A Bitcoin technológiájának katonai alkalmazását tervezi a Pentagon

A DARPA, az amerikai Védelmi Minisztérium védelmi rendszerek fejlesztésével foglalkozó osztálya, blokklánc technológiával kísérletezik biztonsági fejlesztések érdekében.

Blokklánccal kísérletezik az amerikai Védelmi Minisztérium

Az amerikai Védelmi Minisztérium július 12-én kiadott Digitális Modernizációs Stratégiájában a blokklánc technológia is külön bekezdést kapott. A dokumentum leírja a Minisztérium terveit és prioritásait, amelyek többek között a kiberbiztonságot, mesterséges intelligenciát és a kommunikáció biztonságosabbá tételét is magukba foglalják. A DARPA jelenleg a blokklánc technológia felhasználásával foglalkozik a vezetés, irányítás és kommunikáció terén. A blokklánc erősségeit jól ismerve, a DARPA egy hatékony, szilárd és biztonságos kommunikációs platform kifejlesztésén dolgozik. A cél egy olyan kommunikációs rendszer kidolgozása, amely segítségével a Minisztérium alkalmazottai bárhonnan biztonságos üzeneteket küldhetnek egymásnak. A dokumentum szerint a blokklánc technológiát több módon is ki szeretnék használni:

„Többek között az egységek és a központok közötti kommunikáció megkönnyítésére, információ továbbítására a hírszerző ügynökök és a Pentagon között és hasonlók.”

Emellett a DARPA egy feltörhetetlen kódon is dolgozik, amelynek kifejlesztését a blokklánc nagyban megkönnyítheti, hiszen információval szolgálhat az adatbázist feltörni próbáló hackerről. Forradalmian új kommunikációs rendszer, feltörhetetlen kód és hírszerző ügynökök blokkláncon keresztüli információ továbbítása? Talán a következő James Bond filmben már blokkláncon alapuló eszközöket is bevet a 007-es? Kiváló reklám lenne az biztos.

Az amerikai katonaság már évek óta érdekelt a blokklánc technológia alkalmazásában

Habár a Védelmi Minisztérium Digitális Modernizációs Stratégiája csupán néhány hete látott napvilágot, az amerikai katonaság blokklánc technológia utáni érdeklődése nem újdonság. A DARPA már 2016-ban olyan blokkláncon alapuló rendszeren dolgozott, amely főként a nukleáris fegyverek rendszereinek biztosítására volt hivatott. Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok egyre inkább érdekelt a blokklánc technológia alkalmazási területeiben. Bármi is legyen Amerika hivatalos álláspontja a kriptovalutákról, a mögöttük rejlő technológia vitathatatlanul képes számos iparágat forradalmasítani. Ha már egy olyan komoly szerv, mint az amerikai Védelmi Minisztérium a blokklánc által nyújtott lehetőségeket próbálja feltérképezni, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a jövőben több állami szerv is követni fogja példáját. Ha ez megtörténik, talán a kriptovaluták alkalmazása lesz a következő lépés. Természetesen mivel állami szervekről van szó, ehhez valószínűleg jó néhány évre van még szükség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.