Bitcoin ellenes a mainstream média, áll egy friss kutatásban

A bitcoin ellenes hangulat prevalens a vezető nemzetközi online médiaportálok, hírcsatornák és magazinok körében, foglalja össze egy friss kutatás.

A blokklánc kutatócég Clovr 7,527 kriptovaluta témájú cikket vizsgált 48 médiaorgánumtól 2013. január 1 és 2018. július 31-e között egy algoritmus segítségével a cikkben kifejezésre kerülő hangulat mérésére.

Elsőként kiderült, a vezető médiumok akkor kezdtek el gyakrabban cikkezni a kriptovalutákról mikor azok árfolyama elkezdett növekedni (azaz, 2017 októberétől). Az igazán jelentős tartalomrobbanást viszont 2017 végi csúcs utáni zuhanás hozta a mainstream sajtónál és nem volt olyan nap (jelen időben kellene írnunk), mikor ne jelent volna meg egy szaftos cikk a bitcoin-krachról.

Kattints a képre

“A bitcoin piaci kapitalizáció bedőlésének kezdetén, 2017 utolsó napjaiban megsokszorozódtak a negatív cikkek — 2018 első hónapjának 34 százalékos kriptovaluta értékcsökkenése idején mindennaposak voltak a figyelmeztető történetek a semmibe vesző óriási vagyonokról”, áll a közleményben.

Politikai hovatartozás, alapítás

A legrégibb alapítású mainstream márkák a legharsányabb kritikusai a kriptovalutáknak, köztük The Wall Street Journal, The New York Times, The Economist és The Financial Times angol nyelvű portálokat említve (magyarban megemlítenénk a Portfolio.hu-t mely szintén imád csámcsogni egy-egy bitcoin-krachon). Ezzel szemben a fiatalabb olvasókat kiszolgáló Forbes és Business Insider következetesen a pozitív hangulatot jelölő általános medián fölött cikkezett.

Az amerikai publikációk politikai hovatartozását vizsgálva a Clovr arra jutott, a konzervatív médiumok sokkal negatívabb képet festettek a kriptogazdaságról mint a liberális értékrendet vallók. Ezt különösen az extra-konzervatív Breitbart News példája illusztrálja, mely kizárólag negatív tónusú cikkeket közölt eddig. Ez akkor lehet különösen meglepő, ha figyelembe vesszük Steve Bannon Breitbart CEO egyik korábbi kijelentését, ahol magát kriptoforradalmárnak titulálja.

A jelentés hozzáteszi, egyes kiadók elkezdték visszafogni magukat a hónapok múlásával és kevésbé ellenséges hangvételt megütni cikkeikben. Viszont a többségre pontosan az ellentettje jellemző, azaz, ahogy telik az idő úgy lesznek egyre negatívabb hangvételűek a cikeik. Itt kiemelhető a Reuters, USA Today és Gizmodo cikkek hangvitele, melyek lényegesen ellenségesebbek mint korábban.

Kattints a képre

A bitcoin ellenes hangulat a vezető orgánumok részéről nem csak nemzetközi szinten érhető tetten. Elég rápillantani a legtöbb vezető magyar pénzügyi, közéleti, bulvár hírportál elmúlt egy évnyi termésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük