Lezajlott az első meghallgatás a Samourai Wallet fejlesztők ügyében

Lezajlott az első meghallgatás abban a perben, amit az amerikai igazságügyi minisztérium (DoJ) indított a Samourai Wallet, nyílt forráskódú bitcoin priváttárca fejlesztői ellen.

Keonne Rodriguez-t és William Lonergan Hill-t április végén tartóztatták le és vád alá helyezték New York déli kerületében azzal az indokkal, hogy tevékenységükkel törvénytelen tranzakciókat segítettek elő, beleértve a pénzmosást is.

Az első meghallgatáson csak Rodriguez ügyvédje, Michael Krouse volt jelen, mivel Hill még mindig Portugáliában tartózkodik és nem válaszolt az amerikai kormány kiadatási kérelmére. Az ügyészség kijelentette, hogy hamarosan előáll a vádlottak elleni bizonyítékaival, és teljes mértékben felkészült a tárgyalásra – függetlenül attól, hogy a két fejlesztő megjelenik-e. Közölték továbbá, hogy még nem sikerült az összes adatot kinyerniük a lefoglalt elektronikus eszközökről, és még mindig várnak arra, hogy Rodriguez átadjon egy merevlemezt.

Kapcsolódó: Ezt érdemes tenniük a Samourai Wallet felhasználóinak

A férfi ügyvédje kijelentette, hogy indítványt nyújt be a vádelemelés elutasítására, hivatkozva arra a levélre, amelyet Cynthia Lummis és Ron Wyden amerikai szenátorok küldtek Merrick Garland igazságügyi miniszternek. A két politikus azzal érvelt, hogy a nem letétkezelő kriptoszoftver-szolgáltatók nem minősíthetőek pénzszolgáltató vállalatnak, mivel a kriptovaluta vagyon továbbra is a felhasználók kizárólagos birtokában vannak. Az amerikai kormányzat értelmezésében azonban bárki, aki hozzájárul a tranzakciók lebonyolításához (például platformot, tárcát biztosít), a Banktitoktartási törvény hatálya alá tartozik, függetlenül attól, hogy van-e kontrollja az eszközök felett (tehát ez lehet egy fejlesztő is).

Bitcoin-alap indult a szabályozói fenyegetésekkel szemben

A bíró közölte, hogy Rodriguez továbbra is házi őrizetben marad, és az ügy következő tárgyalására szeptember 4-én kerül majd sor. Mindeközben a Bitcoin Policy Institute (BPI) bejelentette a Peer-to-Peer Rights Fund elindítását, amelynek első projektje a Samourai fejlesztők védelme. Az alap küldetése, hogy megvédje a nem letétkezelő eszközöket és fejlesztőiket a szabályozói túlkapásokkal szemben. A BPI által létrehozott adománygyűjtő platform máris jelentős támogatást kapott a kriptoközösségtől, és több prominens szereplő is felszólalt a fejlesztők védelmében. A közösség reménykedik abban, hogy a per végül precedenst teremthet a nem letétkezelő platformok jogainak védelmében.