A bitcoin bányászok 2020-ban egy sebezhetőség kihasználásával ellehetetleníthetik a bitcoin casht

A vészhelyzeti nehézség kiigazítás (emergency difficulty adjustment – EDA) miatt a bitcoin cash a bitcoin blokklánca előtt jár. A jövőbeli felezések átlagosan 48 nappal a bitcoin felezés előtt fognak bekövetkezni, ami egy olyan időtartamot biztosít a minereknek, amikor ‘féláron’ tudnak 51%-os támadást intézni a bitcoin cash blokklánca ellen. Már a fenyegetés realitása BCH árcsökkenést eredményezhet, ami egy visszacsatolási hurkot létrehozva még elkerülhetetlenebbé tenné a támadást.

A bitcoin cash támogatók imádnak a ‘flippening’ -ről beszélni, mikor a BCH ára magasabb lesz a bitcoinénál és a bányászok tömegesen pártolnak el a bitcoin blokklánctól így lassítva a blokkok generálását. Szerintük a bitcoin hálózat jelenlegi kapacitása mellett csökkenne a hálózat teljesítménye még tovább csökkentve a BTC árat és növelve a BCH-ét, amely alapból nagyobb kapacitással rendelkezik, hiszen több tranzakciót tud blokkokba rendezni egységnyi idő alatt a bitcoin blokkláncával szemben.

Ez szerintük egy visszacsatolási hurkot teremtene, ami végül a bitcoin blokklánc teljes leállását eredményezné mivel a minerek tömegesen váltanának a sokkal jövedelmezőbb BCH-ra.

Miért valószínűbb a negatív eseménysorozat bekövetkezte a bitcoin cash-re nézve

Egyfajta flippening bekövetkezte inkább fenyegeti a BCH-t mint a bitcoint.

A bitcoin hálózat egyik szabálya, ami a bitcoin cash-re is igaz, hogy minden 210 000-dik blokk után a generált coinok száma feleződik, amit felezésnek nevezünk. Ez egyben a jövedelmezőség csökkenését is eredményezi mivel a 2020-as felezés után generált bitcoinok száma 12.5 bitcoinról 6.25 bitcoinra csökken.

Miért jelenthet ez problémát a BCH-nak? Hogy megértsük, vissza kell mennünk a bitcoin cash hard forkjának idejére.

A hard fork után a bitcoin cash-nél a fő változást a bitcoinnal szemben a blokkméret növekedése jelentette, viszont a BCH fejlesztők tudták, hogy kezdetekben nem számíthat nagy támogatásra a forkjuk és ezért egy extra kódot adtak a protokollhoz. Ez volt az említett vészhelyzeti nehézség kiigazítás (EDA). Erre azért volt szükség, mert a nehézségtől függ az új blokkok generálásának gyakorisága. Ha csökkentjük a bányászok számát a nehézség csökkentése nélkül, akkor a blokkok generálása sokkal tovább tart. Egy 80%-os hashráta vesztés 50 percenkénti blokkgenerálást eredményezne a 10 helyett és ennek következtében a 2016 blokkonkénti nehézség kiigazítás is sokkal több időt vehetne igénybe, akár 10 hetet a normális 2 helyett. Az EDA-val ezt kívánják eszközölni és 2016 blokkonkénti kiigazítás helyett 6 blokkonkéntit tesz lehetővé.

Mint minden egyszerű változtatással, ez is akaratlanul óriási következményekkel járt a protokollra, ugyanis olyan kollektív ösztönzőt adott a bányászoknak, mely hatására csoportosan függeszthetik fel a bányászatot addig, míg le nem csökken a nehézség majd hirtelen újra bányászatba kezdve nagyon magas jövedelmezőséget érhetnek el. Ez óriási fluktuációt eredményezett a nehézségben és volt olyan időszak mikor a BCH hálózat leállt, mialatt egyetlen blokk se került legenerálásra, illetve volt olyan is, mikor másodpercek alatt legeneráltak egy blokkot a bányászok.

