerikai pilótákkal és amerikai legénységgel – értsék meg, ne áltassák magukat, bármit is mondanak, ezt úgy hívják, hogy III. világháború” – jelentette ki Biden a képviselőházi demokraták gyűlésén Philadelphiában.

Az ukrán elnökség hivatala azt állítja, hogy máris gyorsított tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal a kijevi erők nagy hatótávolságú rakétákkal és katonai repülőgépekkel való ellátásának lehetőségéről. Mindezt annak ellenére, hogy Olaf Scholz német kancellár, aki kulcsszerepet játszott abban, hogy Berlin és Washington jóváhagyta a harckocsikat, korábban azt állította, hogy a repülőgépek küldése nem opció.

Mihajlo Podoljakot, Zelenszkij tanácsadóját a The Associated Press szombaton idézte, aki szerint tárgyalások folynak a sugárhajtású repülőgépekről, és nagy hatótávolságú rakétákról, “hogy drasztikusan megnyirbálják az orosz hadsereg kulcsfontosságú eszközeit, mivel lehetővé teszik a fegyverraktárak támadását messze a frontvonalak mögött.”

Ezzel párhuzamosan a hétvégén az amerikai médiában olyan hírek jelentek meg, amelyek azt feltételezték, hogy a Pentagonon belül egyre nagyobb teret nyer egy olyan mozgalom, amely arra törekszik, hogy a Biden-kormányzatra nyomást gyakoroljon a repülőgépek Ukrajnának történő küldésében.

“Katonai tisztviselők egy csoportja csendben nyomást gyakorol a Pentagonra, hogy hagyja jóvá az F-16-os vadászgépek küldését Ukrajnába, hogy segítsék az országot az orosz rakéta- és dróntámadások elleni védekezésben, három, a tárgyalásokról tudó személy szerint” – írta a Politico.

“Miközben Ukrajna arra készül, hogy tavasszal új offenzívát indítson a területek visszafoglalására, a védelmi minisztériumon belül egyre nagyobb lendületet vesz a vadászgépekért folytatott kampány egy demokrata és két másik, a tárgyalásokban részt vevő személy szerint” – ismertette a jelentés.

A Fehér Ház szóvivője nem kívánt nyilatkozni az ügyben, de rámutatott Jon Finer nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettes megjegyzéseire. Azt mondta, hogy az Egyesült Államok “nagyon óvatosan” tárgyalna Kijevvel és szövetségeseivel a vadászrepülőgépekről.

Ott van azonban még az amerikai közvélemény is, amely továbbra is nagyon megosztott abban a kérdésben, hogy milyen messzire kell elmozdítani Amerika szerepét ebben a zűrzavarban. Eközben a német kancellár, Olaf Scholz is nyugalomra intett mindenkit. Egy friss interjúban úgy fogalmazott:

“Csak azt tudom tanácsolni, hogy ne menjünk bele egy állandó versenybe, hogy egymást túllicitáljuk, amikor fegyverrendszerekről van szó.”

Ragaszkodott ahhoz, hogy Berlin nem fogja hadigépekkel felszerelni az ukrán hadsereget. “A harci repülőgépek kérdése egyáltalán nem merül fel” – hangsúlyozta Scholz. Az egyetlen kérdés, ami a tankkérdéshez hasonlóan sokakat foglalkoztat: Németország ezúttal kitart az elvei mellett és ellenáll a nyomásnak, vagy ismét beadja a derekát?