Biden és a demokraták egyértelműen Bitcoin ellenes politikát folytatnak

Az elmúlt négy év során Joe Biden amerikai elnök megnyilvánulásaiból és politikájából egyértelműen látni lehetett, hogy vonakodik a Bitcoin és a kriptoszektor támogatásával szemben. Ezt jól mutatja, hogy a közelmúltban is jelentős jogszabályokat vétózott meg, és ez a kormányzatának szélesebb körű álláspontját is bizonyítja. Május 31-én Biden megvétózott egy kulcsfontosságú törvényjavaslatot is, amely lehetővé tette volna, hogy a nagy bizalmat élvező pénzügyi intézmények Bitcoin és más kriptovaluták letétbe helyezését is kezelhessék.

A szóban forgó jogszabály kétpárti támogatást kapott mind a képviselőházban, mind a szenátusban. Célja az volt, hogy olyan szabályozási keretet biztosítson, amely lehetővé teszi a bankok és más pénzügyi szervezetek számára a digitális eszközök biztonságos tárolását. Ezáltal pedig a Bitcoin további integrálását a mainstream pénzügyi rendszerbe. A törvényjavaslat támogatói azzal érveltek, hogy egy ilyen keretrendszer növelné a spot Bitcoin ETF alapok biztonságát. Emellett elősegítené az innovációt, és segítené a kriptoszektor növekedését. Biden vétója azonban azt tükrözi, hogy ennek ellenére a kormánya nem támogatja a szektort. Az elnök korábban a kriptokereskedőket „gazdag adócsalókhoz” hasonlította.

A Biden-kormányzat egy jelentést is közzétett, amelyben támadták a bitcoint és a Proof of Work bányászatot. Ehelyett egy központi banki digitális valuta (CBDC) bevezetését támogatták, kijelentve, hogy „egy amerikai CBDC jelentős előnyökkel járhatna.” Egyre egyértelmű, hogy Biden a CBDC-t akarja támogatni. Ez ugyanis lehetővé tenné a szövetségi kormány számára, hogy teljes ellenőrzést gyakoroljon a polgárok pénzügyei felett. És ez még inkább megmutatja, hogy mi az álláspontja, és miért nem támogatja a Bitcoint.

Minden módon harcolnak a Bitcoin ellen

Nemrégiben Joe Biden igazságügyi minisztériuma letartóztatta a népszerű, a személyes adatokat védő Bitcoin-mixer szolgáltató, a Samourai Wallet alapítóit, és pénzmosással vádolta meg őket. Cynthia Lummis amerikai szenátor megvédte a Samourai alapítóit. Kijelentette, hogy „ez az álláspont ellentmond a meglévő pénzügyminisztériumi iránymutatásnak, a józan észnek és sérti a jogállamiságot”.

A Demokrata Párt általában úgy általában véve is vonakodik támogatni a Bitcoint támogató jogszabályokat. Az olyan kulcsfigurák, mint Elizabeth Warren szenátor különösen hangosan ellenzi a kriptoszektort. Warren gyakran kritizálta a kriptovalutákat azok környezeti hatásai és szabályozási kihívásai miatt. Már hangosan hirdette, hogy „kriptóellenes hadsereget épít”, hogy kezelje a szerinte a szektorra jellemző pénzügyi stabilitást és a fogyasztóvédelmet fenyegető veszélyeit.

Ezzel szöges ellentétben Donald Trump korábbi elnök nemrégiben felkarolta a bitcoint és a kriptovalutákat. 2024. június 1-jén Trump bejelentette, hogy kampánya elfogadja a Bitcoin-fizetéseket a Lightning Networkön keresztül, amelyet az OpenNode, egy Lightning Network infrastruktúra-szolgáltató működteti. Trump nemrég azt mondta, hogy „biztosítani fogja, hogy legyen jövője a kriptovalutáknak és a Bitcoinnak az USA-ban… Támogatni fogom a nemzet 50 millió kriptótulajdonosának az önrendelkezési jogot”. Trump nemrégiben azt is kijelentette, hogy „nagyon pozitívan és nyitottan áll a kriptovállalatokhoz”, és hogy „országunknak vezető szerepet kell vállalnia ezen a területen. Nincs második hely.”

A demokraták álláspontja ellenére a Bitcoin szektor egyre nagyobb befolyással bír az amerikai politikában. A legújabb felmérések azt mutatják, hogy a kriptoszavazók nagyrészt pártatlanok, és nem hajlanak jelentősen sem a republikánus, sem a demokrata párt felé. Ez a demográfia a választók jelentős és növekvő részét képviseli, több mint 50 millió Bitcoin- és kriptotulajdonos van az Egyesült Államokban. A 2024-es elnökválasztás közeledtével a Bitcoin-politika egyre fontosabb kérdéssé válik tehát a jelöltek számára.

A Bitcoin az elnökválasztást is befolyásolhatja

A politikai vezetők változó álláspontja a Bitcoinról és a kriptovalutákról jól mutatja ezen eszközök növekvő jelentőségét a gazdasági tényezők és szabályozási kérdések alakításában. Biden azzal, hogy nem karolja fel a Bitcoint, a szavazóbázisa egy jelentős szegmensét is elvesztheti. A kriptopénzek szószólói azzal érvelnek, hogy az egyértelmű szabályozási keretek és a Bitcoin általános elfogadása elősegítené a gazdasági növekedést, az innovációt és a pénzügyi befogadást. A Biden-kormányzat azonban továbbra is azon dolgozik, hogy ezt megakadályozza.

A Bitcoin felemelkedése tehát új dinamikákat hozott a politikai képbe. Bár a Bitcoin a politikai pártoktól függetlenül működik, és a politikai spektrum bármely részén lévő emberek számára is vonzó, ez nem jelenti azt, hogy minden politikus felkarolja azt. Joe Biden és a demokraták egy pártoktól független technológiából pártpolitikai kérdést csinálnak.

Összefoglalva, a Biden-kormányzat és a demokraták többsége a CBDC-t részesíti előnyben egy olyan decentralizált kriptopénzzel szemben, mint a Bitcoin. A CBDC jobban illeszkedik Bidenhez és a demokratákhoz, mint a Bitcoin. Hiszen a Bitcoin kevésbé vonzó számukra, mivel nem segíti őket a tekintélyelvű céljaik elérésében.

Ennek ellenére a 2024-es elnökválasztás közeledtével egyre nyilvánvalóbbá válik a Bitcoin politikai szerepe a választói preferenciák és a politikai stratégiák alakításában. Mivel az Egyesült Államokban több mint 50 millió Bitcoin- és kriptotulajdonos van, a politikai vezetők digitális eszközökkel kapcsolatos döntései valószínűleg kulcsfontosságú szerepet fognak játszani a közelgő választásokon. Ez pedig ismét jól tükrözi a Bitcoin növekvő jelentőségét a tágabb gazdasági és politikai környezetben.