Egy orosz cég 70 ezer dollárt ad annak, aki megsemmisíti a NATO tankokat

Az USA és Németország M1 Abrams és Leopard 2 tankok szállítását ígérte Ukrajnának. Egy orosz cég jutalmat ajánlott fel annak, aki megsemmisíti ezeket.

A Fores orosz vegyipari cég fejpénzt ajánl fel a katonáknak az M1 Abrams és Leopard 2 harckocsik megsemmisítéséért Ukrajnában. A hír azután érkezett, hogy Washington és Berlin a múlt héten jóváhagyta a Kijevnek történő szállításokat.

“Azok az orosz katonák, akik megsemmisítenek vagy elfognak egy német Leopard 2 harckocsit vagy egy amerikai Abrams harckocsit, pénzjutalomban részesülnek” – áll a cég honlapján pénteken közzétett közleményben.

“A Fores 5 millió rubelt [70 700 dollár] fizet az első trófeáért. A kifizetés minden következőért … 500 000 rubel [7 070 dollár] lesz”.

A cég hozzátette, hogy ha Ukrajna valaha is F-15-ös és F-16-os vadászgépeket szerez be, a Fores 15 millió rubeles (212 100 dollár) díjat oszt ki az első lelőtt gépért.

A 2000-ben alapított Fores az oroszországi Jekatyerinburgban található.

Vasárnap Ivan Okhlobystin orosz színész szintén fejpénzt ajánlott fel a blogján. “A nagyvállalkozók egyes tagjai felhatalmaztak arra, hogy tájékoztassam önöket, hogy 10 millió rubel (143 900 dollár) jutalmat tűznek ki minden megsemmisített Abramsért” – írta.

Berlin a múlt héten közölte, hogy 14 darab Leopard 2-t szállít Kijevnek, és zöld utat adott más európai országoknak a német gyártmányú harckocsik szállítására. Olaf Scholz kancellár azt mondta, hogy Németország és partnerei összesen 112 harckocsit szeretnének szállítani.

Eközben az Egyesült Államok által ígért 31 Abrams harckocsit előbb össze kell szerelni. A Politico a múlt héten arról számolt be, hogy “hónapokig, de akár évekig is eltarthat”, mire a harctérre gurulhatnak a járművek.

A Kreml azt állította, hogy az Ukrajnában lévő nyugati tankokat legitim célpontokként fogják kezelni.