Tovább emelkedik a BTC piaci kapitalizációja, már kétszerese a Tesláénak

A bitcoin hétfő reggel rég nem látott magasságokba tért vissza, ugyanis elérte a 65 000 dolláros árfolyamot, miközben piaci kapitalizációja túlszárnyalta a legtöbb nagyvállalatét a maga 1,3 billió dollárjával.

A világ legismertebb kriptovalutájának árfolyama 2021 novembere óta a legmagasabb szinten van, és úgy látszik, hogy ez még nem a jéghegy csúcsa. A cikk írásának időpontjában a BTC BTC Price BTC Price 66 000 dollár körül mozog a CoinMarketCap adatai szerint.

A digitális eszköz 300%-os emelkedést ért el 2022 decembere óta, amikor árfolyama 16 000 dollár körül volt. Emellett februárban a valaha volt legnagyobb gyertyát érte el. Ennek köszönhetően a bitcoin és az egész kriptovaluta piac egy 7 hónapja tartó zöldszériát tudhat magáénak, ugyanis 2023 augusztusában fordult elő utoljára, hogy veszteséget könyvelhettek el a Bitcoin-tulajdonosok hónap elejétől a végéig.

A spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) jóváhagyása az USA-ban nagy szerepet játszott a vezető kriptó árfolyamának felhajtásában. Ahogy arról korábban írtunk, az újonnan jóváhagyott kilenc spot BTC ETF kereskedési volumene napról napra döntötte az új csúcsokat.

Az árfolyammal együtt a bitcoin piaci kapitalizációja is nagymértékben megnövekedett, meghaladva az 1,3 billió dollárt, ami azt jelenti, hogy ez több mint kétszerese a Tesláénak. Ráadásul kevéssel, de megelőzi a Meta Platforms piaci kapitalizációját, amely az adatok szerint a cikk írásakor 1,28 billió dollárt tesz ki.

Kitekintés a tágabb kriptopiacra

A szélesebb kriptopiacot figyelembe véve elmondható, hogy az összes kriptovaluta piaci kapitalizációja elérte a 2,5 billió dollárt. Ez 500 milliárd dollárral nagyobb, mint az Nvidiaé, de még mindig kisebb, mint a Microsofté és az Apple-é. A teljes kriptokapitalizáció jelenleg 20%-kal marad el a 2021 novemberében elért 3,08 billió dolláros csúcsértéktől.

A teljes kapitalizáció 2,7%-kal emelkedett a nap folyamán, aminek az egyértelmű nyertese a bitcoin 6,41%-os napi nyereséggel, de van egy maroknyi altcoin is, amelyek mégis felülmúlják az elért emelkedés terén.

A Dogecoin például az elmúlt 24 óra alatt 21%-os növekedésnek örülhetett, meghaladva a 0,16 dolláros árfolyamot. A Polkadot szintén jelentős emelkedést produkált az elmúlt nap folyamán a maga 10%-ával és 10 dollár körüli árfolyamával. A Shiba Inu pedig 27%-kal emlkedett az elmúlt 24 órában a CoinmarketCap adatai szerint.