Bitcoin Amsterdam: Julian Assange feleségének előadása megfagyasztotta a levegőt

Stella Assange – a titkos dokumentumokat kiadó WikiLeaks alapítójának, Julian Assange-nak a felesége, aki 2019 óta egy londoni börtönben raboskodik – tegnap a Bitcoin Amsterdam 2022 konferencián lépett színpadra a “Free Assange” című program keretében. Olyan szívbe markoló előadást tartott, hogy a tömeg percekig felállva tapsolt.

Korábban mi is többször beszámoltunk Julian Assange történetéről, aki a WikiLeaks alapítójaként nyilvánosságra hozott titkos kormányzati dokumentumokat, amiért cserébe a politika tönkre tette az életét. Tegnap az Amsterdamban tartott Bitcoin Konferencián fellépett Assange felesége, Stella is, aki bizony olyan érdekességeket osztott meg férjéről, annak meghurcolásáról és a bitcoinba vetett hitükről, hogy még a sokat látott nagyközönség lélegzete is elakadt. Az előadás után a nagyérdemű egyetértett abban, hogy Stella vitte el a pálmát a tegnapi napon, hiszen mély érzelmekkel és teljes átéléssel beszélt arról, hogy férje kálváriája nemcsak róluk szól, nemcsak a bitcoinról szól, hanem az emberek szabadságáról, az információszabadságról, a szólásszabadságról.

Leírta a párhuzamot a bitcoin mint a pénz engedély nélküli formája és a WikiLeaks küldetése között, hogy létfontosságú információkat terjesszen a nyilvánosság számára, felvázolva, hogy Julian szabadságért folytatott küzdelme olyan küzdelem, amelynek rezonálnia kell a bitcoin alkalmazóival.

“Julian elmondta, elmagyarázta nekem a bitcoint még 2011-ben” – kezdte Stella Assange, hozzátéve, hogy Juliant a múlt hétvégén magánzárkába helyezték, miután pozitív lett a COVID-19 tesztje. “Elmagyarázta a mögötte álló technológiát, de egyúttal átfogó képet adott nekem a bitcoin jelentőségéről is… Azt hiszem, ez a magyarázat egy út a WikiLeaks és a bitcoin egyfajta párhuzamos pályájának megértéséhez, valamint a Bitcoin jövőjéhez, és ahhoz, hogy ez hogyan kapcsolódik ahhoz, amit Juliannal tesznek.”

Érdekes részletek osztott meg az egybegyűltekkel

Stella a továbbiakban felidézte a WikiLeaks leghírhedtebb publikációit, köztük a “kémaktákat” és a guantánamói amerikai börtönnel kapcsolatos aktákat 2011-ből. Felvázolta Julian és a publikációs platform szerepét az Occupy Wall Street mozgalom ösztönzésében, és elmondta, hogy Julian a Bitcoint “az igazi Occupy Wall Streetnek” nevezte. 2013-ban a WikiLeaks segített Edward Snowdennek, az NSA egykori munkatársának, és maga Snowden is a bitcoin mint a szabadság eszköze mellett szállt síkra.

Emellett kiemelte: “Ebben az értelemben a bitcoin és a Bitcoin technológia nagyon hasonló módon próbál küzdeni a cenzúra ellen, mint ahogy a WikiLeaks a kriptográfia segítségével küzdött a cenzúra ellen”.

Stella azt is elmondta, hogy a bitcoin milyen szerepet játszott a WikiLeaks támogatásában, amikor a központi pénzintézetek megpróbálták a férjét elhallgattatni.

“Gyakorlatilag egyik napról a másikra a PayPal, a Visa, a Mastercard, egyszerűen elzárták a WikiLeakset a bevételeinek 97%-ától, amelyek rajtuk keresztül érkeztek” – emlékezett vissza. “És hogyan történt ez? Teljesen törvénytelenül. Néhány amerikai szenátor felhívta ezeket a cégeket, és ők egyszerűen lekapcsolták.”

Megosztott néhány hajmeresztő történetet a férje elrablásáról, a CIA szerepéről, a babájuk DNS-mintájáról, valamint a férjére kiszabott 175 éves börtönbüntetésről is. Ezután hozzátette:

“A bitcoin megtöri Orwell diktátumát: ‘Aki a jelent irányítja, az a múltat is irányítja. És aki a múltat irányítja, az irányítja a jövőt”.

Assange-t egyébként számos civilszervezet támogatja, csak az a gond, hogy az ő hangjuk is el van nyomva. A Bitcoin Amsterdam helyszínén egy német Free Assange nevű szervezet is részt vett, akik arról panaszkodtak, hogy a hírportálok, újságok egyáltalán nem foglalkoznak Julian Assange történetével. Egyszerű figyelmen kívül hagyják vagy azért mert ezt kérték tőlük felsőbb körökből, vagy mert félnek.