A Bitcoin oldja meg az olajipar 160 éves problémáját?

Az üvegházhatású gázok kibocsátását a globális klímaváltozás egyik okozójaként tartja számon a tudomány, és a fogyasztásunk növekedésével a probléma csak fokozódni fog. Az üvegházhatású gázok forrásaként már sok mindent azonosítottak, kezdve az állatállomány böfögésétől egészen az antarktiszi/szibériai jégpáncél olvadásakor felszabaduló évezredekig lekötött szén-dioxid légkörbe kerüléséig.

Az olaj- és gázipar is ismert kibocsátója az üvegházhatású gázoknak. Az olaj kitermelésekor a feltárt kútból nem csak olaj, hanem egyéb anyagok mint víz, gázkondenzátumok és földgáz is a felszínre kerül. Az olajipari cégek elsődleges prioritása, hogy a melléktermékként kitermelt földgázt (hulladék) is értékesítsék vagy valamilyen formában hasznosítsák. Sok olajmező azonban nagyon kietlen területen található, nagyon messze bármilyen kiépített infrastruktúrától vagy vezetékhálózattól. Ezért alacsonyabb gázárak és távoli földrajzi lokáció esetén nem éri meg nekik csővezetékhálózatot és kapcsolódó infrastruktúrát kiépíteni, és költséghatékony megoldásként a fáklyázást alkalmazzák. A fáklyázás során szigorúan biztosított technológiával vezérelve egyszerűen elégetik a földgázt. Azonban még ennek a módszernek is ára van. Így előfordulhat néhány olyan eset is, amikor egyszerűen kiengedik a földgázt az atmoszférába, amely a legkörnyezettszennyezőbb megoldás, amit ezek a cégek választhatnak.

Hal Finney már 2009-ben felismerte a Bitcoin hasznosságát a COx gázok csökkentésénél

1859-ben a Drake-kút volt az első, üzletileg sikeres kútfúrás az USA-ban, ami elindította az olaj világsikerre vezető útját. 160 évvel ezután úgy tűnik, egy kanadai kriptovaluta bányászcégnek sikerülhet megoldani az olajipar üvegházhatású gázkibocsátásának a csökkentését.

A kanadai cég oldalán található friss bejegyzés szerint már a legendás Hal Finney-t is foglalkoztatta hogyan lehet csökkenteni a Bitcoin segítségével a károsanyag kibocsátását és azon gondolatmenet alapján fejlesztettek ki olyan adatközpontokat, melyekhez az energiát a kinyert földgáz fáklyázásával nyerik, így az ahelyett hogy a levegőbe kerülne, a bányászat terén hasznosul.

 

Data Upstream

2017-ben megalapított Upstream Data Inc. mobil, hordozható, átalakított szállítmányozási konténerbe kiépített Bitcoin bányászati adatközpontot fejleszt, aminek az energiaellátását a kitermelt földgáz elégetésévél nyerik. A konténereket, a bejegyzés szerint, pár órán belül bárhová el lehet helyezni, bármilyen kietlen tájra, ahol a hulladék földgáz elégetése szóba kerülhet. A technológia 24/7-es internetkapcsolattal rendelkezik és az energiaforrásra kapcsolva folytonos bevételt generál a bányászoknak. A legkisebb konténerbányászuk az 50 kW Ohmm ‘Mini’, a legnagyobb az 1000 kW Ohmm ‘Mega’. Ezek a moduláris adatközpont megoldások távoli hozzáféréssel és automatizáció biztosította funkciókkal is rendelkeznek, amelyekkel távolról be-/kikapcsolhatóak a bányászok, diagnosztika futtatható és a kapacitásterhelés is szabályozható.

Pénzügyi befektetés szempontjából kedvező a technológia ugyanis, ha egységnyi földgáz elégetésével lakást fűtenének vagy Bitcoint bányásznának, akkor akár 15-szörös árbevétel növekedés is elérhető az utóbbi esetében, legalábbis Kanadában.

üvegházhatású gázok Upstream Data

Az olajipari cégek a Upstream Data konténereivel két legyet üthetnek egy csapással: csökkenthetik a földgáz elégetésének a felhagyásával a károsanyag kibocsátásukat, és ezzel egyidejűleg a Bitcoin bányászással árbevételüket is sokszorosára növelhetik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük