61 ezer bitcoinból akart buddhista templomot építeni a Duna mellett

A kínai csalási rendszer kiötlőjeként és a szupergonoszként ismert Zhimin Qian elvileg arról ábrándozott, hogy a Dalai Láma buddhista istennővé avatja őt. Tervei között szerepelt egy buddhista templom, egy repülőtér és egy kikötő megépítése többek között Szerbiában és Horvátországban is.

Qian buddhista istennővé válására irányuló törekvéseit részletesen digitális naplójába írta le, amelyet a brit rendőrség lefoglalt. A napló mellett egy több mint 61 ezer bitcoint tartalmazó tárcát is találtak, miután társa, Jian Wen lakását átkutatták.

Kapcsolódó: Így mosott tisztára egy brit nő több milliárd dollárt egy kínai bűnszervezetnek

Qian körülbelül 130 ezer befektetőt vezetett félre a befektetési eszközök és alapkezelő irodák összetett hálózatán keresztül. A befektetési termékek után akár 300 százalékos hozamot ígért, és azt állította, hogy bitcoin bányászattal is foglalkozik. A brit bírósági dokumentumok szerint a vállalat alig működő bányászati berendezéseket használt álcaként a leendő befektetők megtévesztésére. Az illegálisan megszerzett vagyont ezután a bitcoin segítségével mosták tisztára, amiből ingatlanokat és egyéb értékálló befektetéseket vásároltak. Pártfogoltja elmondása szerint azonban Qian (aki egyébként több álnevet is használt) álmai nem váltak valóra és még a pénz sem tette boldoggá őt, így élete inkább nyomorúságos volt, mint boldog. A nő elviekben a korábbi autóbalesete miatt nehezen tud járni, és a legtöbb napot az ágyában töltötte különböző játékkal és bitcoin kereskedéssel.

Zhimin Qian továbbra is szabadlábon van

A brit bíróság elítélte Went a pénzmosási bűnei miatt, aki egyébként a bezsebelt bitcoinból szintén drága házakat és ékszereket vásárolt. A szupergonoszként emlegetett Qiant azonban nem tartóztatták le, csupán útlevelét kérték el tőle, amit rövidesen, 2019 márciusában újra kézhez kapott. A buddhista istennőnek azóta nyoma veszett, a brit rendőrség pedig úgy véli, hogy elhagyta az Egyesült Királyságot. A nő jelenleg ott csücsül az Interpol vörös listáján, és tartózkodási helyét továbbra is keresik.

A rendőrség egyébként még 2018 októberben kutatta át a két nő házát, ám csak 2021 közepén jöttek rá arra, hogy az általuk lefoglalt eszközök 61 ezer bitcoint tartalmaznak. A jelentések szerint annak fele a legtöbb esetben a rendőrséghez kerül, a fennmaradó felét pedig a belügyminisztérium kapja, ha arra senki más nem jogosult.