Bitcoin ETF pro és kontra érvek – Vajon jóváhagyja-e az amerikai felügyelet a bitcoin alapot?

A bitcoin ETF jóváhagyása kapcsán feszülten várja a kriptopiac a holnapi napot. Ugyanis az amerikai értékpapír piaci felügyeletnek, a SEC-nek holnapig kell döntést hoznia, hogy engedélyezi-e a bitcoin ETF működését az amerikai piacon. Bármilyen döntés is születik, az várhatóan ki fog hatni a bitcoin árfolyamára.

Mi is az Bitcoin ETF?

A történet 2013-ig nyúlik vissza, amikor is a Winklevoss testvérek egy beadványban a bitcoin ETF jóváhagyását kérték a SEC-től. Összesen 20 millió dollárt sikerült finanszírozásként a befektetési alap mögé állítani, melyet a bitcoinba fektetnek majd.

In Bitcoin we trustAz ETF-ek vagy más néven tőzsdén jegyzett alapok olyan befektetési egységek, melyek árai egy meghatározott termék árát – jelen esetben a bitcoin árfolyamát követik. A bitcoin ETF azért számít fontos mérföldkőnek a kriptogazdaságban, mert szabályozott piacra kerül bevezetésre ezzel a digitális pénz. A tőzsdei jelenlét pedig számos intézményi és magán befektetőt vonzhat a bitcoin kereskedés közelébe, növelve ezzel a kriptopénz elfogadottságát világszerte. Ráadásul a Winklevoss fivérek ETF-ének jóváhagyása lavinát indíthat el a piacon. További bitcoin ETF-ek és más tőzsdén kereskedett, bitcoin alapú strukturált pénzügyi termékek születnek a jövőben.

A vonatkozó jogszabályok szerint, ha a SEC március 10-ig nem foglal állást a kérdésben, azaz nem kér be több adatot vagy tiltja meg a működést, a bitcoin alapú befektetési alap automatikusan megkezdheti működését. Arra azonban kicsi az esély, hogy a SEC egyáltalán nem véleményezné a helyzetet és csendben jóváhagyásra kerül az alap.

Bitcoin ETF mellett szóló érvek

A bitcoin ETF jóváhagyása elemzők szerint a bitcoin árfolyam növekedéséhez vezethet, bár a piac feltehetően részben már beárazta a hírt azzal, hogy a bitcoin ára az utóbbi hetekben soha nem látott magasságokba lépett.

Bitcoin ETF jóváhagyásaPhil Bak, a New York-i tőzsde korábbi igazgatója a Coindesknek elmondta, hogy általában a SEC igyekszik elkerülni a nyilvános konfrontációt. Szerinte, ha a felügyelet nem akarná jóváhagyni a befektetési alapot, akkor azt már jelezte volna az elutasító döntéssel a határidő előtt. Ebben az esetben szerinte az elhúzódó döntés oka, hogy egyszerűen nem sikerül döntésre jutniuk.

Jeff Bishop, ETF szakértő szerint az is lehetséges, hogy a SEC talál módot arra, hogyan tudná tovább halogatni a döntést. Jellemzően rekord magas árfolyam mellett még sosem hagyott jóvá egyetlen ETF-et sem a hatóság, mindig megvárta, ha a dolgok kicsit lecsitulnak. Ettől függetlenül, Bishop a jóváhagyás mellett voksol, így nyilatkozott.

.

“A befektetőkre kéne hagyni a döntést, hogy kialakuljon a bitcoin valós ára. A jobb likviditási és kereskedési lehetőségek átláthatóbbá és pontosabbá teszik a piaci árazási mechanizmust. Egy kormányzati szervnek nem szabadna egy ilyen dolgot a nyilvánosságtól elvennie.”

A bitcoin elfogadottságát jelentősen javítaná az ETF jóváhagyása. Amellett, hogy többen fektethetnek be a kriptovalutába, olyanok is profitálhatnának a bitcoin árfolyam változásából, akik a mögöttes technológiát nem akarják megtanulni. Emellett pedig elérhető lenne a shortolás is, amely révén könnyedén lehet pénzt keresni akkor is, ha az árfolyam esik.

Bitcoin ETF ellen szóló érvek

A Winklevoss bitcoin ETF legnagyobb hátránya, hogy jelenleg nem tartalmaz tőkegaranciát. Azaz nincs semmiféle biztosítás arra az esetre, ha a befektetési alap bitcoinjai elvesznek vagy ellopják őket. Ez ellen egy párhuzamosan beadott ETF javaslat, a SolidX által benyújtott bitcoin ETF megoldást jelenthet, erről azonban csak március végéig kell döntést hoznia a felügyeletnek.

Bitcoin ETF elutasításaMásrészről a jelenlegi helyzet alapján 2%-os díjért dolgoznak majd az alap kezelői. Összehasonlítva azonban más lehetőségekkel ez a jutalék nem is olyan magas. Főleg ha számba vesszük, hogy milyen körülményes is lehet a bitcoin vásárlás azoknak akik nem ismerik a mögöttes technológiát.

A bitcoin ETF ellenzői szerint a legnagyobb probléma az, hogy nincs semmi garancia arra, hogy nem jön létre soha hard fork. Ez az az állapot, amikor a bitcoin bányászat 51% egy kézben összpontosul, ezzel pedig lehetőség nyílik a blokklánc módosítására. Ettől azonban a valóságban nagyon távul vagyunk, senki nem tartja ellenőrzése alatt a bányászgépek ilyen magas százalékát. Az ETF ellenzői szerint ez azonban valós fenyegetés és egy szabályozott piacon ez nem meg megengedhető.

A helyzetet mindenesetre a SEC bizonyára gondosan elemzik. A felügyelet közvetlenül nem profitál semmilyen mértékben a bitcoin ETF jóváhagyásából, így nincs ösztönözve a pozitív döntése. Azonban azt a SEC is valószínűleg látja, hogy szükség van egy szabályozott bitcoin piacra, amit ilyen oldalról megközelítve viszont nem lenne baj, ha ők felügyelhetnének.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük