Bill Gates kíváncsi arra, hogy mit mondanak róla az emberek online

Ki gondolta volna, hogy Bill Gates kíváncsi online megítélésére? Azonban úgy tűnik, hogy kifejezetten érdekli a milliárdos üzletembert az internet népének véleménye. Emellett pedig a róla terjengő információkat is -amelyek gyakran hamisak- nagy figyelemmel kíséri. 

A Gates Alapítvány által évente megjelentetett Goalkeepers jelentés idei eseményén az üzletember többek között a vele kapcsolatos téves információk terjedése okán elégedetlenkedett. Elpanaszolta, hogy a koronavírus-járvány idején szárnyra kapott pletykák, amelyek a maszkviselésről és a védőoltásokról szóltak, negatív hatással voltak a hatósági rendelkezések betartására.

„A legnagyobb probléma az, hogy a hamis híresztelések következtében, ha az illetékes források azt kérték, hogy az emberek viseljenek maszkot – az volt az utolsó dolog, aminek eleget tettek. Továbbá, ha azt kérték, hogy vegyék fel az oltást, hogy megvédjék a körülöttük élőket, egyszerűen megtagadták azt. Ez egy olyan jelenség, ami nemcsak hogy hátráltatott minket, de rendkívül kártékony is volt”, nyilatkozta Gates.

A továbbiakban azt az “összeesküvés elméletet” is megtagadta, miszerint megfigyelteti a lakosságot.

Ez az egész kémkedős dolog badarság, miért akarnék én bárki után is kutakodni? Őszintén nem tudom. Van nekem időm az ilyesmire?”, morfondírozott a filantróp hírében álló milliárdos.

Bill Gates kíváncsi természete megfékezi az álhíreket?

Bill Gates újabban azt szeretné elérni, hogy a vele kapcsolatos hírek kivétel nélkül „megbízható forrásokból” származzanak. Tudniillik, egy egész csapat követi nyomon, hogy mit írnak róla online az egyes felhasználók és a médiacsatornák. Ezt a tényt a Forbes 400 Philanthropy Summit-on erősítette meg.

„Van egy csoportom, amely számontartja az interneten felbukkanó hozzám kötődő történéseket. A pandémia idején a híresztelések 95%-a kitaláció volt, mostanra mindez kezd lecsengeni.”

A valótlanságok elterjedésének megfékezése érdekében ezentúl “fact-checker” (a tényeket ellenőrző) munkatársakat alkalmaznak a vezető közösségi média vállalatok. Az üzletember pártfogolja a kezdeményezést s bízik benne, hogy ezzel kiküszöbölhetőek lesznek majd a hamis információk.

A fentebb már említett szervezet, a Bill és Melinda Gates Alapítvány, több száz millió dollárral támogatta a Facebook tényellenőrző programját. Az adatok szerint amikor egy posztot figyelmeztető címkével látnak el, azt követően 95%-kal kevesebben keresik fel azt, megállítva továbbterjedését.

Arról azonban Gates is megfeledkezni tűnik, hogy az általa megbízhatónak és hitelesnek titulált források kezdetben a COVID-19 járvány súlyosságát is elbagatellizálták, a maszkviseléssel egyetemben. Miután viszont a WHO elismerte a laboratóriumi szivárgás bizonyosságát és egyre csak nőtt a halálozási ráta, 180 fokos fordulatot vett a hozzáállásuk.

Ennek fényében felmerül a kérdés, hogy mennyire szavahihetőek is valójában ezek a hírforrások?