Mit jelent a SegWit bevezetése a bitcoin jövőjére nézve?

A SegWit bevezetése egy lehetséges megoldás egy olyan problémára, ami a a bitcoin közösségében már jó ideje komoly vita forrása.

A SegWit bevezetése (Segregated Witness – kb. elválasztott hitelesítés) mögött az áll, hogy bitcoin rendszerében a tranzakciókat és azok hitelesítését tartalmazó (1 Mb-os) blokkok csak fix időközönként kerülnek kiadásra, ez pedig korlátozza az egységi idő alatt feldolgozott tranzakciók számát. Jelenleg 10 percenként csak 1 Mb méretű tranzakciók hajthatók végre, ami a bitcoin népszerűségének növekedésével párhuzamosan egyre nagyobb torlódáshoz és lassabb végrehajtási időkhöz vezetett, és ami mára az egy órát is elérheti. A rendszer eme korláta azt is igen valószínűtlenné teszi, hogy ebben a formában megjelenjenek rajta a mikrotranzakciók vagy más hasonló szolgáltatások.

Fejlesztési javaslatok a bitcoinra

SegWit bevezetéseA fenti korlát leküzdésére két irány létezik jelenleg: az egyik a blokkok méretének megnövelése, a másik a tranzakciók valamilyen úton-módon való felgyorsítása. A SegWit protokollt eredetileg egy BIP (Bitcoin Improvement Proposal) fejlesztési javaslat részeként mutatták be 2015-ben, aminek a célja az volt, hogy a tranzakciókat az aláírások ellenőrzésének nagyobb hatékonyságával gyorsítsák. Azelőtt nem volt egyetértés abban, milyen irányba kellene elindulni a bitcoin határainak kiterjesztéséhez, de a SegWit  utat jelenthet egy sikeres jövőbe!

Jelenleg számos kíváncsi tekintet követi a bitcoinnal és annak fejlesztésével kapcsolatos híreket. A bitcoin technológiai koncepciója a decentralizáción alapul, és a SegWit bevezetése egyike azoknak az első eseteknek, amikor egy döntést a bitcoinról nem központilag hoznak meg! Ha minden jól megy, az egy egyértelmű jelzés lesz a kriptovaluták túlélése szempontjából, aminek egyenes következménye lesz az árak emelkedése a CEX.IO-on.

A BIP 141

A SegWit-et először a BIP 141 akarta keresztülvinni, de ez a fejlesztési javaslat nem kapta meg a bányászok szavazatainak a szükséges 95%-át. A bányászok úgy tudják a támogatásukat kifejezni, hogy az általuk bányászott blokkverzió mezőjében beállítanak egy bit-et.

A BIP 148

A BIP 148-at 2017 márciusában mutatták be, mint egy másik lehetséges megoldást a probléma megoldására. Ez alapvetően egy jelzés volt arra, hogy mivel döntés még nem született, ezért a bitcoin-tulajdonosok akarata előtt meghajolva szükségessé vált a blokkméret növelése (“forkolása”).

A BIP 91

Nem sokkal később, idén májusban nyújtották be a BIP 91-et, ami a politikai huzavonát mellőzve egyszerre ajánlotta a blokkméret növelését és az tranzakciók végrehajtásának felgyorsítását a hitelesítési aláírások és a blokkokban futó tranzakciók elválasztásával. Egy ilyen kompromisszum nem igényeli a szavazatok 95%-át, csak a bitcoin bányászok 80%-os hozzájárulását követeli meg.  De emellett határidőhöz kötötte a döntést. A javaslat végül július 20-án elfogadásra került, a SegWit tényleges aktiválására azonban még augusztus közepéig várni kell.

Mit tartogat a bitcoin számára a jövő?

A legnagyobb aggodalom jelenleg a piacon, hogy nem mindenki fogadja el a SegWit létjogosultságát, emiatt bizonytalanság alakult ki, egyrészt a SegWit jóváhagyása, másrészt az alternatív javaslatok növekvő támogatottsága miatt.

Az alternatív javaslatok hatására egy új bitcoin blokklánc jöhet létre augusztus 1-jén. Ekkor lényegében két eltérő érmévé válik majd szét a bitcoin. Nem számít, mennyire felkészült a rendszer, valami probléma mindig adódhat. Az ettől a helyzettől való félelem az oka annak, hogy a bitcoin árfolyamát követők a CEX.IO-n ilyen vad ingadozásokot tapasztalhattak a közelmúltban.

Augusztus közepéig várhatóan a következő dolgok történnek majd:

  1. a SegWit remélhetőleg zökkenőmentesen aktiválódik a hálózaton és mindenki tovább használja a bitcoint, mint eddig
  2. a bányászok egy része átvált egy másik programra és létrejön egy másik blokklánc

Bármi is történik majd a fenti két esetben, az áringadozások augusztus 1. után előreláthatólag legalább egy hétig folytatódni fognak, hiszen a rendszerben benne van a kockázat és a kereskedőknek is alkalmazkodniuk kell a piac új dinamikájához. Viszont a CEX.IO felhasználóinak nincs okuk az aggodalomra akkor sem, ha jelentős árváltozásokat tapasztalnak a következő néhány hétben! Az ilyen volatilitásra számítani lehet, az nem a kereskedőplatform strukturális hibájára utal.

Urai vagyunk a helyzetnek!

A CEX.IO készen áll a SegWit bevezetésére. Egy olyan megoldást fejlesztettünk aki, amivel az összes ügyfelünket átsegíthetjük ezen az átmeneti időszakon. A forkok esetleges megjelenése azt is jelenti, hogya bitcoin két különböző blokkláncból állhat majd.

Mi felkészültünk erre az eshetőségre is, és keményen dolgozunk azon, hogy a felhasználóink védettséget élvezzenek. Az összes olyan felhasználó számára elérhetőek lesznek érme-szétválasztó szolgáltatások, akik nem tudják, hogyan kell a saját bitcoin érméiket megkülönböztetni. 11

Különleges figyelem

CEX.IO Bitcoin Exchange

Ahogy azt már említettük, árfolyamingadozásokra számítani lehet. Mindemellett a Cex.io bizotsítja, hogy a bitcoin kereskedés folyamatosan elérhető lesz az oldalon. A kiutalások és letétek zavartalanul végrehajthatóak lesznek a jövőben is bármikor.  A működés nem kerül felfüggesztésre vagy leállásra.

Ahogy az látható, a CEX.IO komoly erőfeszíteseket tett annak érdekében, hogy a felhasználói minden lehetséges esetben védettek legyenek. A jó hír az, hogy ez a bizonytalan időszak csak pár hétig tarthat. Ezek a változtatások szükségesek ahhoz, hogy mindenkinek a tudomására jusson, mi történhet és mi nem történhet meg a bitcoin érmékkel, valamint hogy felkészülhessen arra, mi történik a bitcoinnal a következő hetekben.

***A cikk egy fizetett hirdetés és a benne leírtak nem feltétlenül tükrözik a Bitcoin Bázis csapatának kollektív és/vagy egyéni szakmai véleményét.***

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük