60 000 dollár alatt a Bitcoin árfolyama, hogyan tovább?

A világban megjelenő makrogazdasági bizonytalanságok és a Bitcoin spot ETF iránti kereslet visszaesése után ismét 60 000 dollár alá került a Bitcoin árfolyama. A világ vezető kriptovalutája április 18-a után nézett be ismét a kritikus határ alá, most azonban elképzelhető, hogy az ott tartózkodás hosszabb lesz, mint pár nap.

Az Egyesült Államok, Japán és a kriptoszféra is tele negatív hullámokkal, azonban a technikai elemzés hívei a „buy the dip” kiáltással igyekeznek feltámasztani a keresletet. Mit mutat a grafikon?

Bitcoin technikai elemzés

Ali Martinez, kriptovaluta-szakértő egy nemrégiben közzétett elemzésében rámutatott a Bitcoin BTC Price BTC Price árfolyamának dinamikájára. A világ vezető kriptovalutája először 60 000, majd 58 000 dollár alá került, ezzel pedig az elmúlt heti értékvesztése meghaladta a 13%-ot.

BTC/USD napos grafikon, forrás: Ali Martinez

A grafikonon jól látszik, hogy a Bitcoin utoljára 2024 január végén tesztelte a 100 napos exponenciális mozgóátlagot (EMA), ekkor a relatív erősség index értéke 36/100 volt, vagyis az eszköz jelentősen túlértékesített volt. A 100 napos EMA tesztelése után egy közel 100%-os emelkedés következett, mely során a Bitcoin március közepén elérte történelmi csúcsát, a 73 700 dollárt.

Annak ellenére, hogy most ismét ez a forgatókönyv rajzolódik ki, nem árt óvatosnak lenni, mivel most nincs meg az a katalizátor – vagyis a Bitcoin ETF iránti kereslet – mely az árfolyamot ennyire felhajtaná. Maritnez arra figyelmezteti követőit, hogy a 100 napos EMA alatti zárással megnő az esélye, hogy a 200 napos EMA is tesztelésre kerül, melynek jelenlegi értéke 52 000 dollár.

Bizonytalanság a nagyvilágban

A makrogazdasági hírek szintén beárnyékolják a kockázatos eszközök iránti várakozásokat, hiszen nemcsak a Bitcoin, hanem az amerikai tőzsdeindexek is (S&P-500, Nasdaq, Down Jones index) 1,5%-ot meghaladó értékvesztést könyvelhettek el április utolsó napján. Az Egyesült Államokban ismét felütötte a fejét az inflációs helyzet, mely nemsok jót sejtet a május 1-jén esedékes FOMC ülés előtt, ahol garantáltan nem lesz kamatvágás.

Mindeközben Japánban 17 év után először pozitív alapkamatról számolt be a The World Economic Forum, ahol -0,1%-ról 0-0,1%-ra emelték az alapkamatot. A központi bank a negatív kamatlábakkal a gazdasági növekedést próbálták ösztönözni és a defláció leküzdését, azonban ez a politika a kereskedelmi bankokra és pénzintézetekre hatalmas díjakat rótt ki a nagy tartalékok miatt.

A kriptovaluta közösségen belül is forr a levegő, hiszen a Binance kriptotőzsde alapítója és korábbi vezetője, CZ 4 hónapos börtönbüntetést kapott azok után, hogy bűnösnek vallotta magát és elfogadta az 50 millió dolláros bírságot. Az ítélettel vélhetően a centralizált kriptotőzsdék számára kívánnak példát mutatni, hogy nem éri meg nem engedélyezett kereskedési tevékenységeket folytatni. Mindeközben a BlackRock immáron április 23-a óta nem tapasztalt beáramlást a legnagyobb Bitcoin spot ETF-be, az IBIT-be, így egymást követő 5 napja kiáramlást tapasztalhattunk az ETF-ekből.

Nehéz április után jöhet a még nehezebb május

2022 novembere óta legrosszabb hónapját produkálta a Bitcoin, melynek árfolyama közel 15%-ot vesztett értékéből. Valljuk be, ez a korrekció már ott lógott a levegőben, hiszen 2023 októbere óta irreális növekedést mutatott be a teljes kriptopiac, ahol a legnagyobb altcoinok is közel 30-40%-ot veszítettek értékükből az elmúlt hónapban.

Az Egyesült Államokban kereskedett Bitcoin spot ETF-ek iránti érdeklődés visszaesése mellett nem hozta meg a sikert a Hong Kongban engedélyezett Bitcoin és Ethereum ETF sem, mely az első napon mindössze 12,7 millió dolláros kereskedési volument teljesített. Habár ez önmagában egy jelentős összeg, messze elmarad az amerikai 4,6 milliárd dolláros első 24 órától.

A „buy the dip” felhívások megjelenésével az alapkezelők, a kereskedők és az influenszerek arra próbálják rábírni a kriptoközösséget, hogy most itt az ideje megjelenni, kereskedni és felfele tornászni a kriptovaluták árfolyamát. Azonban az FOMC meetingen várható kamatláb-stagnálás mellett historikusan sem a május a legjobb hónap az értéknövekedésre. Az elmúlt 3 évben ugyanis májusban -7%-tól egészen -35%-ig láthattunk eséseket.