Bill Gates: Koronavírus így vagy úgy, csökken a vagyoni különbség

Míg a koronavírus-világjárvány emberek millióit tette munkanélkülivé, a milliárdosok vagyona a pandémia ideje alatt rekordokat ért el. Ennek ellenére a Microsoft társalapítója, Bill Gates szerint a vagyoni különbség egyáltalán nem növekszik – épphogy csökken.

Bill Gates legújabb podcastjában azt nyilatkozta, hogy a „legnagyobb vagyoni egyenlőtlenség” a szegényebb országokban volt jelen. Ettől függetlenül „a globális vagyoni különbség folyamatosan csökken, mivel az Indiához, Brazíliához és Mexikóhoz hasonló szegény országok magasabb vagyonra tesznek szert, mint a gazdagabb államok.

A milliárdos hozzátette, hogy a vagyoni különbségek egyre jobban a feledésbe merülnek:  „a 60-as években a szegényebb társadalmi réteg az éhező, kevés lehetőséggel és tudással bíró emberekből tevődött össze. A jelenkorban viszont a várható élettartam jóval magasabb, valamint a szegényebbek között sincs már írástudatlanság.”

Bill Gates állítása szerint többet lehetne tenni a progresszív adópolitikák terén annak érdekében, hogy a felső réteg, azaz a milliárdosok vagyonának növekedése megálljon. Továbbá, a kapitalizmus is „kudarcot vallott”, mivel számtalan ember korlátlan mennyiségű pénzhez jutott adófizetési kötelezettségek nélkül.

A Financial Times digitális újság jelentésében arról olvashatunk, hogy míg a középosztály befizetetlen számlái egyre csak halmozódnak, az offshore bankárok a legforgalmasabb időszakukat élik. Ennek oka pedig az, hogy a milliárdosok számára nem okozott problémát a koronavírus okozta válság. Jeff Bezos, az Amazon alapítójának nettó vagyona március és szeptember között 73 milliárd dollárral nőtt, valamint ugyanebben az időszakban Mark Zuckerberg és Elon Musk nettó vagyonának növekedése is több mint 45 milliárd dollár volt.
Gates egyetért azzal, hogy a világjárvány megnehezítette az amúgy is nehéz helyzetben levő emberek életét, viszont a milliárdosok hibáztatása egyáltalán nem volna igazságos:
Szinte már minden ország kapitalista, és teljesen rajtuk múlik, hogyan építik fel az anyagi biztonsági hálót és a mobilitás lehetőségét.

Elkerülhetetlen a vagyoni egyenlőtlenség?

Bill Gates podcastjában felmerült Raj Chetty, amerikai közgazdász és Harvard professzor társadalmi mobilitás elmélete is, amely a társadalmat rétegekre osztja, és állítása szerint amelyik rétegbe beleszületsz, valószínűleg abban is fogsz maradni.

„A felső 20 százalék, a szakemberek, a menedzserek, az ügyvédek gyermekei stabil gyermekkort, jobb oktatási színvonalat és megannyi szakember segítségét kapják, így sokkal valószínűbb, hogy a szüleik nyomdokaiba lépnek – nyilatkozta Gates – De a valóság az, hogy ez közel sem annyira valószínű, mint amennyire mi gondoljuk. Hisszük és a tudomány is alátámasztja, hogy az intellektuális lehetőség mindenhol jelen van, és az állami iskolák lehetővé teszik a társadalmi rétegek közötti mozgást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük