Nobel-díjas közgazdász Robert Shiller szerint a bitcoin egy “társadalmi mozgalom”

Robert Shiller, a Nobel-díjas közgazdász és felkent bitcoin pesszimista, aki korábban a bitcoint buboréknak titulálta, egy Bloomberg TV-nek adott interjú során a bitcoint társadalmi mozgalomnak nevezte, amelynek népszerűsége az Egyesült Államokban a földrajzi elhelyezkedéstől függ. Szerinte egy ésszerűtlen válasz az új információkra.

A Bloomberg TV-n adott interjúban Shiller, Yale Egyetemi közgazdász, kifejtette, hogy bitcoin sokkal népszerűbb a nyugati parton mint a keletin, ami a Szilícium-völgy blokklánc technológia iránti lelkesedésének tudható be.

“Lelkesedési járvány”

Shiller szerint, aki egyébként a dot-com buborékot és a jelzálog hitelt is akkurátusan jelezte előre, a bitcoinra adott válasz egy “lelkesedési járvány” és inkább nevezhető társadalmi mozgalomnak.

Arra a kérdésre, hogy a bitcoin hasonlítható-e a XVII. századi holland tulipánmániához, ami a bitcoin pesszimisták egyik közkedvelt vesszőparipája, Shiller elmondta, hogy a tulipánoknak továbbra is van értéke, illetve vannak olyan fajták, amelyek drágábbak mint a többi.

Szerinte a bitcoin nem fog létezni 100 év múlva, de ha mégis, akkor teljes mértékben más lesz mint napjainkban. Szerinte nem bitcoinnak fogják hívni, ami tökéletes meglátás lévén szó nagy valószínűséggel a bitcoint és a többi coint fogják standard online fizetőeszközként használni.

2013-ban a bitcoin ára 1000$ fölött volt, majd elvesztette értékének 80%-át, jegyezte meg Shiller. Véleménye szerint előfordulhat egy újabb hasonló korrekció és miközben ismételten leszögezi, hogy a bitcoin egy buborék, nem gondolja, hogy az ára nullára fog zuhanni.

Az újabb bitcoin-ellenes kirohanása ellenére elismerte, tiszteli a bitcoin és a kriptopénzek által elszabadult innovációs hajlamot és fokozott érzelmi hangulatot.

Áprilisban azt találta mondani, hogy a bitcoin körül kialakult egy felhajtás és érzelmi kötődés amit nem támasztanak alá erős pénzügyi fundamentumok. A felhajtás alapja, véli, a rendszer elleni lázadásban keresendő. Az emberek csodálják azokat az innovációkat, amelyek nem egy hatóságtól vagy kormánytól jönnek.

Mint fizetőeszköz, fejtette ki, bitcoin visszavetné az emberiséget a középkorba.

Kik azok a bitcoin pesszimisták?

Shiller egyike azoknak a pesszimistáknak, akik nem osszák a bitcoin és kriptopénzek hosszú távú fenntarthatóságát. Ken Griffin, a Citadel alapkezelő alapítója hasonlította először a bitcoint a holland tulipánmániához.

A nemes társaság tagja még Jamie Dimon, JP Morgan Chase igazgató, James Gorman, Morgan Stanley elnök, Nouriel Roubini, a New York Egyetem Stern School of Business részlegének közgazdász professzora, Jim Cramer, a Mad Money házigazdája, Tidjane Thiam, Credit Suisse CEO, Severin Cabannes, a Societe Generale ügyvezetője és Katsunori Sago, a Japan Post Bank befektetési igazgatója.

Ahogy a listából is kitűnik, mindenki rajt van akik a bitcoin és az altcoinok elterjedésével a legtöbbet bukhatják.

Közben a bitcoint már 319. alkalommal kiáltották ki halottnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük