A BitMEX-et vádolják a bitcoin árzuhanás miatt: a kriptotőzsde tagad

A BitMEX kriptotőzsde a figyelem középpontjában került, miután egy váratlan ‘hardverprobléma‘ után a bitcoin (BTC) ára 3700 dollárra zuhant.

A híres kereskedési platform a Twitteren azt írta egy tweetjében, hogy március 12-én este, problémák merültek fel a kereskedések során.

A BitMEX hardverproblémákra hivatkozik

Ennek eredményeként a BitMEX nagyjából 45 percig offline volt. A váratlan hibát magyar idő szerint körülbelül hajnali 4 órára sikerült helyrehozni. A bejegyzésben a következőeket írta a kriptotőzsde:

“2020. március 13., UTC idő szerint 02:16 és 02:40 között tudomásunkra jutott egy felhőalapú szolgáltatónkkal kapcsolatos hardverprobléma, amely a BitMEX kérések késését okozta.”

A tőzsdén több pozíciózárás történt, mint az elmúlt évben bármikor. Ezzel egyidőben a bitcoin határidős ügyletek összesített volumene is rekordot döntött.

A BitMEX tagadja az összeesküvés-elméletet

A bitcoin kereskedők a világ minden táján óriásit buktak, ezzel pedig beindult az összeesküvős-elméleteket gyártók gépezete. Sokan a platform technikai megbízhatóságát firtatták, mások pedig azzal vádolták a BitMEX-et, hogy a kriptotőzsde okozta a BTC/USD rekord szintű zuhanását.

A nap őrült elmélete: nem volt BitMEX hardverprobléma”, írta Sam Bankman-Fried, az Alameda kutatási vállalat és az FTX kriptotőzsde (ami egyébként versenytárs határidős tőzsde, egyben a Binance is rendelkezik benne részesedéssel) vezérigazgatója, a BitMEX tweetjével kapcsolatban.

Bankman-Fried szerint a BitMEX nem volt hajlandó a piaci megbízások kezelésére, ami felgyorsította a bitcoin drámai áresését. Miután a platform offline állapotba került, a bitcoin mélyrepülése megállt.

A BTC a BitMEX likviditás gigantikus eladási fala nélkül futott ralit. És még ennél is több – a BTC rali miatt kevesebb embert kellett kifizetni….. Önmegvalósító jóslat létrehozása. Ha tudnánk, hogy BTC 5 000 dollár fölé emelkedik, akkor talán már nem kellene zuhannia.”

A BitMEX az állításokat összeesküvés-elméletnek nevezte.

“Az őrült igaz. Sam, te jobban tudod, mint az ilyen típusú összeesküvés-elméletek, főleg mivel te is egy platformot üzemeltetsz a térben és megérted azt, hogy milyen problémák jelentkezhetnek” írta válaszul a BitMEX.

Bankman-Fried a BitMEX üzenetére azt reagálta, hogy tisztában volt vele, hogy a kriptotőzsdének ez lesz a válasza az eseménnyel kapcsolatban. A BitMEX biztosítási alapja csütörtökön 24 órán belül 1600 BTC-vel (8,6 millió dollárral) csökkent, ami rekordszintű csökkenésnek tekinthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük