Fájlmegosztás és kriptopénz: A BitTorrentet felvásárolta a Tron

A fájlmegosztó oldal hétfőn jelentette be hivatalosan is, hogy felvásárolta a Tron csapata.

A BitTorrentet felvásárolta egy kriptopénz startup

A BitTorrentet felvásárolta a TronA több, mint 100 millió aktív felhasználóval rendelkező BitTorrent az egyik legnagyobb és legrégebben működő fájlmegosztó oldal. A 2001 óta működő peer-to-peer filemegosztó túlélte az elmúlt évek jogvitáit, most pedig a Tron Foundation alapítója Justin Sun vásárolta fel a platformot.

A BitTorrent a blogján erősítette meg a felvásárlást hétfőn. Az akvizíció után folytatódik a működés, de mostantól a Tron san franciscó-i főhadiszállásán dolgoznak majd tovább, ami a további globális piaci részesedés megszerzését is segíti majd.

A fájlmegosztó platformot egy Buffalo egyetemi diák hozta még létre 2001 nyarán, mely vírus szerűen terjedt el az internetezők körében. 2004-ben a teljes internetes forgalom 25%(!) a BitTorrent adatforgalmából állt. Tavaly nyáron  még saját kriptopénzes vállalkozásba kezdett volna az alapító.

Tron, a BitTorrent felvásárolója

Tron vásárolta fel a BitTorrentetA Tron Foundation a kínai sorozat vállalkozó, Justin Sun blokklánc startupja. Maga a Tron egy decentralizált protokoll, mely a digitális tartalom megosztásra szakosodott – így nem is csoda, hogy pont a BitTorrentre esett a választás.

Az alapítvány 2017 szeptemberében saját kriptopénzt, a Tronixot (TRX) dobott piacra, mellyel akkor 70 millió dollár finanszírozást gyűjtöttek össze. A TRX legmagasabb árfolyamát idén január 5-én érte el, akkor 0.30 dollár ért egy TRX altcoin, ennek köszönhetően pedig a teljes piaci kapitalizáció majdnem elérte a 20 milliárd dollárt. Cikkünk írásakor 0.03-0.04 dollárt adtak egy Tronixért, a piaci kapitalizáció pedig 2 milliárd dollár körül mozog. A hír hatására természetesen az árfolyam is kilengett és közel 10%-ot erősödött, bár a Vanity már júniusban írt a felvásárlásról.

Egyelőre nincs hír arról, hogyan fogja a BitTorrentet a Tron a meglévő projektjei közé illeszteni, de Sun biztosította a felhasználókat arról, hogy nem fognak a tudtukon kívül bányászni a gépeiken.

„Továbbra is ugyanazt a szolgáltatást fogja nyújtani a BitTorrent a felhasználóinak, mind eddig, nem tervezünk kriptopénz bányászatot indítani, sem most, sem pedig a jövőben.” – szerepel az alapító Justin Sun bejegyzésében.

A pontos felvásárlási összegről nem érkezett hír, de a hírek szerint 126 millió dolláros összegért vásárolta fel a Tron a BitTorrentet.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük