Több, mint 2 millió dollárt fizettek azért, hogy ők legyenek az elsők

A Bitcoin felhasználók rekord összeget, összesen 2,4 millió dollárt költöttek a Bitcoin blokkjutalom felezése kapcsán, hogy ők legyenek a Bitcoin felezés elsői.

A Bitcoin felezés elsői

A 2024-es blokkjutalom felezése után az első blokk a Bitcoin történetében valaha kibányászott legdrágább blokk lett. A felhasználók az új Runes Protocol segítségével ritka pillanatot próbáltak örökre bevésni a blokkláncra.

A Bitcoin felhasználók elképesztő sokat, összesen 37,7 Bitcoint költöttek tranzakciós díjakra, hogy bekerüljenek az első blokkba. Ez jelenlegi áron valamivel több mint 2,4 millió dollárt jelent. Mindezt azért, hogy megszerezzék a részüket a korlátozottan elérhető helyből, ami a negyedik Bitcoin felezést jelentő első blokkon lehetett elérni.

Megtörtént a negyedik Bitcoin jutalom felezés

Április 20-án 09:09-kor (UTC idő szerint) a ViaBTC Bitcoin bányászpoolja létrehozta a 840 000. blokkot. Ezzel pedig elindította azt az automatizált protokollt, amely blokkonként 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökkenti a bányász jutalmakat.

A Bitcoin block explorer, a mempool.space adatai szerint a 840 000-es blokk gyorsan a legkeresettebb digitális eszköz lett a Bitcoin történetében. A felhasználók összesen 37,67 BTC-t küldtek a ViaBTC részére, hogy az ő tranzakciójuk kerüljön be a blokkba.

A 3,125 BTC bányász jutalmat is beleértve, ez összesen 40,7 BTC bevételt jelent, 2,6 millió dollár értékben.

Rekord tranzakciós díjak

A rekordot döntő díjak azoknak a versenyzőknek köszönhető, akik ritka satoshikat írattak fel a blokkláncra, hogy örökre bekerüljenek a bitcoin felezés blokkjába – a tevékenység nagy része a Bitcoin Ordinals készítőjének, Casey Rodmarmor új Runes Protocoljának őrületes tevékenységéből fakadt.

bitcoin tranzakciós díjak a felezéskor

A Runes a BRC-20 token szabványhoz képest hatékonyabb módszerként hirdették meg, ami lehetővé teszi az új tokenek létrehozását a Bitcoin hálózaton. Ez egy Ordinals alapú módszer a Bitcoin alapú NFT-k létrehozására.

A BRC-20-hoz hasonlóan a Runes is kihasználja a Bitcoin hálózat lehetőségeit, és Bitcoinban fizet díjat új tokenek létrehozásáért. A hasonlóságok azonban ezzel véget is érnek. A fő különbség a Runes és a BRC-20 szabványú Bitcoin NFT-k között az, hogy a Runes egy el nem költött tranzakció kimeneti (UTXO) modelljét használják új tokenek bevésésére a Bitcoin blokkláncára. Ez a Rodarmor magyarázata szerint ellentétben áll az Ordinals által használt “feliratos” modellel.

Április 20-án, X-en írt bejegyzésében Leonidas, az Ordinals fejlesztője azt állította, hogy a 840 000. blokkot követő öt legutóbbi Bitcoin blokk díja meghaladta a Coinbase bevételeit.

„A Runes degenráltjai önmagukban egyedül ellensúlyozták a bányász jutalmak felezéséből adódó díjcsökkenését” – írta Leonidas.

A mempool.space összesített adatai szerint a felezést követő öt blokkra összesen 3,82 millió dollár díjat költöttek – a bányászjutalom nélkül.

Mindenki egy satoshira hajtott

Az első Runes NFT-k egyikének felírásáért folytatott harcon kívül a Bitcoin bányászati poolok is versenyeztek az úgynevezett „epikus” satoshi megszerzéséért. Az epikus satoshi a legelső satoshi, a Bitcoin lehetséges legkisebb címlete, amelyet a felező blokkon bányásznak ki.

Április 15-én Trevor Owens, a The Bitcoin Frontier Fund ügyvezető partnere azt írta, hogy hajlandó 500 000 és 1 millió dollár közötti fejpénzt fizetni az első Bitcoin blokk „kivásárlására”.

A káosz közepette az alábbi mém terjed, amely amúgy összefoglalta a felezési esemény iránti tágabb hangulatot – az ünneplés rövid pillanatát, majd azonnali visszatérést a megszokott élethez.

bitcoin felezés mém