Bitcoint állít elő egy amerikai cég a hulladék gumiabroncsokból

Sokan továbbra is támadják a bitcoint az állítólagos negatív környezeti hatása miatt. A valóságban azonban a bitcoin bányászok szinte minden héten újabb zöld megoldással állnak elő. Most például hulladék felhasználásával állítanak elő bitcoint.

Egy amerikai cég egy régóta fennálló problémára talált most megoldást: a hulladék abroncsok kezelésére. A világszinten egyre nagyobb mennyiségben felhalmozódó gumi kerekeket a korábbi technológiákkal nem lehetett ésszerűen újrahasznosítani. Csupán három megoldás állt eddig rendelkezésre: az elégetés, az elásás és a ledarálás. Környezeti szempontból egyik módszer rosszabb, mint a másik. A keletkező mérgező füst a legszembetűnőbb, de a két utóbbi esetben a talajban megjelenő mérgező vegyianyagok és mikroműanyagok is rendkívül súlyosan károsítják a környezetet.

A fentiek miatt a használt és a nem megfelelő minőségű kidobásra ítélt gumiabroncsok egyre nagyobb kupacai gyűlnek világszerte. Csak az USA-ban évente több mint 300 millió abroncs végzi a szemétdombon.

Néhány országban, mint például Indiában és Kuvaitban az égetés mellett döntöttek a helyi hatóságok, miután a nyugati világból érkező abroncs hegyek már kezdtek kezelhetetlenné válni.

Környezetbarát megoldás

A Product Recovery Technology International (PRTI) nevű cég azonban egy olyan innovatív feldolgozási technológiával állt elő, amely végre környezetbarát módon számolja fel az abroncs hegyeket.

Az általuk kifejlesztett termikus lebontási folyamat az abroncsokat szilárd tüzelőanyagra, olajara, gázra és acélra bontja szét. Az eljárás során elenyésző mennyiségű káros anyag keletkezik.

Az ehhez használt lebontó hengerek tervezésénél a skálázhatóság mellett figyelembe vették a szállíthatóságot is. Így a lebontókat közvetlenül a lerakóhelyek mellett tudják felállítani és ezzel nem károsítják a környezetet az abroncsok szállításával sem.

Hulladékból bitcoin

Chris Hare, a PRTI vezérigazgatója elmondta, hogy a mindössze 11 órás folyamat során nagy mennyiségű energia is keletkezik. A lebontók mellé épített elektromos hálózatokra akár 8-10 megawattnyi áram is befolyik a feldolgozás során. Az így keletkezett energiát a helyszínen felállított adatközpontban azonnal fel is használják: a segítségével bitcoint bányásznak. A bányászatot a keletkező energia függvényében rugalmasan skálázhatják, és az ipari környezet miatt senkit se zavar a szerverek zaja.

Sok kis bitcoin bányát a világnak

A cég több országgal is tárgyal helyi egységek telepítéséről. A megoldásnak hála minden abroncs hegy mellé kerülhet majd egy mobil lebontó üzem, ami nem mellesleg helyben tud majd bitcoint bányászni.

Hare ezzel kapcsolatban így nyilatkozott:

Örülünk, hogy mi is hozzájárulhatunk ennek a sokrétű problémának a megoldásához. Az, hogy emellett még több emberrel megismertethetjük a bitcoint, csak hab a tortán.

A kép forrása: www.prtitech.com