Újabb zöld megoldás a bitcoin bányászatban

A digitális valutákkal szemben egyre gyakrabban érvelnek azok rendkívül energiaigényes mivoltával. A fejlesztők és a közösség egy része is felismerte ezt a problémát és rendkívül innovatív megoldásokkal igyekeznek zöldíteni a bányászatot.

Zöldülő bitcoin bányászat

A bitcoin bányászat már egy ideje elindult a zöldülés útján (nem úgy mint a hagyományos pénzügyi rendszer). Az iparág több esetben is olyan megoldással állt elő, ami végül még csökkentette is a környezetszennyezés mértékét az adott térségben. Az éghajlatváltozás elleni küzdelmet segítő technológiák tökéletes párt alkotnak a bányászat rugalmasan skálázható energiaigényével.

Egy ilyen újításra építette fel az üzleti modelljét a Crusoe Energy Systems is. A cég az olajfúrások melléktermékeként kitermelt fáklyagázok hasznosításával termelt energiát használja fel a bányászat során. A robbanásveszély miatt az így kitermelt földgáz származékokat világszerte fáklyázással elégetik, ezzel rengeteg metánt juttatva a légkörbe. A rendkívül erős üvegházhatású gáz egy húsz éves időtartam alatt 82,5-szer több hőt képes megtartani, mint a széndioxid.

Ezzel szemben a Crusoe Energy Systems fáklyagáz-visszanyerő rendszere majdnem teljes egészében hasznosítani tudja a melléktermékként kitermelt gázokat. A cég által üzemeltetett 86 fáklyázást csökkentő létesítmény a jelentések szerint eddig 2,5 milliárd köblábnyi káros gáz kibocsátását akadályozta meg a hasznosítás révén. Ezzel 99,89%-kal csökkentette a metán kibocsátást az adott térségben.

Bővítésbe kezdenek a sikeres kísérlet után

A bejelentésük szerint az Exxon olajipari vállalattal közösen indított kísérleti projektjük olyan remek eredményekkel zárult, hogy további kapacitásbővítésbe kezdenek. Egy nemrég lezárult finanszírozási körben mintegy 350 millió dollárnyi tőkét kalapoztak össze. A részvényekből befolyó összeg mellett a cég még egy 155 millió dollárig terjedő hitelkeretet is lehívott, így a cég teljes tőkebevonása elérte a 747,5 millió dollárt.

Hozzá kell tenni, nem a Crusoe az egyetlen vállalat, ami a fáklyagáz visszanyerésből származó energiát használja fel a bitcoin bányászatra. A gázból bitcoint megoldást többek között a Greenidge Generation, az Upstream Data, és az EZ Blockchain is alkalmazzák és elsősorban az ESG-re nagy hangsúlyt fektető Egyesült Államokban kezdett elterjedni.