Davos 2019: vegyes vélemények a kriptovalutákról

A múlt évi davosi világcsúcs nem szólt másról, mint a kriptókról. A svájci kisváros utcái teli voltak blokklánc startupok hirdetéseivel, mindenki a bitcoinról és a decentralizált gazdaság eljöveteléről beszélt. 2019-re megkoptak és kisebbek lettek a hirdetések, a kriptogazdasági szereplők se szórják két lapáttal hirdetési a standokra, találkozókra és partikra a pénzt. A világgazdasági hangulat is komorabb, sokan tartanak egy újabb világválságtól, hogy a politikai helyzet változását már csak ne is említsük: Trump lemondta a találkozót az amerikai kormányzati leállás és a mexikói fal körül kialakult vita miatt, így tett Kína is, valamint Theresa May és Emmanuel Macron is otthon próbálja gatyába rázni a helyzetét.

A nagyhalak kiesése ellenére a műsor nem állhat meg. Több média is szervezett panelbeszélgetést, interjút a kriptovaluták kapcsán, vagy egy-két kérdés erejéig felületesen érintette azokat. Az egyik ilyen interjút a Bloomberg TV adta le, ahol Huw van Steenis, a Bank of England elnökének Mark Carney-nak a vezető tanácsadó nyilatkozta a következőt: “A kriptovaluták megbuktak a pénzügyi szolgáltatások alaptesztjén.”

A CNBC csatorna is tartott egy panelbeszélgetést, ahol Jeff Schumacher, a BCG Digital Ventures a következőt mondta: “Úgy gondolom az árfolyam [bitcoin] nullához tart. Nagyszerű technológia, de nem gondolom azt, hogy pénz. Nincs semmilyen alapja.”

A kriptopénz szektor képviselői se voltak túlságosan aktívak az idén

Angel Versetti, a decentralizált IoT hálózat Ambrosus ügyvezetője szerint az általános hangulatot a bizonytalanság jellemzi amire ráerősítenek a szélesebb makrogazdasági trendek és a világgazdasági válság veszélye, és mindez nem csak a gazdasági, de a politikai spektrumban is érzékelhető.

Davos 2019 konferenciáin a múlt évhez képest a kriptósok egy sokkal alacsonyabb profilt képviselnek. Versetti szerint: “Szinte az összes nagyhatalom visszamondta a részvételét: Oroszország, Kína, Amerika, Franciaország, UK és India vezetője mind a visszamondás mellett döntött. Általánosan fogalmazva minden sokkal alacsonyabb tónuson zajlik.”

 

 

2018 elején még hasított a világgazdaság és a kriptovaluták sem voltak messze decemberi csúcsaiktól: 

Mialatt a múlt évben mindenki a kriptókról és a blokkláncról beszélt, ebben az évben relatíve keveset említik.

A múlt évhez képest a Consensys és a Global Blockchain Council vállalatok pavilonjai is szerényebbre sikerültek.

“Érezni lehet a kriptók válságát mert a pavilonok sosincsenek tömve és vendégeik is inkább a kriptoszektorból érkeznek, a más iparágak képviselői helyett. Mialatt a világ elitje továbbra se tudja eldönteni hova tegye a kriptókat, addig a bankárok között egyre nagyobb a meggyőződés, hogy a kriptóknak szerepe lesz a jövő generációk pénzügyeiben

Michael Sung technológiai befektető és egy fintech kutatóközpont igazgatója szerint: “Ebben az évben a kriptóknak nőniük és valódivá kell válniuk, ahol a technológia, üzleti modell, az iparágak közötti trakciója egyaránt párhuzamosan maturál annak érdekében, hogy elterjedhessenek a gyakorlati vállalati alkalmazásai. Most ébredünk fel a kriptós mámorból, ahol a múlt év fegyelmezetlen lelkesedését felváltja egy jobb hozzáállás, ami az iparágat a professzionalizmus irányába tereli és lehetővé teszi az intézményi bekapcsolódást.”

A szkeptikusra sikeredett panelbeszélgetések és interjúk között volt egy, mely sokkal kiegyensúlyozottabb, józanabb és több perspektívát bemutató beszélgetésre sikeredett Ken Rogoff harvardi professzor, Gillian Tett újságíró, Zhu Neng shanghaji professszor, valamint a Circle és a BitPesa alapítói között.

Borítókép forrás: AFP

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük