Bitcoin befektetési alapot indít a Fidelity International Európában

A Fidelity International, londoni székhelyű befektetési alapkezelő vállalat európai ügyfelei igényeinek kielégítésére bitcoin befektetési alapot indított. 

A napokban debütált a Fidelity Physical Bitcoin alap, amellyel kedden már meg is kezdődött a kereskedés a német Deutsche Börse AG és a frankfurti tőzsdén „FBTC” azonosítóval. A kezdeményezés főként az intézményi ügyfeleket célozza, ugyanis a vállalat 2021 júliusában végzett felméréséből kiderült, hogy a válaszadók 70%-a igenis terveibe vette portfóliója diverzifikálását digitális eszközökkel. Christian Staub, a Fidelity International európai ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott:

Mivel ezen technológia már széleskörben elfogadottá válik, ügyfeleink jogosan kérik, hogy részesüljenek a trendből. Az FBTC intézményi minőségű megoldást kínál az ügyfeleknek, hogy ismerős környezetben, egyszerű és biztonságos módon léphessenek be a piacra.

A bitcoin fedezeti alap mindemellett pusztán 0,75%-os díjat fog felszámolni, ami elviekben a „legolcsóbb lehetőség az európai piacon”. Az alap letétkezelője a Fidelity Digital Assets, a termék központi elszámolása pedig az Eurex Clearing feladata lesz. Az FBTC a következő hetekben már listázásra kerül a svájci SIX értéktőzsdén is.

A Fidelity International egyébként a bostoni székhelyű multinacionális pénzügyi óriáscég, a Fidelity Investments nemzetközi leányvállalataként indult, 1980-ban azonban önálló vállalatként kezdte meg pályafutását.

Az ilyesfajta kezdeményezés egyébként már egyáltalán nem újkeletű, az utóbbi időben tucatnyi cég bocsátott ki  Bitcoin alapot. Az Invesco amerikai befektetési cég például az előző év novemberében indította útjára Bitcoin alapját, melyet a Deutsche Börse Xetra, a német részvény- és tőzsdepiacon jegyzik BTIC azonosítóval.