Nézd, hallgasd, érezd – Bitcoin tranzakciók grafikus megjelenítése

Bitcoin tranzakciók grafikus megjelenítése remek lehetőség arra, hogy az ember megértse, milyen hatalmas rendszer is a blokklánc és az azon futó tranzakciók sokasága.

Bitcoin tranzakciók grafikus megjelenítése

A hagyományos pénzekkel ellentétben, a bitcoin tranzakciókkal kapcsolatos információk mindenki számára nyilvánosan elérhetőek. Az adatok könnyen hozzáférhetőek és jól feldolgozhatóak, így néhány fejlesztő meg is ragadta a lehetőséget, hogy a vizualizáció segítségével jelenítse meg a bitcoin átutalásokat.

Az alábbiakban összeszedtünk pár oldalt, ahol a bitcoin tranzakciók grafikus keretek között jennek meg. A különböző megközelítések és megvalósítások mind ugyanazt a célt szolgálják. Azt, hogy kézzel foghatóbban érzékelhető legyen a kriptogazdaság és a bitcoin tranzakciók világa.

Az összes bitcoin tranzakció egy térképen

A Fiatleak.com egy egyszerű, de nagyszerű oldal. A mindössze egyetlen főoldalból álló lapon egy térképen láthatjuk, ahogy a kriptopénzek gazdát cserélnek.

Az oldalon 18 pénznemben kísérhetjük figyelemmel, ahogy a bitcoin felhasználók tranzakciókat teljesítenek. A térképen egy kis bitcoin annél az országnál jelenik meg, amelyikből a tranzakciót kezdeményezték.

Bitcoin tranzakciók a térképen

Különböző méretű tranzakciók

A Bitbonkers.com oldalon különböző méretű gömbök potyognak az égből megjelenítve a blokkláncon éppen aktuális tranzakciót. A gömbök mérete mellet a színek is a tranzakciók méretét jelöli.

Ráadásul minden blokk kibányászásánál jelez az oldal egy gong hanggal, így ha valaki mindenáron azonnal tudni szeretné, hogy a következő blokk mikor készül el, elég, ha csak a háttérben megnyitva hagyja a bögészőjét. Fontos azonban tudni, hogy erősen igénybe veszi a videókártyát a kisebb és nagyobb gömbök folyamatos megjelenítése.

Bitbonkers gömbök

  • Lila: > 1000 BTC
  • Kék: 100 – 1000 BTC
  • Sárga: 50 – 100 BTC
  • Narancssárga: 10 – 50 BTC
  • Zöld: 1 – 10 BTC
  • Piros: < 1 BTC

Hallgass bele a bitcoin tranzakciók világába

A Bitlisten.com oldalon különböző méretű buborékok jelenítik meg a hálózaton éppen átmenő forgalmat. A nagyobb buborékok nagyobb összeget, takarnak. A tranzakciós adatok élőben, 10 másodperces időközönként jelennek meg az oldalon. Itt épp egy 2830BTC és egy 3330BTC összegű tranzakciót sikerült elkapni.

Az oldal különlegessége, hogy a bitcoin tranzakciók grafikus megjelenítése mellett három különböző hangszeren meg is hallgathajuk az átutalásokat. A nagyobb tranzakciók mélyebb hangon szólalnak meg, míg a kisebb buborékok magasabb hangot eredményeznek. Az egész blokkláncot így egy kellemes andalító, nyugtató zenét hallgatva követhetjük nyomon.

Pro tipp –  az egy év alatti gyerekek garantáltan abbahagyják tőle a sírást. Tesztelve.

Bitlisten, hallgasd meg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük