Rekordszinten a bitcoin short megbízások száma

A bitcoin short megbízások száma közelít a korábbi mindenkori rekordhoz, mindössze 3% százalékra, azaz 1196 megbízásra van tőle a Bitfinexen.

Tegnap délután 17:00 órakor a Coindesk jelentése szerint 39 524 short megbízás volt, ami a legmagasabb 4 hónap után. Egyetlen egyszer volt nagyobb a short megbízások száma, mégpedig április 12-én amikor a megbízások száma 40 719-re ugrott.

Újra tetőfokán a short megbízások száma

Ekkora számú short megbízás arra enged következtetni, hogy az uralkodó piaci hangulat nagyon medvés és azt jelzi, a befektetők többsége további árzuhanást jósol.

Viszont a shortolóknak is óvatosnak kell lenniük. Több mint 16 000 short pozíciót nyitottak a 6700$ dolláros árfolyam alatt (augusztus 8-ától kezdődően), ami azt jelentheti, hogy kevesebb mint 3% százalékos áremelkedés a jelenlegi 6 470$ dolláros szintről könnyedén kiütheti a short pozíciók jelentős részét vagy arra késztetheti a tradereket, hogy elkezdjenek bitcoint vásárolni azért, hogy relatíve szárazon (értsd nagyobb veszteség nélkül) megússzák a shortjaik zárását.

Ilyen felállások könnyen masszív áremelkedést indíthatnak meg a vételi megbízások növekedése révén, amit egyébként a zsargonban “short présnek” (short squeeze) neveznek.

A short prés a BTC piacán nem légből kapott eshetőség ugyanis pontosan ez történt április 12-én, mikor a short megbízások száma a tetőfokára hágott.

12-én a bitcoin nyitóárfolyama 6 943$ USD volt és 24 óra alatt több mint 1000$ dollárt emelkedve 8 087$ dollárig menetelt köszönhetően a traderek BTC vásárlásának.

Ahogy a charton is kivehető, a mostani és az április 12-ei felállás nagyon hasonló.

Mindkét alkalmat megelőzően a bitcoin lefelé oldalazott a 6 000$ dolláros tartományban majd egy mély esés következett. Ez az esés indította el a short pozíciók tömeges felvételét a Bitfinexen, amit a kék indikátor jelül.

Ugyan a chart nem jelzi, de az RSI (amit a túladott és túlvett piaci kondíciók azonosítására is használnak) szintén április 12-ével megegyező RSI értéket mutat (~44).

Tehát, a mai napon minden adott egy shortprésre, de természetesen nem garantált, hogy a bitcoin árfolyam akkorát ugorjon, hogy a shortolókat pozícióik zárására vagy BTC vételére kényszerítse.

Hogy mi lesz az esemény, mely eldönti merre mozdul a bitcoin ára, az még kérdéses.

A cikk eredetileg a Coindesk oldalán jelent meg. A Bitcoin Bázis elsősorban edukációs céllal vette át mivel valós piaci körülmények között lehet egy adott kereskedési felállás és stratégia hitelességét ellenőrizni. A bitcoin kereskedelem kockázatos és nem mindenkinek ajánlott.