Elkapták az eddigi legnagyobb Bitcoin átverés egyik gyanúsítottját gyermekmolesztálásért Jakartában

A jakartai rendőrség kiskorúak szexuális zaklatása miatt őrizetbe vette Russ Albert Medlin, amerikai állampolgárt. Medlin-t a BitClub Network (BCN) nevű kripto piramisjáték egyik nem hivatalos tulajdonosának tartják.

A szomszédok jelentették be, hogy rendszeresen kiskorú lányok járnak Medlin lakására

A jakartai rendőrség kiber-bűnüldözési igazgatósága a dél-jakartai Kebayoran Baru kerületben fogta el Medlin-t vasárnap. A szomszédok jelentették be, hogy Medlin lakásán gyakran megfordulnak fiatal, vélhetően kiskorú lányok. Letartóztatása napján a rendőrtisztek megállítottak és kihallgattak három, a férfi lakását épp elhagyó nőt – akik közül ketten kiskorúak voltak. A nők elmondták a rendőröknek, hogy egy gyermekprostitúciós hálózat tagjai, illetve, hogy Medlin az egyik rendszeres ügyfelük.

A gyanúsított őrizetbe vétele után a rendőrség megtalálta Medlin-t az Interpol körözési listáján, ami szerint a férfit Amerikában az FBI körözi. A körözés szerint Medlin-nek vélhetően szerepe volt a világ egyik legnagyobb bitcoin csalásában, a BitClub Network nevű kriptovaluta Ponzi-sémában.

A piramisjáték keretében az elkövetők 722 millió USA dollárt csaltak ki kisbefektetőktől

Az irreális hozamokat ígérő kriptovaluta vállalkozás 2014-től kezdve egészen 2019-ig működött, hiába figyelmeztettek illegális mivoltára már egészen 2016 óta. A BCN azt ígérte, hogy a befektetésért cserébe a felhasználók részesülhetnek a bányászpool által generált bevételekből. A csatlakozó kisbefektetőket arra ösztönözték, hogy hozzanak újabb és újabb befektetőket, mert ezáltal nagyobb bevételre tehetnek szert. Az átverés során az elkövetők összesen 722 millió dollár értékben károsították meg a befektetőket. A hatóságok eddig három férfit tartóztattak le a BCN-ben való részvételük miatt pénzmosás és egyéb pénzügyi csalások gyanújával.

Kapcsolódó: Abszurd: 720 milliós BitClub ponzi kiagyalói koronavírusra hivatkozva szabadulnának a börtönből

Egyelőre nem biztos, hogy az USA-ban is elő tudják majd állítani Medlin-t

Medlint korábban kétszer is elítéltek pedofília miatt 2006 és 2008 között. A legutóbbi, 2008-as eset miatt két évet töltött börtönben egy 14 éves lány megerőszakolása és gyermekpornográfia tulajdonlása miatt. A jakartai rendőrség kiskorúak szexuális zaklatásával vádolja, amiért akár 15 év börtönbüntetést is kaphat. Az USA és Indonézia között nincsen semmilyen hivatalos kiadatási egyezmény érvényben, tehát egyelőre tisztázatlan, hogy Medlint a hatóságok elé állítják-e majd Amerikában az ott elkövetett pénzügyi csalással kapcsolatban.