Ha nem tudod merre tart a bitcoin ára: figyeld az aranyét

A bitcoin (BTC) kereskedők talán már észrevették a negatív korrelációt a bitcoin és az arany ára között.

Nagyon beindult az arany árfolyama november 13-án és az akkor 1 196 dolláros árfolyamról január 3-ára 1298 dollárig menetelt. Eközben a dollárárfolyam az összes vezető devizával szemben gyengült mivel felröppent a pletyka, hogy a Federal Reserve (Fed) 2019-ben leállítja a kamatláb emelést, sőt akár újabb csökkentésbe is belekezdhet.

Forrás: TradingView

A bitcoinnak ugyanezen periódus alatt sajnos nem sikerült meglovagolni az általános dollárgyengülést. Sőt, ehelyett új erőre kaptak a medvék és november 14-én, miután az arany ára megütötte az 1200 dollárt unciánként erős zuhanásba kezdett a 6000 dolláros árszint alatt.

A bitcoin (BTC) kereskedők talán már észrevették a negatív korrelációt a bitcoin és az arany ára között.

Forrás: TradingView

A mozgások arra engednek következtetni, hogy a két eszköz árfolyama fordított korrelációt mutat. A két eszköz közötti korrelációs koefficiens értéke a mai napon -0.598. Az érték -1 és 1 között változik és a negatív szám fordított kapcsolatot indukál a két eszköz között, a pozitív pedig direkt, párhuzamos korrelációt.

Ez annyit enged feltételezni, hogy érdemes az arany árfolyamát figyelemmel követni, mert a következő jelentősebb ármozgás az arany árában ellentétesen hathat a bitcoin árfolyamára. Pillanatnyilag az arany 1284 dolláron kereskedik, a hét elején pedig egészen 1276-ig visszacsúszott, ezzel 3 hetes aljat beállítva.

Eközben a bitcoin a 3 500 dolláros szűk tartományban kereskedik már 13 napja. Ha az arany árfolyam élesen negatívba fordulna, akkor az egy erős bikás jelzés lehet a bitcoin számára.

A korreláció ugyanakkor nem jelent okozati összefüggést, és csupán a két befektetési eszköz kapcsolatát igyekszik jellemezni az egyik árában bekövetkező változás tükrében.

Viszont tény, hogy a két eszköz árfolyama szinte napra pontosan november közepe óta mozog ellentétesen.

A bitcoin esetében a 3500 dolláros árfolyam eddig erős támasz szintnek bizonyult mialatt az aranynál az 1300 dollár jelent egyelőre áttörhetetlen akadályt.