Nagyot nőtt a Bitcoin hálózati csomópontok száma, csökken az Ethereumé

2016 után először a Bitcoin hálózati csomópontok száma meghaladja az Ethereumét. A csomópontok száma 2019 január 9-én a Bitcoin hálózatén 10 230, míg az Ethereumén 10097 volt. Az Etherscan ugyanakkor csak 7857 ETH csomópontot listáz.

Elindulnál, de nem tudod hogyan állj neki? Diverzifikálnál, új kocsira gyűjtesz vagy csak a lakáshitelt kell ledolgoznod? A kriptodevizák 10 év alatt a világ legforróbb befektetési eszközeivé váltak. A CoinCash magyar kriptodeviza váltó segít elindulni.

Az Ethereum hálózatán csúcsidőben (jó egy évvel ezelőtt) több mint 30 000 node futott, de még 2018 nyarán is legalább 16 000 körül járt a szám. Ha pedig az Etherscan friss adatait vesszük, akkor már e szám is jócskán megcsappant.

Az ETH node-ok csökkenése feltételezhetően azért vált uralkodó trenddé, mert már nincs szüksége a vállalkozásoknak minden egyes feladathoz csomópontot futtatni, mint például korábban egy ETH tárca fenntartásánál. Terjedőben vannak az úgynevezett SPV (simplified payment verification) tárcák, melyekhez elegendőek a light node-s verziók.

Egy másik a csökkenés mellett szóló tényező, hogy korábban ahhoz is teljes node-t kellett futtatni, hogy okos szerződéseket lehessen fejleszteni, azokkal kísérletezgetni. Mára már elég például az Infura-t futtatni, mely több milliárd csomóponti kérelmet képes feldolgozni.

2015-2016 tájékán hasonló tendencia volt megfigyelhető a Bitcoin hálózatánál is, mikor a csomópontok száma 5000-re esett. A friss 10 000 fölötti Bitcoin node szám viszont a hálózat fokozatos gyarapodásáról árulkodik, beleértve az újonnan indult kriptovállalkozások node-jait, a fejlesztőkét és kisebb arányban a magánfelhasználókét.

Egy bitcoin csomópont futtatása különösen helyigényes vállalkozás mivel legalább 200 gigabyte tárhelyre (az Ethereumnál 100 GB), valamint jelentős CPU és sávszélességi erőforrásra van szükség mialatt a szinkronizálása is napokba kerülhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.