Ez volt az oka, hogy a BCH egy újabb hard forkot eszközölt az EDA fixálására. A hard forkok azt követelik a hálózat minden egyes tagjától, hogy frissítsék a szoftverjeiket, ha nem akkor kvázi a kapun kívül kerülnek és nem valid tagjai többet a hálózatnak.

Mire megoldották ezt a problémát, a BCH blokkszáma már jóval lehagyta a bitcoinét.

Előnyben a bitcoin bányászok

Az írás pillanatában a BCH az #541320-dik blokknál járt miközben a bitcoin az #534446-diknál. A különbség 6 874 blokk, ami 10 perces átlag generálási idővel számolva a BCH felezés 48 nappal a bitcoin felezés előtt fog bekövetkezni.

A felezéssel az új BCH blokkokért járó jutalom 6.25 BCH lesz mialatt a bitcoinnál az érték továbbra is 12.5, plusz ugye eleve magasabb a tranzakciós díjak.

Momentán a BCH piaci értéke a bitcoin 10%-a miközben a hashráta durván korrelál az árral.

Ez azt jelentheti, hogy a jelenlegi árak és körülmények között az 51%-os támadás a BCH ellen mindössze a teljes bitcoin hashráta 11%-át igényelné.

20120-ban, ebben a 48 napos feleződéstől számított időkeretben (és az azt követő 4. évben, és utána stb.) változni fog a dinamika a blokkláncok között és mindössze a bitcoin hashráta 6%-át igényli egy 51%-os támadás kivitelezése a BCH ellen, már ha van elszántság és elegendő bányászpool a kivitelezésére.

Számos megoldás létezik a kriptopénzek shortolására, ami nem jelent mást, mint hogy arra fogadsz és abból profitálsz, hogy egy adott kriptopénz veszíteni fog az értékéből. Egy sikeres 51%-os támadás azonnal a kriptopénz értékcsökkenéséhez vezetne és egy nagy shorttal nagyon könnyen profitálni lehet belőle.

De más lehetőségeket is tartogat egy 51%-os támadás, például az ismert dupla költés segítségével. Ezt úgy lehet elérni, hogy nagy összegű BCH-t helyezünk el egy tőzsdén, átváltjuk és lehívjuk a tőzsdéről egy másik kriptóban, majd megfordítjuk az eredeti tranzakciót visszatérítve az elhelyezett BCH-t a tőzsdéről + megtartva a másik kriptóra átváltott és a tőzsdéről lehívott coinokat is.

Hozzá kell tenni, ha egy támadó profitálni szeretne egy 51%-os támadásból, akkor biztosra veheti, hogy kevesebbért tudja átváltani a coint, mivel az emberek elvesztik a hálózat biztonságosságába vetett hitüket és tömegesen adják el a támadás alatt álló coinjaikat.

Az eredmények a 0.1-s BCH/BTC árfolyamon alapulnak és nem veszik számításba a magasabb bitcoin tranzakciós díjakat. Mivel a BCH értéke már egy ideje zuhan, könnyen meglehet, hogy 2020-ban még olcsóbb lesz így téve még könnyebbé a támadást.

A megnövekedett esély az 51%-os támadásra feltehetően tovább fogja csökkenteni a BCH árfolyamát. Ez egy visszacsatolási hurkot eredményezhet, ahol a zuhanó ár okozta megnövekedett kockázat még lejjebb löki a coin árát. A bitcoin bányászok ebben a szituációban a játékelméletet is segítségül hívhatják: egy aprócska figyelmeztetéssel a várható 51%-os támadásról, nagy valószínűséggel lejtmenetbe taszíthatnák a coin árát még könnyebbé téve a támadás kivitelezhetőségét.

Összegzésül, a hard forkok kockázatos lépések és rengeteg nem várt problémához vezethetnek. Momentán a BCH közösség úgy érezheti, a nehézségi kiigazítás problémája fixálva lett, de előfordulhat, de ez elméleti síkon rengeteg új problémát vet fel.

A cikk John Hardy szoftver fejlesztő és hodler meglátásai alapján készült.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük