Mikrochip pénztárca – bőr alá ültethető védelem kriptopénzeinknek

Egy tavalyi felmérés szerint több millió bitcoin veszett el örökre a blokklánc éterben és feltehetően ez a szám növekedni fog. A kriptopénz tulajdonosoknak ezenkívül résen kell lenni a különböző támadások kapcsán, tehát komoly kérdés, hogy mi a legbiztonságosabb módja az érmék tárolásának. Többek szerint a megoldást a mikrochip pénztárca jelentheti.

Megbízható offline wallet hodlereknek

Bőr alá ültethető mikrochip pénztárca

Martijn Wismeijer, a Mr. Bitcoin cég alapítója az egyike azoknak, akik jelentős mennyiségű bitcoint vesztett el és emiatt radikális lépésre szánta el magát. A holland férfi még 2014-ben vetette alá magát egy olyan procedúrának, amely során NFC (near-field communication) chipet ültettek be mindkét kezébe, az izomszövet és a bőrszövet közé. A chip a titkosított bitcoin kulcsokat tartalmazza.

mikrochip pénztárca
Forrás: CharismaNews

Wismeijer akkoriban azzal indokolta döntését, hogy bitcoinjai több mint 80%-át elvesztette a hackertámadások és tőzsdei mellényúlások miatt, valamint kísérletezni szeretett volna egy újfajta fizetési móddal. Az implantátum egy apró, 2×12 mm méretű üvegkapszula, amely rádiófrekvenciás azonosítási címkét (RFID) tartalmaz és az áramellátást, valamint az adatokat a hozzápárosított eszközökből (okostelefon, tablet) kapja az NFC antennáján keresztül.

Az NFC technológia mára már rendkívül elterjedt, főként a Samsung Pay és az Android Pay növekedésének köszönhetően. A technológia lehetővé teszi a kompatibilis eszközök közötti rövid távú kommunikációt és számos eszköz használhatja az NFC szabványt, amely vagy passzív vagy aktív módon üzemeltethető. Wismeijer jelenleg a General Bytes marketing managereként az Android, a Bitcoin és blokklánc alapú technológiákon dolgozik.

Milliók tűntek el

A Chainalysis kutatása alapján az eltűnt bitcoinok számának alsó értéke 2.78, felső értéke 3.79 millió körüli számra tehető. A cég digitális bűnügyekkel foglalkozik és a bitcoin hálózatot monitorozza, vagyis adataik nem légből kapott számok, hanem komoly elemzések eredménye. Ügyfeleik közé tartozik az IRS és az Europol, valamint más szervezetek is igénybe veszik a cég kutatómunkájának eredményeit, hogy ezzel részletes betekintést nyerjenek a kriptopénzek mozgásaiba.

bitcoin
Forrás: Fortune

Az ábrán a ‘Mined Coins’ szegmens szemlélteti a 2017-ben bányászott bitcoinokat, a ‘Transactional’ az elköltött vagy máshova küldött érmék számát, a ‘Strategic Investors’ pedig azoknak a kategóriája, akik 1 vagy 2 évig tartogatták bitcoinjaikat. Ezen szekciók a veszteségek igen kis részét teszik ki. A nagy része a Chainalysis adatai szerint az ‘Out of circulation’, amelyek a hosszú távú befektetők, vagyis a hodlerek tulajdona és azon érmék (‘Satoshi Coins)’ amelyek a bitcoin kezdeti időszakában, vagyis 2009-ben és 2010-ben keletkeztek.

A számadatokba természetesen nem tartoznak bele az ellopott, elcsalt vagy rosszul elküldött bitcoinok, aminek száma szinte felbecsülhetetlen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük