Újra támadnak a bitcoin-trollok: a bitcoin ‘túl van lihegve’, a blokklánc csak egy ‘Excel-táblázat’

Bitcoin-trollokból idén sem volt hiány a davosi Világgazdasági Fórumon. Köztük volt természetesen a kihagyhatatlan Nouriel Roubini közgazdaságtani professzor, aki szerint a bitcoin a gazdasági buborékok anyja ÉS apja egyben, a blokkláncok pedig nem mások, mint ‘divatos adatbázisok’.

Az egyszemélyes panelbeszélgetés során Roubini elsősorban a medvepiacok ellen kelt ki. Szerinte a jelenlegi helyzet igazolja negatív véleményét a bitcoinról.

Divatos adatbázis, túl van lihegve

“Úgy gondolom forradalom lesz a pénzügyi szolgáltatások terén. Ezt a forradalmat fintechnek hívják,” állítja Roubini. “De az én olvasatomban a fintechnek semmi köze nincs a blokklánchoz és a kriptókhoz.”

Roubini anti-bitcoin szemlélete nem újdonság, a blokkláncok kategorikus elutasítása még az általánosságban kritikus szemléletű mainstreamnél is extrémebb.

Mialatt Bill Gates különbséget tudott tenni a bitcoin és a blokkláncok használhatósága tekintetében azzal, hogy a blokkláncokat egy döntő fontosságú innovációnak nevezi, addig Roubini egy kalap alá vesz mindent.

“Amit a blokkláncoknál látunk azt már rég megtette a magánszektor a világ IBM-jeivel.”

Roubini szerint egy kriptopénz alapú utalási rendszer nem lehet életképes mivel nem elég hatékony és túlságosan lassú. “Minden kriptofizetési rendszer probléma,” magyarázta.

“Nem elszámolási egységek. Nem fizetési eszközök, és nem stabil értékőrzők. Nem lehet valamid ami egyben skálázható, decentralizált és biztonságos.”

“A bitcoin esetében 5 tranzakciót lehet lebonyolítani másodpercenként. A Visa-val 25 000 tranzakciót másodpercenként.”

Roubini a panelbeszélgetés során élesen kikelt a központi banki digitális fizetőeszközök gondolata ellen is.

“Azoknak semmi közük nem lesz a kriptovalutákhoz vagy a blokklánchoz.”

Hozzátette, ha egy központi banki digitális pénz kerülne bevezetésre, akkor az azon nyomban dominálnál a kriptopénz piacokat és többé-kevésbé idejétmúlttá tenné azokat. “Dominálni fogja a jelenlegi digitális fizetési rendszer modelljét.”

“Tulajdonképpen mint jelentene egy [központi banki digitális pénz]? Kriptovalutát? Nem. Blokklánc-alapú lenne? Nem. Mint amilyen a jelenlegi rendszer: egy központi főkönyvet. Teljes mértékben a központi bank ellenőrizné.”

Ez annyit jelent magyarra fordítva, hogy a kriptovaluta kibocsátók inkább ne akarjanak központi banki digitális pénzeket, mert az a sajátjuk, beleértve a bitcoin, halálát jelentené, de például a PayPalnak is befellegezne.

“Mert miért is használnák azokat és fizetnének egy kis díjat, mikor a központi bankival ingyen megteheted?” tette fel a kérdést.

Van alapja véleményének, de…

Jeremy Allaire, a Circle CEO-ja szerint, az emberiség nem éli túl a digitális érát a kriptók nélkül.

“A kriptográfia a modern társadalom, személyes adatok védelmének alapját jelentik,” válaszolta Allaire a panelbeszélgetés során. “A kibertéri védelmünk alapvető eszköze. Minden vállalat fundamentális eszköze.”

Megkérdeztük Csabai Csabát is, a variance.hu kriptoblog és az Inlock.io ICO startup ügyvezetőjét is, mit gondol Roubini bitcoin véleményéről:

“Bár Roubini közismert crypto szkeptikus hírében áll, aki ezt előszeretettel hangoztatja is rendszeresen és ezen hozzáállás esetében nem újkeletű, hiszen lényegében a Bitcoin létezése óta temeti az egész blockchain technológiát. Azonban nem érdemes őt egyszerűen lebecsülni, hiszen egy széles körben elismert közgazdászról beszélünk. A véleménye bár alapvetően helyes hiszen valós jelenlegi hiányosságra alapozza állításait, azonban előveti azt a hibát hogy figyelmen kívül hagyja az innovációt. A blockchain technológia és a digitális érték reprezentáció még gyerekcipőben jár, de megállíthatatlanul fejlődik, ellene fogadni igen komoly szűklátókörre vall, amit Roubini megenged magának.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük