Bitcoin Lightningot minden böngészőbe: egy újabb lépés a tömeges elterjedés felé

A bitcoin mint fizetőeszköz elterjesztése elvezet a bitcoin egyik legégetőbb akadályához, a skálázási limitjéhez. Egy fejlesztői megoldás lehet a Lightning hálózat és annak tömeges elterjesztése. Előrelépés a téren egy bármelyik böngészőben használható Lightning bővítmény lehet és most már a bitcoin fejlesztők is rendelkeznek képviselővel a WWW konzorcium munkacsoportjában.

A Lightning hálózat egy második rétegű bitcoin protokoll, ami olcsóbb és gyorsabb tranzakciókat ígér, ennek ellenére a bevezetése eddig elég nehézkesen zajlik. A WWW Konzorcium (W3C) azonban megváltoztathatja ezt, ők ugyanis már hosszabb ideje azon dolgoznak, hogy egy API (alkalmazásprogramozási felület) használatával nem csak hogy egyszerűbbé tegyék a böngészőkön keresztüli fizetéseket, de azon is ügyködnek, hogy minél több lehetőség közül válogathassanak a felhasználók.

Magának a W3C-nek nincs kifejezett érdekeltsége abban, hogy a felhasználók milyen fizetési módszert választanak, legyen az Apple Pay vagy kriptovaluták egyike, de a bitcoinnak ez óriási előrelépés lehetne, hiszen olyan böngészőkről beszélünk itt, mint a Google Chrome vagy a Firefox, melyek a legelterjedtebb böngészők a világon.

A Chrome és a Firefox kompatibilitás kifejezetten előnyös lenne ugyanis Magyarországon ezek a legtöbbet használtak és a teljes piaci részesedés 74%-ával (beleértve az Androidos Chrome böngészőt is) rendelkeznek.

A Web Payments Working Group (ahol az API-val foglalkoznak) már hosszabb ideje mutat érdeklődést a kriptovaluták irányába, azonban eddig nem volt nagy sikerük abban, hogy bitcoin fejlesztőktől is segítő kezet kapjanak.

Ez most változott, ugyanis Christian Decker, a Blockstream egyik mérnöke csatlakozott a csapathoz. A munkálatok pedig eddig nagyon ígéretesnek tűnnek: a kriptovaluta kompatibilis az API-val, és úgy tűnik, hogy a lightning is az a specifikációkkal.

“Nagyon izgalmas jövő elé nézünk. Akár egy kattintással váltani tudunk majd a bitcoin és a hagyományos fizetőeszközök között” mondta Decker.

Az API ráadásul még azért is hasznos, mert azonnal el tudjuk menteni fizetési adatainkat, legyen az a lightning vagy bankkártya adatunk (itt viszont megszólalhat a személyes adatok – különösen a privát kulcsok biztonságát féltők riasztója).

Jelenleg azonban nem rohannak a fejlesztésekkel, ugyanis egy standard kialakítása így is rengeteg időt igényel. A következő lépés Decker szerint az lesz, hogy egy ún. “fizetőeszköz ID”-t kapjon a bitcoin és a lightning, hogy részese lehessen az API-nak.

A fejlesztők jelenleg főként passzív szerepet játszanak, elsődleges feladatuk inkább az, hogy ellenvetéseiket közöljék, ha valamit inkompatibilisnek találnak, vagy hogy éppen alternatív lehetőségeket javasoljanak. A csapat pedig egyébként eléggé vegyes, nem csak kriptofejlesztők, de olyan vállalatok képviselői is jelen vannak, mint az AirBnB vagy az Apple, akik alternatív fizetési lehetőségek után érdeklődnek. A banki szereplők szintén képviseltetik magukat, ilyen például a Barclays Bank, vagy a fizetési processzor Visa és Mastercard.

A Chrome és a Safari egyébként már használja az API-t, azonban a kriptopénzes és Lightning upgrade-t még senki sem (az Opera már teszteli a saját beépített böngésző walletjét ugyan). Ennek főként az az oka, hogy maga a Lightning még nincs teljesen kidolgozva, és olyan problémák is előfordultak már, hogy a felhasználók pénzt veszítettek, miközben a rendszeren keresztül fizettek. A specifikáció még nagyon kezdetleges időszakban áll, egyelőre szükséges a kód megírása a Lightningon való fizetéshez.

De Decker ugyanakkor nagyon optimista:

“Szerintem a bitcoin és a lightning használata biztonságosabb lesz, mint a hitelkártyáké.”

Hogy gyakorlatban hogy fog kinézni? Nos aki használta már a MetaMask böngésző bővítményét, az tudja miről van szó. A MetaMask az egyik leghasznosabb és legkönnyebben alkalmazható böngésző plugin ERC20 tokenek és ETH összegek tárolására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük