A lengyel rendőrség vizsgálja a Bitcurex októberi leállását

A nyomozóhatóságok a lengyelországi Lodzban nyomozást indítottak. A lengyel bitcoin tőzsde, a Bitcurex októberi leállását vizsgálják.

A Bitcurex októberi leállását vizsgálják a hatóságok

Követik a nyomokatA Bitcurex az ország legrégebbi és legnagyobb bitcoin tőzsdéjének számított. 2016 októberében robbant a hír azzal, hogy a tőzsde egyik napról a másikra offline lett. Ezzel összesen 2300 bitcointól fosztották meg az ügyfeleiket. A bitcoin tőzsde a helyi sajtónak akkor azt nyilatkozta, hogy az IT rendszerbe külső beavatkozás történt és ez okozta a kárt, mely révén a tőzsde eszközeinek egy részét elveszítette.

A tőzsde üzemeltetői azt mondták, hogy értesítették a hatóságot az ügyről, a Bitcurex.com oldal azóta sem üzemel.

A nyomozóhatóságok most úgy nyilatkoztak a helyi lapoknak, hogy vizsgálják az ügyet. Feltételezik ugyanis, hogy bűncselekményz követtek el, azaz harmadik fél tulajdonának elidegenítése gyanújával indítottak vizsgálatot. Azaz elismerik, hogy ellopták az ügyfelek pénzét a Bitcurex tőzsde leállásával.

“Az érintett személyek, akiknek káruk keletkezett a Bitcurex tőzsde leállásából közvetlenül jelentkezhetnek az ügyészség hivatalában, Lodzban.”

A kártérítési igényeket írásban várják, a beadványhoz pedig csatolni kell minden bizonyítékot ami alapján beazonosítható a Bitcurex tőzsdén tárolt és elveszett kriptopénz összege.

A Bitcurex fényes múltja és bukása

A kriptopénz tőzsdét 2012 júliusában alapították. A bitcoin kereskedési platformot egy lodzi cég, a Digital Future üzemeltette. Az utóbbi 4 évben a bitcoin tőzsde a legnagyobb kereskedési platformmá nőtte ki magát, Lengyelország kriptopénz forgalmának nagy része ezen az oldalon bonyolódott.

A Bitcurex fényes felemelkedése és bukásaAz elmúlt év során a Bitcurexet több hekker támadás is érte, melyek kapcsán már előfordult, hogy le kellett állítani az oldalt. Akkor azonban pár óra vagy nap alatt sikerült helyreállítanina rendszereket és végül visszaállt a kereskedés megszokott rendje.

2014 márciusában egy korábbi támadás miatt az oldal 4 napig állt. Akkor azt nyilatkozták a sajtónak, hogy a platform leállítására azért van szükség, hogy az IT csapat elvégezhesse a szükséges javításokat. Októberben azonban úgy tűnik a Bitcurex örökre lehúzta a rolót.

A tőzsde leállása kísértetiesen hasonlít az MT.Gox japán bitcoin tőzsde csődjehez. Ez a bitcoin tőzsde is sorozatos támadások következtében egyik napról a másikra függesztette fel működését, cserben hagyva az ügyfeleit.

A lengyel nyomozóhatóságok hozzállása jól tükrözi, hogy az országban komolyan veszik a digitális pénzt és az esetet úgy kezelik, mint bármely más befektetési eszköz eltulajdonítását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük