Bitcoin felhalmozás kezdődhetett el az adatok szerint

Miközben a BTC árfolyama magabiztosan növekedni tudott az utóbbi napok során, az adatok szerint bitcoin felhalmozás is látszódni kezd, vagyis egyre többen veszik az érméket és egyre kevesebben adják őket el. Az árfolyam már ismét 45,000 dollár felé közelít. Lex Moskovski internetes adatspecialista egy Twitter posztban osztotta meg a február végén elkezdődő bitcoin felhalmozás tényét alátámasztó adatokat.  Az adatok a Glassnode platformjáról származnak.  Az adatok azt mutatják, hogy az úgynevezett “felhalmozó tárcák” száma rekord nagyságú lett. A “felhalmozó tárcák” olyan kriptovaluta tárcák amelyek az utóbbi időben csak vettek, de eladni nem adtak el érméket. Más szóval olyanok, akik feltételezhetően hosszabb távra terveznek és nem csak ad-hoc módon kereskednek az érmével.

Középpontban az orosz – ukrán háború

A bitcoin felhalmozás mögött sok tényező állhat. Egyrészről úgy tűnik, hogy egyes befektetők szemében a bitcoin értékmegőrző menekülőeszköz szerepe ismét felerősödni látszik és sokan a digitális aranyba menekítik a pénzüket a kiszámíthatatlanság elől. Ennek a kiszámíthatatlanságnak és a gazdasági félelmeknek az oka értelemszerűen az Oroszország által elindított Ukrajna elleni invázió, amely hónapokra, évekre kiszámíthatatlanná teheti a gazdasági környezetet. Ez még akkor is igaz ha sikerül a helyzetet hetek alatt rendezni. Ez a digitális arany szerep különösen fontos lehet azoknak, akiknek a megtakarítása például a villámgyorsan elértéktelenedő rubelben van. Másrészről feltehetően sok személy és cég, akiket a szankciók innen-onnan érintenek megpróbálnak a kriptovalutákon keresztül kibúvót találni, akár a pénzük mentésére, akár a mindennapi tranzakciók lebonyolítására, a SWIFT hiánya miatt.

Egyesek már kriptovaluta adománygyűjtést is szerveztek az ukrajnai helyzet károsultjainak megsegítésére. Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a kezdeti sokkhatás és enyhe zuhanás után a kriptovaluták nem jönnek ki rosszul ebből a háborúból. Sőt, még akár a helyzet haszonélvezői is lehetnek, kicsit hasonlóan a koronavírus járvány kitörése okozta tőzsdepánik utáni első kriptovaluta robbanáshoz. Persze mindennek a szöges ellentéte is valóra vállhat. Amennyiben a helyzet tovább durvul, vagy azt nem sikerül megnyugtató módon lezárni, úgy további Oroszországot érintő szankciók bevezetése is az asztalra kerülhet. Ennek esetén pedig csak kérdés, hogy mikor jutnak el oda a törvényhozók, hogy agresszívan szabályozni kezdik a kriptovaluta tőzsdéket, például kitiltják Amerikából az Oroszországban is elérhető kriptotőzsdéket.  A hardcore, alapból VPN használó kriptovaluta rajongókat persze ezek sem fogják eltántorítani, azonban a bitcoin mára jóval túlnőt ezeken a szereplőkön. A befektetők túlnyomó többsége pedig könnyen pánikolni kezdhet ha a szankciók megpiszkálják a kriptoiparágat is.