Biden elnök leállított egy kínai bitcoin bányászvállalatot

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva adott ki egy olyan rendeletet, amely megtiltja a MineOne Cloud Computing Investment I L.P. számára bizonyos ingatlanok megvásárlását. A rendelet célja a Wyoming állambeli Cheyenne-ben található Francis E. Warren légibázis (Warren AFB) közelében lévő kritikus fontosságú eszközök védelme.

Az elnök azután jelentette be a rendeletet, hogy tudomást szereztek a MineOne Partners Limited (egy részben kínai állami tulajdonban lévő brit Virgin-szigeteki vállalat) és a hozzá kapcsolódó szervezetek ingatlanvásárlásra vonatkozó terveiről. A Warren AFB egy mérföldes körzetében található ingatlan és a MineOne által végzett műveletek jellege potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelent egy stratégiai rakétabázishoz való közelsége miatt – magyarázta Biden.

A MineOne 2022 júniusában szerezte meg az épületet, amely kriptobányászati létesítményként üzemel. A pénzügyminisztérium, bár nem részletezte a konkrét veszélyeket, aggodalmát fejezte ki a “speciális és külföldi forrásból származó berendezések miatt, amelyek potenciálisan alkalmasak lehetnek a megfigyelési és kémtevékenységek elősegítésére”.

Az Egyesült Államokban történő külföldi befektetésekkel foglalkozó amerikai bizottság (CFIUS) egy nyilvános bejelentést követően kapcsolódott be a folyamatba. A testület jelentős nemzetbiztonsági kockázatokat állapított meg az ingatlanvásárlási tranzakcióval kapcsolatban.

Az elnöki rendelet megtiltja az ügyletet; a MineOne-nak és a hozzá kapcsolódó vállalkozásainak előírja, hogy 120 napon belül elidegenítsék az ingatlanban lévő minden jogi és haszonélvezeti érdekeltségüket. Ezenkívül a MineOne-nak 90 napon belül el kell távolítania az ingatlanon végzett tevékenységéhez kapcsolódó valamennyi berendezést és fejlesztést, amely a CFIUS által végzett ellenőrzés tárgyát képezi.

A MineOne és kapcsolt vállalkozásai nem férhetnek hozzá fizikailag vagy logikailag az ingatlanhoz, a berendezésekhez vagy a fejlesztésekhez mindaddig, amíg az elidegenítés és az eltávolítás nem történik meg a CFIUS megelégedésére. E végzés megkerülésére vagy kijátszására irányuló bármilyen kísérlet szigorúan tilos, és a főügyész jogosult a betartás kikényszerítésére.

E végzésre válaszul a MineOne és minden leányvállalata köteles teljes mértékben együttműködni a CFIUS-szal, rendszeresen tájékoztatva az előírt intézkedések befejezésének határidejéről. Ezen követelmények be nem tartása további végrehajtási intézkedéseket és szankciókat vonhat maga után.