Mi történik a bitcoinjainkkal egy esetleges hard fork esetén?

Az elmúlt pár hét óta a bitcoin közösséget az esetleges hard fork tartja lázban. A Bitcoin Unlimited és a SegWit protokollról készült összefoglalóinkból kiderül, hogy milyen frissítések várhatnak a bitcoinra. Most pedig azt tekintjük át, hogy mi történik akkor, ha egy hard fork jön létre.

A bitcoinjaink biztonságban vannak a hard fork esetén is

A bitcoin forrás kódja nyilvános, így bárki készíthet másolatot amelyben kisebb módosításokat eszközölve egy új blokklánc jön létre. Ez a hard fork eseménye, amikor a bányászok egy másik blokkláncra állnak át.

A legfontosabb információ, hogy egy hard fork esetén a bitcoinok teljesen biztonságban vannak. A legtöbb ilyen hard fork esemény ugyanis nem más mint a bitcoin protokoll fejlesztése, frissítése. Van azonban olyan frissítés is, ami a bitcoin alapvető tulajdonságait befolyásolja, mint például a blokkméretet.

Azzal, hogy két blokklánc jön létre azonnal keletkezik egy újabb digitális eszköz. A bitcoin tulajdonosok a privát kulcsuk segítségével hozzáférhetnek a kriptopénzükhöz mindkét blokkláncon. Amennyiben bitcoin pénztárcában a számítógépen vagy a telefonon tároljuk a digitális pénzt nincs további teendőnk egy hard fork esetén. Mindössze ki kell várniuk, hogy melyik lánc lesz az életképes az osztódás után.

Azonban, ha egy bitcoin tőzsde számláján rendelkezünk kriptovalutával, akkor a tőzsde dönti el, hogy egy hard fork esetén mi történik a bitcoinokkal.  A piacon a bitcoin tőzsdék már felkészültek egy hasonló eseményre és a legtöbben már nyilatkoztak róla, mit tesznek majd ha a blokklánc ketté válik.

Bitcoinok tárolása a tőzsdén

Már többször írtunk róla, hogy a bitcoinok tárolása egy online kriptotőzsdén nem életbiztosítás. Számtalanszor megtörtént már, hogy egy bitcoin tőzsdét meghekkeltek és a felhasználók pénzét ellopták.

Egy hard fork esetén azonban tudni kell, hogy a tőzsde dönt a platformon lévő kriptopénz sorsáról.  A legtöbb ismert és neves tőzsde már nyilatkozott, hogyan kezelik majd a hard fork eseményét. Valószínű, hogy akár 24-48 órán keresztül felfüggesztik majd a kiutalásokat amíg elemzik a helyzetet és döntenek a folytatásról. Van olyan tőzsde, amelyik egy új altcoinként kezeli a létrejött új blokkláncot, így továbbra is fenn tartja a hagyományos bitcoin kereskedést és bevezet mellette egy bitcoin unlimited valutát. Feltehetően ezek a kereskedési platformok is átmenetileg felfüggesztik majd tevékenységüket, amíg minden a helyére nem kerül.

Mindenestre biztos lesz egy rövidebb várakozási periódus, amikor a felhasználók nem férhetnek hozzá közvetlenül a kriptopénzeikhez. Minden felhasználónak az adott tőzsdei platform szabályát kell követni, ahol kriptovalutával rendelkeznek.

További teendők

Mint írtuk, a blokklánc kettéválásával a felhasználók a privát kulcsok révén mindkét láncon hozzáférnek a bitcoinjaikhoz. A hard fork a nyílt forráskódú programok természetes velejárói. Sokan úgy vélik még számos hasonló esemény vár a bitcoinra a jövőben. A lényeg, hogy mindenki tartsa magánál a privát kulcsát és figyeljük az eseményeket, hogy ha cselekedni kell, azonnal kéznél legyen a kulcs.

Amennyiben valaki többet szeretne olvasni angolul a bitcoin hard fork kapcsán, ajánljuk a további linkeket tanulmányozását. A Bitcoin Stack Exchangen összegyűjtötték a legfontosabb tudni valókat és egy bitcoin fejlesztő Gavin Andersen is remek összefoglalót rakott össze.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük