Bitcoin betéti bankkártyák piaci áttekintése

Ha az embernek bitcoinja van, ma már számos bolt van az interneten ahol azt közvetlenül el lehet költeni különösebb probléma nélkül, sőt egyre több hagyományos kereskedő is elfogadja az üzletében a digitális pénzt. Azonban a kriptopénzek legkényelmesebb módja még mindig a bankkártyás vásárlás, ebben nyújtanak segítséget a bitcoin betéti bankkártyák.

A bitcoin betéti bankkártya úgy működik, mint bármilyen bankkártya. A kártyához kapcsolódó számlára bitcoin összeget helyezhetünk el. A számla egyenlege ezen kívül elérhető különböző devizanemekben is. Fizetéskor vagy közvetlenül a bitcoin összeget emelik le a számláról vagy a bitcoint átváltják a fizetendő összeg pénznemére.

Bitcoin betéti bankkártyák különböző deviza számlákkal párosítva

A kártya kibocsájtója a VISA vagy a Mastercard szolgáltatókkal van leszerződve, így az összegeket levásárolhatjuk bármely online boltban amely elfogadja a nagy kártyatársaságokat. Sőt helyi és külföldi ATM-ekből is lehetőségünk van pénzt felvenni.

Spectrocoin cardA kártyaszámlák jellemzően EUR, GBP és USD alapúak, de van olyan cég ahol több devizanem is elérhető. A CoinsBank 7 hagyományos devizában és bitcoin mellett litecoin számlákat is vezet. A Bitwala bitcoin betéti bankkártya kibocsájtó pedig összesen 20 különböző pénznemet és 44 altcoint ajánl fel a felhasználónak. Náluk elérhető a forint számla is.

A gyors regisztrációt követően lehetőség van virtuális vagy fizikai bankkártya igénylésére. A virtuális kártya ugyanúgy tartalmazza a tulajdonos nevét, a kártyaszámot, a lejárati időt és a CVV biztonsági kódok, amivel elérhető az online vásárlás. A Coinizy szolgáltatónál ilyen kártya már 0.5 dollártól igényelhető. A fizikai bankkártyát jellemzően 2-3 hét alatt postázzák ki, de kb 50-75 dollár extra díj fejében gyorsabban, akár egy héten belül is hozzájuthatunk a bitcoin betéti bankkártyánkhoz.

Akár anoním módon is használhatóak a bitcoin bankkártyák

A bitcoin, mint digitális pénz arról híresült el, hogy segíti az anonimitás megőrzését az internetet. Egy bankkártya esetén azonban joggal merülhet fel a kérdés, hogy a vajon szükséges-e a bitcoinunk elköltése miatt a privát szféránk felfedése is. Természetesen már erre is van megoldás, hiszen több szolgáltató kínál személy azonosítás nélkül bitcoin betéti bankkártyát. Az azonosítás nélküli kártyák azonban jellemzően korlátozottan használhatóak: különböző limitet szabnak a kibocsájtók a POS terminálos fizetéseknél és az ATM készpénzfelvételeknél is. Ez a limit pár száz dollártól akár több ezer dollárig is terjedhet, így abszolút használhatóak a kártyák azonosítás nélkül is.

Xapo cardMaga az azonosítás sem különösebben problémás folyamat. A kártya kibocsájtó cégek jellemzően egy állami szerv által kibocsájtott azonosító okmányt kérnek és egy közüzemi számlát, mellyel az ügyfél címét tudják beazonosítani. Az azonosított ügyfelek ezután már sok esetben korlátlan összegeket tudnak a bitcoin betéti bankkártyájukról elkölteni.

Kártyát biztosító cégek általában a bitcoin betéti bankkártyán kívül további szolgáltatásokat is nyújtanak, így közvetlenül lehet náluk bitcoint vásárolni az online bitcoin tőzsdéjükön. Az elektronikus bitcoin pénztárcákon lehet tárolni a kriptovalutát ami mobil applikációk segítségével bárhonnan elérhető. Az appen keresztül lehet a számlák között összegeket átvezetni, vagy külső utalásokat bitcoinban vagy más devizában teljesíteni. A kártyák zárolhatóak és feloldhatóak azonnal, ahogy a felhasználó szeretné.

Díjak és költségek

A bitcoin betéti bankkártyák kibocsájtási díja 5-50 dollár között mozog. Magasabb alapdíjért alacsonyabb jutalékot számítanak fel a cégek. A kártyához kapcsolódó számla havi fenntartási költsége további 1 dollár körül mozog. A cégek a számla feltöltésért nem szednek külön díjat. A kártya feltölthető közvetlenül egy másik bitcoin pénztárcából vagy banki átutalással, ekkor a bitcoinba átváltás a kibocsájtó saját platformján történik. A bitcoin vásárlás 0.5-1% díjat szokták felszámítani. Az online fizetés szinte sehol nem kerül pénzbe. Ezzel szemben az ATM-es készpénz felvétel díja 2.5 dollártól indul. Erre még további 3% deviza átváltási díjat számítanak fel, ha a felvett összeg pénzneme nem egyezik meg az számla pénznemével.

AdvCash cardA kártyatársaságok a tranzakciókhoz kapcsolódó díjakon felül a bitcoin árfolyam vételi és eladási ára közötti marzsból élnek. Így nem árt megnézni a honlapokon az ajánlott bitcoin árakat mielőtt valaki az adott szolgáltatás mellett döntene.

A bitcoin betéti bankkártyák díjstruktúrája közel azonos minden kibocsájtónál. A díjtételek jól összehasonlíthatóak és a költségek is egy átlagos tengelyen mozognak. A különbségek a kártyákhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatásokban rejlenek, amiért van aki többet is hajlandó fizetni.

Egyedi igényekhez igazodó szolgáltatások

A bitcoint elég széleskörűen használják jelenleg a világon mindenfelé, az ügyfeleknek így igen különböző elvárásai vannak a bitcoin betéti bankkártyák kapcsán. Mivel ez még egy igen új piac, egyelőre ezeknek az elvárásoknak különböző szolgáltatók felelnek meg.

Bitwala card - bitcoin betéti bankkártyákA Coinizy már 0.5 dollárért ajánl olyan anonim bitcoin betéti bankkártyákat melyeket online fizetésre lehet használni. Sajnos itt fizikai kártyák nem elérhetőek. A szolgáltatásuk főleg azoknak a rétegeknek szól, akik nem használnak bankot, így a fiatal generáció közül kerül ki sok ügyfelük.

A Wirex és a Cryptopay.me bitcoin kártya kibocsájtók az ügyfelek azonosítás után magasabb limiteket enged meg az online vásárlásoknál és a készpénz felvételeknél. Díjszabásuk átlagosnak mondható és a bitcoin árfolyamok sincsenek elszállva a platformon.

Amennyiben a szokásos EUR, USD és GBP pénznemek mellett további devizákban és altcoinokban szeretnénk a bitcoin betéti bankkártyát használni, a Bitwala és a CoinsBank kínál erre megfelelő szolgáltatásokat. A Bitwala ráadásul forint számlát is kínál, amely használatával a deviza átváltási díjat sem kell megfizetni, ha magyarországi POS terminálnál fizetünk, vagy forintban veszünk fel ATM-ből készpénzt.

Coinizy CardA bitcoin Fort Knoxaként híresült el a Xapo. Több rétegű biztonsági rendszerük révén állításuk szerint lehetetlen a bitcoin pénztárca feltörése. A kriptografikus kódolás mellett több faktoros azonosítással lehet belépni a fiókba. A Xapo szerverei és adatközpontjai földrajzilag elkülönítve, offline helyezkednek el, hogy egy támadás esetén külön külön is működjenek. A földrajzi tagoltság ráadásul jogi szempontból is egy biztosíték, így ugyanis egyetlen állami szerv sem tudja privatizálni a Xaponál tárolt betéteket.

A Spectrocoin a szokásos Android és iOS appek mellett a Windows phone felhasználók számára is kínál mobil applikációt.

Körültekintően válasszunk bitcoin betéti bankártyát és szolgáltatót

Mielőtt döntünk egy bitcoin betéti bankkártya kibocsájtó mellett nem árt utána nézni a mögöttes cégnek, hiszen akár jelentős összegeket is elhelyezhetünk a számlákon. Gyanúra adhat okot, ha egy cég honlapján nem szerepel az elérhetőségük és a tulajdonosok is a homályba burkolódznak. De már egy nem professzionálisan kinéző honlap is kétségeket kelthet, hiszen aki erre sem áldoz, vajon a többi szolgáltatásba mennyit fektethet. Érdemes végigolvasni pár fórumot, hogy vannak-e panaszkodó felhasználók. Sok esetben akár a Google keresés első oldala már olyan fórumokat és véleményeket jelenít meg, ahol a figyelmet próbálják meg felhívni az átverésekre.

Ha jó kártyaszolgáltató választunk a bitcoin betéti bankkártyák jelentősen megkönnyíthetik az életünket a digitális világban.

  Cryptopay.me Wirex Spectrocoin AdvCash
Honlap cryptopay.me/ wirexapp.com/ spectrocoin.com/ www.advcash.com/en/
Kártya típusa VISA VISA VISA és Mastercard Mastercard
Deviza-nemek Bitcoin + USD/EUR/GBP Bitcoin + USD/EUR/GBP Bitcoin + USD/EUR/GBP Bitcoin + USD/EUR
Fizikai kártya 12 USD 17 USD 12 USD 4.99 USD
Virtuális kártya 12 USD 3 USD 12 USD 1 USD
POS fizetés Ingyenes Ingyenes Ingyenes Ingyenes
ATM felvétel 2.5 USD / tranzakció 2.5 USD / tranzakció 2.5 USD / tranzakció 1.99 USD / tranzakció
Deviza átváltási díj 3% 3% 3% 2.95%
  Coinizy CoinsBank Bitwala Xapo
Honlap www.coinizy.com/ coinsbank.com/ www.bitwala.io/ xapo.com/
Kártya típusa VISA VISA VISA VISA
Deviza-nemek Bitcoin + USD Bitcoin/Litecoin + 7 deviza 44 altcoin + 20 deviza Bitcoin + USD/EUR/GBP
Fizikai kártya N/A 14.95 USD 10 USD 20 USD
Virtuális kártya 0.5 USD Ingyenes 5 USD N/A
POS fizetés Ingyenes 1.5 USD / tranzakció Ingyenes Ingyenes
ATM felvétel N/A 4.95 USD / tranzakció 2.25 USD / tranzakció 2.5 USD / tranzakció
Deviza átváltási díj 3% 3.5% 3% 3.5 USD / tranzakció

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük