A Binance kriptotőzsdét adócsalással vádolják Nigériában

A Binance, a világ legnagyobb kriptovaluta tőzsdéje adócsalási vádakkal néz szembe Nigériában. Úgy tűnik a kriptotőzsde és a nigériai hatóságok közötti vita eszkalálódik.

Nigéria a Binance ellen nyomoz

Az ország adóhatósága, a Federal Inland Revenue Service (FIRS) bejelentette vádat emel a Binance ellen. A kormány már őrizetbe is vett két helyi Binance vezetőt – jelentették hétfőn helyi sajtóorgánumok.

A vádakat az Abuja-i Szövetségi Legfelsőbb Bíróságon nyújtották be és négyrendbeli adócsalást tartalmaznak. A vádak közé tartozik az általános forgalmi adó és a társasági adó fizetésének elmulasztása, az adóbevallások benyújtásának elmulasztása valamint az ügyfelek segítése az adóelkerülésben való közreműködésben.

A Binance vezetőit a hatóságok őrizetbe vették Nigériában

A két őrizetbe vett vezető, Tigran Gambaryan és Nadeem Anjarwalla a Binance vezető tisztviselői. Jelenleg a Gazdasági és Pénzügyi Bűnözés Elleni Bizottság (EFCC) őrizete alatt állnak.

A nigériai kormány azzal vádolja a Binance kriptotőzsdét, hogy elmulasztotta regisztrálni a céget a FIRS-nél adózási célból. Ezzel pedig megsértette az országon belüli adószabályokat.

Adócsalás a vád

Az egyik vád arra irányul, hogy a Binance állítólagosan elmulasztotta beszedni és befizetni a különböző típusú adókat a 2007. évi FIRS Establishment Act (törvény) 40. szakasza szerint. Ez a törvényi bekezdés kifejezetten az adók levonásának és átutalásának mellőzésével foglalkozik. És felvázolja a szankciókat is és a jogsértést elkövető szervezetek alkalmazottainak esetleges börtönbüntetését.

A vád részletezi azokat az eseteket, amikor a Binance megsértette az adótörvényeket. Például elmulasztotta az áfás számla kiállítását, ami miatt nem is fizettek be általános forgalmi adót az államkasszába.

A FIRS szerint minden, évi 25 millió Nariat meghaladó üzleti tevékenységet folytató társaság a pénzügyi törvény értelmében köteles társasági adót fizetni (CIT), valamint beszedni és befizetni az általános forgalmi adót (ÁFA) is.

„A szabály szerint a Binance ebbe a kategóriába tartozik. Köteles tehát adót fizetni, például társasági adót (CIT), valamint általános forgalmi adót (áfát) beszedni és befizetni. A Binance azonban nem tartotta be ezeket a jogszabályokat, így megsértette a nigériai törvényeket. Ezért a szabálysértés miatt vizsgálatot indítottunk és jogi lépéseket teszünk.” – áll a FIRS közleményében.

Az Egyesült Államok segítené a fogva tartott Binance vezetőket

Egyre nagyobb nyomás nehezedik a Biden adminisztrációra, hogy közbelépjen és biztosítsa a fogva tartott Binance vezetők szabadon bocsátását.

Az amerikai kormányzat a botrány kirobbanása óta folyamatosan kapja a felszólításokat, hogy tegyen gyors lépéseket Gambaryan és Anjarwalla szabadon bocsátása érdekében, akiket a nigériai kormány 2024. február 26-a óta tart fogva.

Az Amerikai Egyesült Államok Digitális Kereskedelmi Kamara március 15-én a honlapján közzétett blogbejegyzésben fellebbezést nyújtott be. Sürgős diplomáciai beavatkozást kért az általa is súlyos igazságtalanságként megítélt helyzet kezelésére.

Amint arról beszámoltunk, a Binance tőzsdének nemrégiben fel kellett függesztenie a nigériai helyi valuta kereskedését. Történt ez a nigériai nairát (NGN) érintő összes szabályozási vizsgálat után. A világ legnagyobb kriptovaluta tőzsdéje március 8-án jelentette be, hogy felfüggeszti az NGN kiutalásokat.

Korábban felröppent a hír, hogy a nigériai kormány elképesztő, 10 milliárd dolláros bírságot szabna ki a Binance tőzsdére a platform elleni fellépés részeként, az ország helyi valutájának stabilizálása érdekében.