A bitcoinnak már most több használója van, mint az internetnek volt 1997-ben

A 15 éves bitcoinnak már most több használója van, mint amennyi az internetnek volt 1997-ben. Nem kizárt, hogy a mostani ciklus lesz az utolsó a teljes elfogadás és az ún. „hiperbitcoinizáció” előtt.

Bár a tényleges bitcoinfelhasználók számát nehéz pontosan megállapítani, nem könnyű ma olyan ember találni, aki ne hallott volna a kriptovalutáról. Egyes becslések szerint a hálózatot már most többen használják, mint ahányan az Amazon tőzsdére lépésekor interneteztek.

A trend folytatásával nem kizárt, hogy a jövőben a bitcoinhasználók száma az egymilliárdot is meghaladhatja. Nem árt észben tartani: még ekkor is legfeljebb csak 21 millió bitcoinon BTC Price BTC Price fognak osztozni a befektetők.

Mennyi az annyi?

A Crypto.com kriptotőzsde egy januári jelentésében világszerte 580 millió kriptofelhasználóról ír. Az internetnek ezt a népszerűséget 2002 szeptemberében sikerült elérnie.

A Security.org éves felmérése szerint a bitcointulajdonosok valamivel több mint háromnegyede számít állandó felhasználónak. A konzisztens bitcoinosok száma 2024-ben így nagyjából 435 millióra tehető, ami a világ népességének 5%-a.

Ezzel szemben 1997-ben az internetet jóval kevesebben, nagyjából 140 millióan használták. Ez az év több okból is kifejezetten fontosnak számított a világháló szempontjából. Többek között ekkor lépett tőzsdére az Amazon 18 dolláros induló árfolyammal.

Aki akkor 4000 dollárért Amazon-részvényeket vett a dotkomboom 1997-es kibontakozása idején, az 2023 decemberében 7,3 millió dolláros befektetésnek örvendhetett.

Ha viszont valaki Warren Buffett tanácsát követve az S&P 500 index mellett tette le a voksát, az nagyjából 20.800 dollárért adhatott volna túl rajta a múlt év végén. A befektetési guru ennek ellenére továbbra is arra figyelmeztette a befektetőket, hogy tartsák távol magukat a bitcointól és a kriptovalutáktól, és a kiszámíthatóság miatt maradjanak az S&P 500 ETF-ek mellett.

Hogyan alakulhat a Bitcoin-használók száma a jövőben?

A Statista adatai szerint 2016-ban még csak 5 millióan használtak valamilyen kriptovalutát. Ez a szám 2020 harmadik negyedévére érhette el a 100 milliót. Azóta exponenciális és lineáris növekedési időszakok váltják egymást a kriptopiac alakulásától függően.

bitcoin-felhasználók száma statista
Bitcoin-használók száma 2016-tól napjainkig (millió fő). Forrás: Statista.

Ha a jelenlegi növekedési ütem folytatódik, akkor nem kizárt, hogy nagyjából 3 év múlva már egymilliárd kriptofelhasználó lesz a bolygón. A bitcoin dominanciájából levezetve ezek legnagyobb hányada minden bizonnyal a vezető kriptovaluta bázisát erősíti majd.