Bitcoin vs. Nvidia – melyik lesz a 2020-as évek legjövedelmezőbb eszköze?

Az elmúlt évtizedben a Bitcoin kétségtelenül egyeduralkodó volt a legnagyobb hozammal rendelkező eszközök versenyében, ugyanakkor a 2020-as években úgy néz ki riválist kap a „digitális arany”. Az AI-forradalomnak köszönhetően az Nvidia olyan növekedésre tett szert, melyhez hasonlót nem láthattunk még a hagyományos tőzsde történelmében.

Az Nvidia felemelkedése

Az NVIDIA Corporation története 1993-ban kezdődött, ekkor alapította meg a céget Jen-Hsun Huang. A kaliforniai tech óriás jelenleg a világ harmadik legértékesebb cége a maga 2260 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával, melyet 903 dolláros részvény árfolyamának köszönhet. Ha mondhatjuk, a mesterséges intelligencia-háborújának legfontosabb fegyverszállítójának a felemelkedése 2023-ban indult be drasztikusan, amikor a várt negyedéves eredményt több, mint 50%-kal meghaladta az Nvidia tényleges eredménye.

Az NVIDIA negyedéves eredményeinek alakulása, forrás: Concorde

A szürke hasábok jelölik az AI-sztori kirobbanása előtti időszakot, míg a narancssárga oszlopot mutatják napjaink, AI-által tarkított negyedéveit. Az egész modern tőzsdetörténelem legnagyobb túlteljesítése ekkora értékű tőkepiaci cégnél korábban még soha nem fordult elő.

Az Nvidia története párhuzamba állítható a 2000-res évek elején fújódó dotkom lufival, melynek legjelesebb képviselője a Cisco volt, és a 2020-as évek elején berobbanó Teslával, mely mára már ezerszer inkább lett egy spekulatív techcég, mint autógyártó. A különbség azonban az, hogy a Cisco-nál és Tesla-nál is sokkal stabilabb pénzügyi háttérrel rendelkezik az Nvidia, melynek egyébként a részvényárfolyama közel 50%-kal túlárazottabb, mint amit a pénzügyi beszámolóiból a Bloomberg elemzői becsülnek. A Bloomberg elemzői szerint az Nvidia részvényárfolyamának becsült fair value-ja valahol 605-610 dollár környékén kellene lennie.

A Bitcoin új csúcsokat hódít meg

A Bitcoin korábban a bűnözők eszköze volt, hogy pénzt mossanak, illegális kereskedelmet folytassanak és távol tartsák magukat a „hagyományos” gazdaságtól. Azáltal, hogy a világ vezető kriptovalutája már rendelkezik elfogadott spot ETF-fel az Egyesült Államokban is, mindenképp kinőtte ezt a jelzőt. Az elmúlt 10 év legnagyobb növekedéséért (+569 772%) felelős eszköz jelenleg a világ 9. legértékesebb eszköze a maga 1300 milliárd dolláros értékével.

A „digitális arany” árfolyama jelenleg 65 – 66 000 dollár között kereskedik egy 10%-os korrekciót követően, miután 2024 márciusában felért történelmi csúcsára, a 73 700 dollárra. Az eszköz sajátossága, hogy idővel nő a kibányászott Bitcoin-ok száma, ezért piaci kapitalizációja az idő előrehaladtával nőni fog még annak ellenére is, hogy a kibocsátás üteme folyamatosan lassul. Egyes előrejelzések szerint az utolsó Bitcoin-t valamikor 2140 környékén fogják majd kibányászni.

Metcalfe törvénye alapján egyébként a Bitcoin fair value-ja nagyjából 35 000 dollár környékén van. A törvényt egyébként Bob Metcalfe-ról nevezték el, aki az Ethernet egyik kitalálója volt. Metcalfe szerint egy kommunikációs hálózat értéke a felhasználók számával arányosan nő.

A BTC fair value-jának alakulása, forrás: Claude Erb

A Bitcoin – Nvidia versenyfutás

Úgy tűnik, a Bitcoin riválist kapott a legnagyobb hozam eléréséért folytatott versenyben az új évtizedben. Annak ellenére, hogy a két eszköz közötti korreláció 0,92 – vagyis az együttmozgásuk szinte teljesen azonos erősségű és irányú – sokak meglepetésére az Nvidia részvénye messze túlteljesítette a Bitcoin-ét az elmúlt bő 4 évben.

BTC/USDT és NVDA/USD hozamának összehasonlítása, 2020-2024, forrás: TradingView

2020 januárja óta az Nvidia részvénye 1430%-kal, míg a Bitcoin árfolyama csupán „csak” 665%-kal nőtt, mely felveti a kérdéseket, hogy vajon melyik eszköz lesz a legértékesebb 2030-ra. Az arany jelenlegi 15 320 milliárd dolláros értékével messze a legértékesebb eszköz a piacon, ezt követi a Microsoft (3150 milliárd dollár), az Apple (2625 milliárd dollár) és az Nvidia (2260 milliárd dollár).

Az elmúlt évek növekedési átlagát jelentősen korrigálva arra a következtetésre jutunk, hogy az Nvidia részvényárfolyama 2030-ra elérheti a 4970 – 5070 dolláros árfolyamot, mely a jelenlegi részvényárfolyammal 12 260 – 12 510 milliárd dolláros piaci kapitalizációt feltételezne.

A Bitcoin esetében érdemes ciklikusan gondolkodni. Az biztos, hogy megközelítőleg 20,5 millió darab BTC lesz forgalomban 2030-ban, ugyanakkor az árfolyam becslésére használt módszerek nagyon eltérő eredményt adnak. A kínálat-alapú modell alapján nagyjából 288 000 dollár lehet majd a Bitcoin értéke az évtized végén, míg Plan B Stock-to-Flow modellje szerint nagyjából 500 000 dollár lehet egy Bitcoin értéke. Ennél irreálisabb becslést adott Cathie Wood, az ARK Invest alapítója, aki szerint a BTC árfolyama eléri 2030-ra a másfél millió dollárt. Wood becslését amennyiben elosztjuk kettővel is 750 000 dolláros BTC-árfolyamot kapunk, így a három becslést felhasználva egy 5900 – 13 375 milliárd dolláros kapitalizációt kapunk.

A 2020 januári állapotot figyelembe véve (vagyis 144,7 milliárd dollár az Nvidia esetében és 130,58 milliárd dollár a Bitcoin esetében) azt kapjuk eredményként, hogy az Nvidia az évtizedben nagyjából 85-szörös, míg a Bitcoin 45-115-szörös növekedésre lehet képes. Bárhogyan is alakuljon a versenyfutás, izgalmas évtizednek nézünk elébe.