A Bitcoin inflációs rátája minden idők legalacsonyabb szintjén van

A Bitcoin inflációs rátája új mérföldkőhöz érkezett. Jelenleg minden idők legalacsonyabb szintjén, körülbelül 1,74% ponton áll, néhány nappal a Bitcoin legutóbbi felezése után.

A Bitcoin infláció csökken

A Bitcoin készlet 93,3%-át már kibányászták. Eszerint a lehetséges 21 millió BTC-ből 19,6 millió már kibocsátásra került. A Bitcoin felezés után pedig a forgalomba kerülő bitcoinok üteme ismét a felére csökkent. A szűkösségi tényező várhatóan tovább növeli a keresletet, ami potenciálisan a vezető kriptovaluta árának megugrását eredményezheti.

Mindeközben a fiat valuták egyre magasabb inflációt tapasztalnak a kormányzati ellenőrzések és a gazdaságpolitikai hatások miatt. 2023-ban az olyan országokban, mint Argentína, rendkívül magas, 161,0%-os inflációval kellett szembenéznük az embereknek. Az Európai Unió mérsékeltebb inflációs szintről számolt be, az euróövezet éves inflációs rátája 2,9% volt 2023 decemberében, ami még így is jóval magasabb, mint a korábbi évtizedekben tapasztalt.

A felezés csökkenti a Bitcoin inflációs rátát

A közelmúltbeli felezési esemény várhatóan tovább csökkenti a Bitcoin infláció mértékét, befolyásolva mind a szűkösségét, mind a befektetői magatartást. A tendencia azt sugallja, hogy minden egyes felezési esemény, amely során felére csökken az új blokkok kibányászásának jutalma, a kínálat csökkenésének köszönhetően növeli a vásárlók érdeklődését.

A Bitcoin ára átlagosan 3230%-kal nőtt minden felezés után

A CoinGecko jelentése szerint a korábbi adatok a Bitcoin árának robbanásszerű növekedését mutatják minden egyes felezési eseményt követően.

A 2012-es első felezés után a Bitcoin ára 8858%-kal emelkedett. Bár a későbbi felezéseknél a hozamok csökkentek, így is 294%-os, illetve 540%-os növekedéssel járt minden alkalom, így a felezés utáni árcsúcsok mintája mellett nem lehet szótlanul elmenni.

Ezek az események ráadásul nem csak a Bitcoint érintik, hanem más vezető kriptovaluták piacára is átgyűrűznek. Bár a hatások eltérőek lehetnek a különböző piaci mechanizmusok miatt.

A negyedik felezést követően tehát most a kriptovaluta közösség a rövid távú piaci dinamika kapcsán spekulál.

Bitcoin árfolyam a felezés előtt és után

A Bitwise nemrégiben azt nyilatkozta, hogy míg a felezést közvetlenül követő hónapban jellemzően szerény áresés figyelhető meg, a következő évben gyakran exponenciális emelkedés tapasztalható. Az eszközkezelő megjegyezte, hogy a 2012-es felezést követően a Bitcoin csekély, 9%-os növekedést tapasztalt a felezés utáni hónapban. De a következő évben megdöbbentően magas, 8839%-os emelkedésen ment keresztül.

Hasonló mintákat figyeltek meg a 2016-os és 2020-as felezés után. A Bitcoin árfolyam jelentősen megugrott az egyes felezési eseményeket követő évben.

Piaci kapitalitáció a felezés előtt és után
A Bitcoin árfolyam felezés előtt és után

A piaci kapitalizációjának ingadozása a felezési eseményre reagálva jó betekintést nyújt a fogyasztói magatartásba ezekben a sorsdöntő időkben. Az első felezés során eredetileg 123,3 millió dollárra becsült piaci kapitalizáció nem sokkal ezután 947,4 millió dollárra emelkedett.

Hasonló mintákat figyeltek meg a későbbi felezések során, a piaci kapitalizáció jelentős elmozdulásával.

Ezek a mozgások a Bitcoin-tulajdonosok azon tendenciáját tükrözik, hogy az blokkjutalom felére csökkentése körül spekulálnak a befektetők. És gyakran úgy döntenek, hogy megtartják vagyonukat hosszabb távon az értéknövekedésre számítva.

A felezés előtti és utáni időszakok elemzése azt sugallja, hogy erős tendencia mutatkozik a Bitcoin hosszútávú megtartásának irányába. Ez pedig a felezés után jelentkező alacsonyabb jövőbeni kínálat mellett (a Bitcoin infláció csökkenésével) az árfolyam felértékelődéséhez vezethet.