Bill Gates év végi értékelőjében nemcsak covidozik, a metaverzumról is szót ejt

Bill Gates nemrég közzétette hagyományos év végi bejegyzését a GatesNotes blogján, amelyben kifejtette, hogy 2021 nehéz év volt mindenki számára, de a jövőre és a technológia nyújtotta lehetőségekre kell koncentrálni.

Az amerikai mágnás és filantróp szereti megosztani véleményét minden témában, és mint azt már megszokhattuk, minden év decemberében egy összegzést ír az elmúlt esztendőben történt eseményekről. A milliárdos vállalkozó azt állította, hogy az idei volt élete legszokatlanabb és legnehezebb éve, majd arra panaszkodott, hogy szinte minden idejét online töltötte, személyes emberi kapcsolatok nélkül.

Az elmaradhatatlan COVID

Természetesen szót ejtett a COVID-ról, mellyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy “2022 felé haladva a legfontosabb a COVID-19 világjárvány felszámolása”. 

Majd hozzátette:

“A Delta-változat és az oltóanyag beadásával kapcsolatos kihívások miatt nem vagyunk olyan közel a világjárvány végéhez, mint ahogyan azt mostanra reméltem. Nem láttam előre, hogy egy ilyen erősen fertőző variáns fog megjelenni, és alábecsültem, hogy milyen nehéz lesz meggyőzni az embereket, hogy vegyék fel a vakcinát és továbbra is használják a maszkokat. Reménykedem azonban abban, hogy végre láthatjuk a végét. Lehet, hogy ostobaság lenne újabb jóslatot tenni, de szerintem a világjárvány akut szakasza valamikor 2022-ben ér véget. Pár év múlva remélem, hogy az egyetlen alkalom, amikor valóban gondolnia kell majd a vírusra, az a közös COVID és az influenza elleni oltás lesz minden ősszel.”

Az idei évértékelőből nem maradhatott ki az egyik kedvenc témája, a klímavédelem. Gates a glasgow-i klímacsúccsal kapcsolatban azt írta, hogy abszolút lenyűgözte a világ vezetőinek lelkesedése és az elkötelezettsége a klímavédelem iránt. Azért itt jegyezzük meg, hogy ezek a klímáért megfeszített erővel küzdő vezetők voltak azok, akik 400 magánrepülővel érkeztek a skóciai városba, hogy arról tárgyaljanak, Mari néni Mucsaröcsögén mennyire szennyezi a 20 éves Suzukijával a Földet.

Bill Gates írt a metaverzumról

Bill Gates kiemelte azt, hogy a világjárvány következtében micsoda elképesztő változást láthattunk lezajlani a technológia terén. Az elmúlt durván két évben olyan már létező szolgáltatások gyors és széles körű elterjedését tapasztaltuk, mint például az online élelmiszerbeszerzés vagy a videochaten keresztül történő üzleti megbeszélések. A férfi úgy véli, hogy ezek jelentik a jéghegy csúcsát, hiszen az elkövetkező években az innováció még inkább utat tör magának.

Gates úgy fogalmazott, hogy a pandémia forradalmasította azt, ahogyan a vállalatok a termelékenységről és a munkahelyi jelenlétről gondolkodnak. Az egykor elkülönülő munkaterületek közötti határok egyszerűen elmosódtak. Szerinti a távmunkavégzés vagy más néven home office a világjárvány után is megmarad, hiszen ha jól belegondolunk kényelmes ez munkavállalónak és munkáltatónak egyaránt.

A blogban úgy fogalmazott: “Az elkövetkező két-három évben a legtöbb virtuális találkozót a 2D-s kameraképekből – amit én a Hollywood Squares modellnek nevezek, bár tudom, hogy ez valószínűleg már nem az én stílusom – a metaverzumba, a digitális avatárokkal rendelkező 3D-s térbe helyezzük át. A Facebook és a Microsoft is nemrégiben mutatta be erre vonatkozó elképzeléseit, ami a legtöbb embernek első látásra megmutatta, hogyan fog ez kinézni.”

“Az ötlet lényege, hogy végül az avatárodat arra fogod használni, hogy találkozz emberekkel egy olyan virtuális térben, amely azt az érzést kelti, mintha egy valódi szobában lennél velük. Ehhez szükséged lesz valamilyen VR-szemüvegre és mozgásrögzítő kesztyűre, amelyek pontosan rögzítik arckifejezéseidet, testbeszédedet és hangod minőségét. A legtöbb embernek még nincsenek ilyen eszközei, ami némileg lassítja az elfogadást. A Microsoft jövőre tervezi egy átmeneti verzió bevezetését, amely a webkamerát használja a jelenlegi 2D-s felállásban használt avatár animálására.”

Az oktatás és a digitalizáció

2021 év elején a világ minden táján iskolások milliói tanultak otthonról, hiszen a folyamatosan növekvő covidos esetszámok miatt a kormányok bezáratták az iskolákat. Korábban elképzelhetetlen volt a digitális oktatás, ma viszont még a legkisebbek is tudják, mit jelent otthonról tanulni a számítógép segítéségével. Gates szerint ez lesz az a terület a munkavégzés után, ahol a digitalizáció tartós hatásait látni fogjuk. Habár a gyerekek nyilván visszatérnek a jelenléti oktatásba, az lényegesen meg fog változni, hogyan használjuk a digitális eszközöket a gyermekek tanítására.

“Az, hogy az új digitális oktatási eszközök képesek lesznek-e átalakítani az osztálytermet, természetesen attól függ, hogy a gyerekek otthon is hozzáférnek-e a technológiához. A hozzáférési szakadék a világjárvány kezdete óta csökkent és tovább fog csökkenni, de még mindig sok gyereknek nincs otthon tisztességes számítógépe vagy megbízható, gyors internete. A hozzáférés bővítésének módjait ugyanolyan fontos megtalálni, mint az új innovációk kifejlesztése.”

Egészségügy és innováció: a távgyógyítás működik?

Az utolsó terület, ahol a digitalizáció Gates szerint megmarad, az az egészségügy. Az elmúlt két évben a személyes ellátást átvette a virtuális találkozó. Ezt ugyanakkor nem mondanánk pozitívumnak, hiszen sok beteg (nem covidos) ember maradt gyakorlatilag ellátatlanul. Rengeteg rákos eset felderítetlenül maradt, az elszalasztott szűrővizsgálatok és a jobb esetben telefonon rendelő orvosok miatt. Jelen pillanatban még nem látni a virtuális vizsgálat előnyeit, hiszen hogyan tudna az orvos megvizsgálni az avatárunkat a fizikai jelenlétünk nélkül?

A pszichológussal való beszélgetés természetesen megoldható online, és talán sokakat megnyugtat az otthoni nyugodt környezet, de egy foghúzást sem lehet virtuális térben megvalósítani. Gates ezzel kapcsolatban azonban optimista, így azt írta:

“De mi lenne, ha lenne otthon egy olyan eszköz, amelyet az orvosod távolról vezérelhetne, hogy megmérje a vérnyomásod? Mi lenne, ha megnézhetné az okosórádról gyűjtött adatokat, hogy lássa, hogyan alszol, és mennyi a pulzusod? Mi lenne, ha a helyi gyógyszertárban vérvizsgálatot végeznének, és az eredményeket közvetlenül az orvosodnak küldenék? Mi lenne, ha akkor is járhatnál ugyanahhoz a háziorvosához, ha egy másik államba költözöl?”

Talán nem hangzik ördögtől valónak ez az egész, de még túl sok a HA.