A csalás áldozatai Kínát sürgetik, hogy visszaszerezze a 4 milliárd dollár értékű lefoglalt Bitcoint

Egy kínai befektetési csalás áldozatai a brit kormány segítségét kérik közel 4 milliárd dollárnyi Bitcoin BTC Price BTC Price visszaszerzéséhez.

Az érméket egy korábbi vendéglátóipari dolgozótól foglalták le, aki ingatlanvásárlással próbálta tisztára mosni az évek során ellopott digitális eszközöket.

Kína segítségét kérik az áldozatok

Egy kínai elektronikai vállalat befektetési csalásának áldozatául esett magánszemélyek egy csoportja az Egyesült Királyság kormányától kért segítséget, hogy visszaszerezze azt a közel 4 milliárd dollárnyi Bitcoint, amelyet az ő pénzükön vásároltak. A csoport állítólag levelet küldött a pekingi külügyminisztériumnak, amelyben felszólította, hogy tárgyaljon az Egyesült Királyság kormányával az elkobzott eszközök visszaszerzéséről.

A pénzügyi alapokat egy 6,2 milliárd dolláros beruházási csaláson keresztül vették fel, 2014 és 2017 között. A három év alatt több mint 128 000 embert vertek át. Az áldozatok csoportja állítólag 2500 aláírást gyűjtött össze, hogy segítséget kérjenek a minisztériumoktól.

 Nem akarunk, és soha nem is fogunk elfogadni olyan helyzetet, amelyben az Egyesült Királyság elkobozza a bitcoinokat, és nem adja vissza nekünk.

Áll a levélben.

A Bitcoinok lefoglalása

Az Egyesült Királyság kormánya azután szerzett tudomást a helyzetről, hogy Jian Wen volt éttermi dolgozó úgy próbált meg pénzt mosni, hogy egy 30 millió dolláros ingatlan vásárlását kezdeményezte, és Bitcoinnal akart fizetni. A tranzakciót azonban nem lehetett lezárni, mivel Wen nem tudta igazolni a pénz forrását.

bitcoin, egyesült királyság, brit
A Wen által megvásárolni kívánt ingatlan. Forrás: cointelegraph.com

A gyanús eset a hatóságok nyomozásához vezetett, amely 2021-ben egy házkutatást eredményezett. A razzia során bukkantak rá a 61 ezer BTC-re BTC Price BTC Price , abban a házban, amelyet Wen és főnöke, Zhimin Qian bérelt, aki a gyanú szerint a csalárd befektetési rendszer mögött álló ötletgazda. A lefoglaláskor a digitális eszköz “csak” 1,7 milliárd dollárt ért, de az árfolyam emelkedésével az érték ma megközelíti a 4 milliárd dollárt.

Wen kezdetben azt állította, hogy a Bitcoint bányászták, de végül megváltoztatta a történetét, és azt mondta, hogy az egy “szerelmi ajándék” volt Qian-tól, aki az Egyesült Királyságból menekült el. Jian Wen-t végül bíróság elé állították, mert segített a Bitcoin készpénzre, ékszerekre és ingatlanra váltásában. Wen ellen 2017 októbere és 2022 januárja között elkövetett háromrendbeli pénzmosás miatt emeltek vádat. Bár minden vádat tagadott, a bíróság március 20-án bűnösnek találta pénzmosás vádjában.