A Bitcoin spot ETF-ek több mint 2 milliárd dollárt vonzottak a héten

A Bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) ismét nagyon erős hetet futottak. A Bloomberg elemzője, Eric Balchunas szerint február 12. és február 16. között az alapok nettó tőkebeáramlása meghaladta a 2,2 milliárd dollárt. Ez a kombinált beáramlási összes nagyobb volt, mint amit bármelyik ETF tudott produkálni az Egyesült Államokban elérhető 3400-nál is több ilyen alap közül. A BlackRock alapja, az IBIT vitte a prímet, ebbe az ETF-be több mint 1,6 milliárd dollárnyi tőke érkezett néhány nap alatt a héten. Ez azért is érdekes, világított rá Balchunas, mert az IBIT idén már 5,2 milliárd dollárnyi tőkét szedett össze. Ez közel a fele annak, amit a BlackRock összes, szám szerint 417 ETF-je produkált az idei évben eddig.

A Bitcoin spot ETF-ek megrengették a teljes kriptoszektort

A Fidelity FBTC alapja is egészen szép számokat produkált, 648,5 millió dollárnyi tőke áramlott az ő BTC ETF-jükbe. Még az Ark 21Shares ARKB alapját is meg lehet említeni 405 millió dolláros beáramlással, de a Bitwise BITB alapja is 232,1 millió dollárt vonzott alig egy hét alatt. Amiért nem volt nagyobb a teljes Bitcoin ETF beáramlás ebben a pár napban, az a Grayscale GBTC alapja. 624 millió dollár áramlott ki tőlük. Ahogy a befektetők alacsonyabb díjak felé mozdulnak el. Amióta január 10-én ETF lett belőle, azóta a Grayscale alapja 7 milliárd dollárnyi kiáramlást volt kénytelen megélni.

Ez a hatalmas mozgás meglátszik a bitcoin árfolyamán is. A kriptovaluta ára 91%-ot emelkedett az elmúlt négy hónapban, ami persze nem csak az ETF-eknek köszönhető. De jelentős hatásuk volt ezeknek az alapoknak is. A bitcoin aktuálisan némi korrekció után BTC Price BTC Price árfolyamon kereskedik. A nagy bankok és pénzintézetek is felfigyeltek az új ETF-ekre. Február 14-i levelében a Wall Street legnagyobb cégeit képviselő szakmai csoportosulás arra kérte az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletet (SEC), hogy fontolja meg a Staff Accounting Bulletin 121 (SAB 121) módosítását, amely a kriptoeszközök letétkezelési kötelezettségeinek elszámolásával kapcsolatos útmutatást nyújt. A módosítás lehetővé tenné, hogy a bankok a BTC-alapok letétkezelőjeként működjenek.