Így mosott tisztára egy brit nő több milliárd dollárt egy kínai bűnszervezetnek

A 2010-es évek arról szóltak, hogy a Bitcoint csak a bűnözők használják arra, hogy tisztára mossák illegális vagyonukat, vagy a sötét web-en vásároljanak vele különböző dolgokat. Mára már kilépett a Bitcoin ebből a skatulyából, hiszen számos tőzsdén, brókernél elérhető, január óta pedig intézményi keretek között, ETF formájában is meg lehet vásárolni. Nem segített akkor a kriptovaluták megítélésén az a brit nő, akit elítélt a londoni esküdtszék azért, mert Bitcoin-ban mosott tisztára több milliárd dollárnyi vagyont.

A bűnszervezet és az ítélet

Jian Wen, egy 42 éves brit állampolgár oroszlánrészt vállalt abból, hogy egy Kínában kiterjedt csalási rendszer illegálisan megszerzett jövedelmét tisztára mossák a kriptovaluták segítségével. A nő amellett, hogy elősegítette egy szökevényként azonosított kínai állampolgár vagyonának az eltitkolását, 2017 és 2022 között kritikus szerepet játszott abban, hogy ezt a vagyont tisztára is mossák.

A rendőrség közleménye szerint 2018-ban több, mint 1,7 milliárd fontnyi (nagyjából 2,2 milliárd dollár) Bitcoint foglaltak le Jian Wen-től, és a kínai csalási rendszer atyjától, Zhimin Qian-tól. A két vádlott közös lakóhelyének felkutatása jelentős mérföldkövet jelentett az ügyben, ezzel rávilágítva a tiltott tevékenységek mértékére.

A kifinomult gazdasági bűnözési műveletként azonosított csalás kapcsán az esküdtszék egy kimerítő tárgyalás után bűnösnek találta Jian Wen-t, ugyanakkor két további vádpontban státusza határozatlan maradt. A koronaügyészség végül úgy döntött, hogy nem kér eljárást a megoldatlan vádak miatt, ehelyett a már megszületett ítéletre kívánnak összpontosítani.

A Bitcoin-csalás és a luxus hálója

A tárgyalás teljes mértékben feltárta azt a pénzmosási műveletet, melyet az évek alatt Wen lefolytatott a bűnszervezet számára. A bonyodalmakat Wen életstílusának gyors változása okozta, hiszen a hatóságok számára szemet szúrt, hogy a korábban gyorsétteremben dolgozó Wen belecsöppen a luxus világába, és nemzetközi utazásokat, drága ékszereket és eszközöket finanszíroz maga számára.

A „szupergonosznak” nevezett Zhimin Qian megközelítőleg 130 ezer befektetőt vezetett sikeresen félre a befektetési eszközök és alapkezelő irodák összetett hálózatán keresztül. A tárgyalás feltárta a „közvetítők” és „szakemberek” kiterjedt hálózatát, akik az illegálisan megszerzett vagyont a világ vezető kriptovalutájának segítségével igyekeztek tisztára mosni. A tisztára mosott vagyon pedig lehetővé tette, hogy a bűnszervezet eszközöket, ingatlanokat és egyéb értékálló befektetéseket vásároljon az Egyesült Királyságban, Európa több pontján vagy éppenséggel Dubaiban.

A digitális eszközök szerepe a bűnözésben

Ahogyan azt a londoni Metropolitan Police Service is megerősítette, a digitális eszközök szerepe megkérdőjelezhetetlen az ilyen szintű csalások és átverések lefolytatásához, hiszen annak ellenére, hogy a legtöbb tőzsde már alapos KYC-azonosítási folyamatot kér, még mindig vannak olyan centralizált és decentralizált entitások, ahol a digitális eszközök követhetőségét, átláthatóságát és elszámolhatóságát homály fedheti.

Az ilyen jellegű csalások és átverések nem segítik elő a kriptovaluták adaptációját a nagyvilágban, melyek másrészről azonban olyan technológiát hasznának és olyan küldetést képviselnek, melyekre a hagyományos pénzügyi rendszer nem képes. Éppen ezért érdemes mindig óvatosan megközelíteni a helyzeteket, ahol irreális hozamokat, ingyenes ösztönzőket vagy hatalmas jutalmakat kínálnak számunkra. Nemzetközi példából éppen elég Bernie Madoffot említeni, aki minden idők legnagyobb piramisjátékát folytatta le – és neki még csak kriptovalutákra sem volt szüksége hozzá.

A Bitcoin árfolyama egyébként a tegnap esti FOMC meetingen elhangzottak után stabilizálódni látszik, új támaszt talált a „digitális arany” árfolyama a 67 000 dolláros szint környékén.