Ha a bitcoin értékőrző, vajon melyik kriptovaluta lesz a digitális fizetőeszközök királya?

Mivel a bitcoin egyre több embernek értékőrzőként szolgál, feltevődik a kérdés, hogy melyik kriptovaluta fogja betölteni a széleskörben használt digitális fizetőeszköz szerepét.

A skálázhatóság problémája és megoldásai

Körülbelül egy hónappal ezelőtt Jerome Powell, az amerikai központi bank elnöki tanácsának tagja kijelentette, hogy a bitcoin egy aranyhoz hasonló spekulatív értékőrző. Arról persze vitatkozhatnánk, hogy ez mennyire igaz, azonban valószínűleg a bitcoin sokkal több ember számára jelent hosszútávú befektetést, mint fizetőeszközt. Ha ehhez hozzáadjuk azt, hogy egy kínai bíróság nemrég virtuális tulajdonként ismerte el a bitcoint, akkor arra következtethetünk, hogy több érv is szól a bitcoin értékőrző funkciója mellett.

Természetesen a bitcoin globális fizetőeszközzé válásának egyik legnagyobb akadálya a bitcoin méretezhetőségéből ered. Sajnos a SegWit adaptáció és a Lightning Network is még messze állnak a probléma megoldásától. Glen Goodman, a The Crypto Trader című könyv szerzője szerint egy ideális fizetőeszközként funkcionáló kriptovalutának a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie:

„Egy mindennapi fizetésekre szolgáló kriptovalutának rendkívül méretezhetőnek kell lennie és képes kell, hogy legyen másodpercenként többezer tranzakció lebonyolítására. Fontos, hogy egyszerű legyen a használata, valamint gyors, olcsó és biztonságos fizetéseket tegyen lehetővé, miközben védelmet nyújt az esetleges csalások ellen.”

Ha ezt a leírást vesszük figyelembe, a bitcoin sajnos alulmarad az ismertebb altcoinokkal szemben, mint például a ripple, dash vagy a bitcoin cash.

Vajon a stabilcoinoké a digitális fizetőeszközök jövője?

Bármennyire is szeretnének a kriptoközösség tagjai országszerte kriptovalutákkal fizetni, meg kell érteni a kiskereskedők álláspontját is. Egy átlagos kereskedőnek egyelőre nagyon kevés haszna származik abból, ha boltjában bitcoinnal is lehet fizetni. Sőt a bitcoin árfolyamának zuhanásával akár óriási károkat is szenvedhet. A stabilcoinok azonban kiküszöbölik az árfolyam ingadozással járó hátrányokat, miközben rendelkeznek a kriptovaluták által nyújtott előnyökkel. Egy olyan digitális valuta, amelynek állandó értéke van, sokkal csábítóbb alternatív fizetési mód a kiskereskedők számára, egy olyan valutánál, amely egy héten akár 20 százalékot is ingadozhat.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a bitcoin idővel a stabilcoinok áldozatává fog válni. Az igazság az, hogy a bitcoin még mindig a digitális fizetőeszközök királya, és valószínűleg jó ideig az is fog maradni. Az idő múlásával az áringadozások is enyhülni fognak, ami valószínűleg elősegíti majd a bitcoin használatának elterjedését, mint digitális fizetőeszköz. Ez persze csupán spekuláció, hiszen a kripto piac ilyen téren még nagyon fiatal a megalapozott előrejelzésekhez. Bármit is tartogat a jövő, abban azért reménykedhetünk, hogy megérjük a hagyományos fizetőeszközök végnapjait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük