Mi az a Taproot BIP és miért fontos a Bitcoin jövőjét illetően?

A Taproot egy a Pieter Wuille bitcoin fejlesztő által bemutatott két fejlesztési javaslat közül, amely a Bitcoin jövőbeli fejlesztésének alapjául szolgálhat. A Taproot egy BIP (Bitcoin Improvement Protocol), magyarul Bitcoin fejlesztési javaslat. Pieter szerint a Taproot privátabbá tenné a Bitcoint és növelné a hatékonyságát. Várhatóan egy másik fejlesztéssel, a Schnorr-aláírásokkal együtt érkezne egy soft fork formájában.

Ezek a javaslatok hosszú ideje folyó munka eredményei, amik nagyban fejlesztenék a Bitcoin képességeit és használhatóságát, mint fizetőeszköz, és okos szerződés platform egyaránt. Azért fontos, hogy ezek a fejlesztési javaslatok a nyilvánosság számára is elérhetők lettek, mivel így a közösség és a többi fejlesztő is átnézheti őket és eldönthetik, hogy egyetértenek-e a javasolt változtatásokkal. Ha a többség elfogadja a javaslatot, akkor a változtatások végre életbe léphetnek sok évnyi fejlesztés után.

A Taproot javaslat leírása kifejezetten technikai és sok olyan szakszóval él, mint például a Taproot, MAST, Merkele Ág, Schnorr-aláírások, G’root és SIGHASH_NOINPUT. Jelen cikkünk ezen potenciális fejlesztések és módosítások jelentőségét, valamint lehetséges hatásukat próbálja meg összefoglalni a teljes Bitcoin ökoszisztémára nézve.

A jelenlegi „pay to script hash” rendszer problémái

A Bitcoin jelenleg is rendelkezik smart contract, magyarul okos szerződés képességekkel. Ezek olyan feltételes szerződések, ahol a tranzakció egy (vagy több) konkrét feltétel teljesülésekor megy csak végbe. Ezeknek a legfőbb hátránya az, hogy az így létrejövő tranzakciók nyilvánosak, ezáltal bárki számára megtekinthetők. Ez komoly problémákat vet fel, ugyanis az ilyen komplex tranzakciókat bárki lekövetheti és sok esetben konkrét személyekhez is társíthatja.

A Taproot potenciálisan az eddigi legnagyobb horderejű fejlesztési javaslat, ami egyszerre több változtatást is magában foglal egy csomagban. A változtatási javaslatok a Bitcoin két fundamentális gyengeségét próbálják kiküszöbölni, a túlzottan nyilvános tranzakciókat és szkripteket, valamint a Bitcoin méretezhetőségi nehézségét.

A Taproot javaslat többek között erre a problémára is megoldást nyújtana, mivel egy korszerűbb és titkosítottabb verzióra cserélné ezt a régi P2SH (pay to script hash) rendszert. A fejlesztés életbe lépése után a külső szemlélő számára minden tranzakció azonosnak tűnne, ezáltal lehetetlen lenne konkrétan azonosítani a benne résztvevő feleket.


A Taproot jelentős mértékben növelné a Bitcoin anonimitását

A Bitcoin általában a privát tranzakciók hiánya miatt kerül a kritikák középpontjába, mivel lehetetlen teljes mértékben elrejteni egy Bitcoin tranzakció minden tulajdonságát, ahogy azt az anonimitást középpontba helyező kriptovaluták teszik, mint például a Monero. Ennek ellenére a Bitcoin valószínűleg soha nem lesz teljesen anonim, mivel ez egy túlságosan radikális változtatás lenne és a felhasználók döntő többsége meg sem fontolna egy ilyen átállást. Mindenesetre a Bitcoin anonimitása, ha nem is a végletekig, de növelhető. A Taproot BIP többek között ezt tűzte ki céljául, és elfogadásával a Bitcoin tranzakciók kevésbé nyilvánosak és a külső szemlélők számára jóval nehezebben követhetők lennének.

Pieter Wuille arra figyelmeztet, hogy a Taproot által képviselt összes ötlet és fejlesztés egyetlen javaslatba tömörítése egy nehezen átvizsgálható és túl radikális Bitcoin Fejlesztési Javaslatot eredményez. Viszont a fejlesztések egy javaslatba tömörítésének is megvan a maga előnye, ugyanis ha a Taproot több kisebb javaslatként lenne szétválasztva, akkor az nagyban bonyolítaná a különböző javaslatokban bevezetett változtatások kölcsönhatásának vizsgálatát és csökkentené a potenciálisan nyerhető hatékonyság és titkosság mértékét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.