Bezuhant a Bitcoin hálózat tranzakciós költsége a felezést követően

Végbement a várva várt Bitcoin-felezés, túl vagyunk a 840 000. blokkon, ez pedig egy újabb négyéves periódus kezdetét jelenti. A kriptovaluták ciklikusságának legfontosabb viszonyítási pillanata után a bányászjutalom a felére csökken, ez pedig kínálati sokként éri a piacot, mely közgazdasági értelemben felfelé hajtja az árakat.

A Bitcoin-maximalisták és a bányászok számára különleges esemény a felezés, és ez a negyedik felezési esemény kapcsán sem volt másképp. Mindenki a 840 000. blokkba szeretett volna bekerülni, mely a felezést jelenti, ezért pedig a felhasználók képesek voltak akár többszörös díjat is kifizetni. A felezést követően azonban bezuhant a Bitcoin hálózat tranzakciós díja.

Őrület a Bitcoin hálózatán

A Bitcoin-bányászok számára két bevételi forrás ismert, a blokkjutalom a sikeresen megoldott blokkok után és a tranzakciós díjakból való részesedés a tranzakciók prioritásának kezelésétől függően. A Bitcoin negyedik felezési eseménye után a blokkjutalom 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökken, ezáltal a bányászok egyik bevételi forrása a felére csökken egy előre megírt kód alapján.

A mempool.space adatai alapján a Bitcoin negyedik felezési eseményének a napján a tranzakciók átlagos díja elérte a 128 dollárt, mely történelmi rekordot jelent a hálózat bő 15 éves történetében. A 840 000-es blokk iránti kereslet nagy része a felezést követően indult új tokenszabványnak köszönhető, mely a mémcoinok- és NFT-k rajongóinak kedvez, akik a Runes protokollon keresztül versenghettek ritka satoshik beírásáért a hálózatba.

A Bitcoin hálózat napi átlagos tranzakciós költsége, forrás: Y Charts

A Crypto Fees adatai alapján a Bitcoin hálózaton összesen 78,3 millió dollár értékben fizettek ki tranzakciós díjat, a 7 napos mozgóátlag pedig 17,8 millió dollár volt. Ez az összeg több, mint 24-szerese a decentralizált pénzügyek királyánál, az Ethereumnál tapasztalt tranzakciós költségeinek. Az őrület közepette ViaBTC Bitcoin-bányász csak április 20-án 37,7 BTC-nyi – vagyis nagyjából 2,4 millió dollárnyi – tranzakciós költségben részesült, mely egyértelmű rekord.

Legnagyobb blokklánc- és DeFi-költségek, forrás: Crypto Fees

Visszaesett a kereslet a felezés után

A bányászoknak fizetett nagy blokkdíjak a felezési nap után azonban rendkívüli módon visszaestek, az átlagos tranzakciós költség visszaállt a 8-10 dolláros szintre, melyet a korábbi időszakokban már megszokhattunk. A mempool.space adatai szerint a szokásosnál magasabb tranzakciós költségek nagyjából a 840 200. blokkig tartottak ki, ezt követően visszaállt az 1-2 BTC / blokk szintre.

Korábban már írtunk arról, hogy hosszú távon a Bitcoin bányászoknak az elsődleges jövedelemforrások a tranzakciós díjakból fog származni, mivel a Bitcoin fehér könyvében megírt kód alapján a nagyjából négyévente bekövetkező felezési eseménynek az a célja, hogy fenntartsa a hálózatot és védelmet nyújtson az inflációval szemben. Ennek következtében négyévente felére csökken a bányászok blokkjutalma, ami a jelenlegi ciklusban 3,125 BTC / blokk.

Bitcoin-dominancia a kriptopiacon

Dacára a visszakorrigáló aktivitásnak és tranzakciós költségnek, a Bitcoin az elmúlt időszakban messze ledominálta versenytársait a piacon. Az iparági elemzők adatai alapján a Bitcoin április 15 és április 20 között hat egymást követő napon is felülmúlták az Ethereum díjait. Habár a felezés nem volt közvetlen hatással a piacra, kétség sem fér hozzá, hogy a korábbi bikapiacok mindig a felezést követően indultak be, miután a piac kilábalt az úgynevezett „bányászkapituláció” problémájából.

A kriptovaluta piac jelenleg nagyjából 2430 milliárd dollárra tehető a CoinMarketCap adatai szerint, melynek az 53,6%-ért (1300 milliárd dollár) a Bitcoin felel. A világ vezető kriptovalutájának az árfolyama hétfőn reggel átlépte a 66 000 dolláros szintet.