A Bitcoin forradalma Afrikában – új dokumentumfilm az Amazon Prime-tól

Az Amazon Prime-on pénteken debütáló új dokumentumfilm, a Banking on Africa: The Bitcoin Revolution átfogó és naprakész képet mutat az afrikai kontinensről, miközben részletezi azt is, hogy a bitcoin és blokklánc technológia milyen változásokat tud hozni az afrikaiak életébe.

Afrika problémái – és a potenciális megoldás

A Banking on Africa: The Bitcoin Revolution (Bankolás Afrikán: a Bitcoin Forradalom) péntektől elérhető az Amazon Prime-on, azonban a Tamarin Gerriety által készített dokumentumfilm már most viszonylag nagy hírverést kapott a kriptoközösség berkeiben. A film főként a dél-afrikai országokkal foglalkozik, azon belül pedig személyes történetekkel próbálja közelebbről is megmutatni azt, hogy milyen problémákat tudna megoldani a kriptopénzek széleskörű használata a kontinensen.

S bár nagy hibát követnénk el azzal, ha egy kalap alá vennénk az egész kontinenst, hiszen országonként nagyon nagy különbségeket láthatunk Afrikában is, vannak olyan problémák, amely a legtöbb államban jelen vannak. A rossz (sok esetben egyáltalán nem létező) infrastruktúra, a rosszul kezelt gazdaságok, a magas utalási díjak, a nem elérhető banki szolgáltatások és a széleskörű szegénység ugyanis a legtöbb országban jelenleg is fennálló kihívás.

A dokumentumfilm mellé ráadásul egy átfogó, kiegészítő kutatást is olvashatunk az Arcane Research jóvoltából, amely rengeteg konkrét adattal egészíti ki a dokumentumfilmben bemutatottakat.

Mi hozhat el a bitcoin Afrikába?

A bitcoin afrikai elterjedése egyébként meglehetősen kétoldalú probléma. Rengeteg jelenlegi gondot meg tudna oldani a technológia elterjedése, azonban az elterjedéshez szükséges infrastruktúra sok esetben hiányzik még.

Az egy központi hatalom által irányított, sok esetben gyenge fiatpénzek felváltása nagy segítség lenne az országok gazdaságaink. Külön kiemelendő az is előnyként, hogy jelenleg az afrikai kontinens lakosainak 66%-a nem rendelkezik hozzáféréssel banki szolgáltatásokhoz – erre szintén megoldásként szolgálna a bitcoin. Ahol működnek bankok, ott gyakran elképesztően magas utalási díjakkal dolgoznak, melyből a kriptopénzek könnyedén le tudnának faragni.

Az infrastruktúra hiánya azonban hamar látszik a tervek megvalósítása során: Afrika lakosságának 57%-a nem rendelkezik áramhoz való hozzáféréssel, így az áramszolgáltatás és Internet-hozzáférés kialakítása elsődleges feladatnak számít a technológia terjesztése során. Ahol viszont ezek az alapvető szolgáltatások elérhetőek, ott a tradicionális banki szolgáltatások hiánya akár előnye is lehet Afrikának. A dokumentumfilmben is sokat beszélnek arról, hogy Afrika „békaugrással” tudná bevezetni az új technológiákat. Itt a régi, még nem berögzült rendszerek könnyebben felválthatók, mint ahol már több évtizedes történelemre tekintenek ugyanezek vissza.

A Bitcoin forradalma Afrikában – új dokumentumfilm az Amazon Prime-tól
A monerós Riccardo Spagni is megjelenik a dokumentumfilmben

Alapos kutatás, de az humán aspektus is jelen van

A dokumentumfilm azért nem csak száraz adatokkal próbálja alátámasztani a mondandójának igazságtartalmát – bőven jelen vannak a személyes történetek is. Ezek az inspiráló sztorik úgy mutatják be az afrikai kontinens lehetőségeit, hogy a racionális érvek mellett a laikus érdeklődők érzelmeire is könnyedén tudnak hatni.

A Botswana Bitcoin Hölgyeként ismert Alakanani Itireleng története, aki fia műtétére való pénzgyűjtés közben talált rá a bitcoinra, vagy Lorien Gamaroff sztorija, aki blokkláncrendszere segítségével dél-afrikai iskolákat lát el árammal, mind-mind megmutatja, hogy a technológia terjedésének elsődleges előnye itt is ugyanaz, mint a világ minden táján: hogy könnyebbé és jobbá tegye az emberek mindennapi életét.

A dokumentumfilm előzetes itt is megtekinthető, de a teljes filmet is mindenképpen érdemes lehet megnézni Amazon Prime-on:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük