Bitcoin ETF pro és kontra érvek – Vajon jóváhagyja-e az amerikai felügyelet a bitcoin alapot?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A bitcoin ETF jóváhagyása kapcsán feszülten várja a kriptopiac a holnapi napot. Ugyanis az amerikai értékpapír piaci felügyeletnek, a SEC-nek holnapig kell döntést hoznia, hogy engedélyezi-e a bitcoin ETF működését az amerikai piacon. Bármilyen döntés is születik, az várhatóan ki fog hatni a bitcoin árfolyamára.

Mi is az Bitcoin ETF?

A történet 2013-ig nyúlik vissza, amikor is a Winklevoss testvérek egy beadványban a bitcoin ETF jóváhagyását kérték a SEC-től. Összesen 20 millió dollárt sikerült finanszírozásként a befektetési alap mögé állítani, melyet a bitcoinba fektetnek majd.

In Bitcoin we trustAz ETF-ek vagy más néven tőzsdén jegyzett alapok olyan befektetési egységek, melyek árai egy meghatározott termék árát – jelen esetben a bitcoin árfolyamát követik. A bitcoin ETF azért számít fontos mérföldkőnek a kriptogazdaságban, mert szabályozott piacra kerül bevezetésre ezzel a digitális pénz. A tőzsdei jelenlét pedig számos intézményi és magán befektetőt vonzhat a bitcoin kereskedés közelébe, növelve ezzel a kriptopénz elfogadottságát világszerte. Ráadásul a Winklevoss fivérek ETF-ének jóváhagyása lavinát indíthat el a piacon. További bitcoin ETF-ek és más tőzsdén kereskedett, bitcoin alapú strukturált pénzügyi termékek születnek a jövőben.

A vonatkozó jogszabályok szerint, ha a SEC március 10-ig nem foglal állást a kérdésben, azaz nem kér be több adatot vagy tiltja meg a működést, a bitcoin alapú befektetési alap automatikusan megkezdheti működését. Arra azonban kicsi az esély, hogy a SEC egyáltalán nem véleményezné a helyzetet és csendben jóváhagyásra kerül az alap.

Bitcoin ETF mellett szóló érvek

A bitcoin ETF jóváhagyása elemzők szerint a bitcoin árfolyam növekedéséhez vezethet, bár a piac feltehetően részben már beárazta a hírt azzal, hogy a bitcoin ára az utóbbi hetekben soha nem látott magasságokba lépett.

banner

Bitcoin ETF jóváhagyásaPhil Bak, a New York-i tőzsde korábbi igazgatója a Coindesknek elmondta, hogy általában a SEC igyekszik elkerülni a nyilvános konfrontációt. Szerinte, ha a felügyelet nem akarná jóváhagyni a befektetési alapot, akkor azt már jelezte volna az elutasító döntéssel a határidő előtt. Ebben az esetben szerinte az elhúzódó döntés oka, hogy egyszerűen nem sikerül döntésre jutniuk.

Jeff Bishop, ETF szakértő szerint az is lehetséges, hogy a SEC talál módot arra, hogyan tudná tovább halogatni a döntést. Jellemzően rekord magas árfolyam mellett még sosem hagyott jóvá egyetlen ETF-et sem a hatóság, mindig megvárta, ha a dolgok kicsit lecsitulnak. Ettől függetlenül, Bishop a jóváhagyás mellett voksol, így nyilatkozott.

.

“A befektetőkre kéne hagyni a döntést, hogy kialakuljon a bitcoin valós ára. A jobb likviditási és kereskedési lehetőségek átláthatóbbá és pontosabbá teszik a piaci árazási mechanizmust. Egy kormányzati szervnek nem szabadna egy ilyen dolgot a nyilvánosságtól elvennie.”

A bitcoin elfogadottságát jelentősen javítaná az ETF jóváhagyása. Amellett, hogy többen fektethetnek be a kriptovalutába, olyanok is profitálhatnának a bitcoin árfolyam változásából, akik a mögöttes technológiát nem akarják megtanulni. Emellett pedig elérhető lenne a shortolás is, amely révén könnyedén lehet pénzt keresni akkor is, ha az árfolyam esik.

Bitcoin ETF ellen szóló érvek

A Winklevoss bitcoin ETF legnagyobb hátránya, hogy jelenleg nem tartalmaz tőkegaranciát. Azaz nincs semmiféle biztosítás arra az esetre, ha a befektetési alap bitcoinjai elvesznek vagy ellopják őket. Ez ellen egy párhuzamosan beadott ETF javaslat, a SolidX által benyújtott bitcoin ETF megoldást jelenthet, erről azonban csak március végéig kell döntést hoznia a felügyeletnek.

Bitcoin ETF elutasításaMásrészről a jelenlegi helyzet alapján 2%-os díjért dolgoznak majd az alap kezelői. Összehasonlítva azonban más lehetőségekkel ez a jutalék nem is olyan magas. Főleg ha számba vesszük, hogy milyen körülményes is lehet a bitcoin vásárlás azoknak akik nem ismerik a mögöttes technológiát.

A bitcoin ETF ellenzői szerint a legnagyobb probléma az, hogy nincs semmi garancia arra, hogy nem jön létre soha hard fork. Ez az az állapot, amikor a bitcoin bányászat 51% egy kézben összpontosul, ezzel pedig lehetőség nyílik a blokklánc módosítására. Ettől azonban a valóságban nagyon távul vagyunk, senki nem tartja ellenőrzése alatt a bányászgépek ilyen magas százalékát. Az ETF ellenzői szerint ez azonban valós fenyegetés és egy szabályozott piacon ez nem meg megengedhető.

A helyzetet mindenesetre a SEC bizonyára gondosan elemzik. A felügyelet közvetlenül nem profitál semmilyen mértékben a bitcoin ETF jóváhagyásából, így nincs ösztönözve a pozitív döntése. Azonban azt a SEC is valószínűleg látja, hogy szükség van egy szabályozott bitcoin piacra, amit ilyen oldalról megközelítve viszont nem lenne baj, ha ők felügyelhetnének.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.